23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

BİLFENLİ ÖĞRENCİLER MARS’A YOLCULUĞU BAŞLATTI

Bilfen Liseleri öğrencileri, MARS dönemini başlatan, insanlığın bugüne kadar en uzak menzile gönderdiği Orion Uzay Mekiğinin fırlatılmasına tanıklık etti

BİLFENLİ ÖĞRENCİLER MARS’A YOLCULUĞU BAŞLATTI

06 Aralık 2014 / 15:53

TURİZMİN SESİ

Mekiğin fırlatılacağı günden itibaren iki gün boyunca ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral NASA Uzay Üssü’nde kamp kuran öğrenciler, dünyanın TV’lerden izlediği Orion’un saat 07.05’teki fırlatma anına nefeslerini tutarak geriye sayımla tanık oldu. Bilfen Liseleri, İstanbul, Ankara ve Kayseri Kampüslerinden 80 öğrencisini, Mars’a gönderilecek füzenin ilk test uçuşu için NASA’nın Orlando’daki Uzay İstasyonu’na gönderdi. Üç gün süren uzay eğitimin ardından, Orion ile ilgili bütün çalışmaları yakından izleyen Bilfen Liseliler, Ay’a ayak basılmasından sonra insanlık tarihi için ikinci büyük adıma tanık oldular. NASA Başkanı Charles Bolden canlı yayında yaptığı açıklamada “Bugün NASA için önemli bir gün. Mars döneminin ilk günü! Ay’a yolladığımız mekiğe göre ise çok daha yüksek teknoloji ile çalışıyoruz. Ay’a yolculuk 5 gündü, bu yolculuk toplam 3 yıl sürecek. Ve bizim bununla başa çıkabilecek teknolojimiz var. Deneylerimize devam ediyoruz, hiç bir çalışmamızı riske atamayız. Mars’a gitmeden önce yapacak çok işimiz var.” dedi.

bilfenli-ogrenciler,-nasa,-orion-mekigi,cape-canaveral-nasa-uzay-ussu,bilfen-liseleri,3.jpg
 
Yeri ve göğü titreten Orion çok heyecanlandırdı!
USA Camp ve NASA işbirliğinde gerçekleştirilen organizasyon için ABD’ye davet edilen Bilfenli öğrencilerin, üç gün süren eğitimlerinin ardından heyecanla bekledikleri Orion’un fırlatılma sürecinde yaşadıkları deneyim ve eğitim hayatlarında dönüm noktası oldu. Orion’un yolculuğu öncesi, NASA’nın özel canlı yayınına katılan Bilfen Üsküdar Fen Lisesi 10. Sınıf öğrencisi Zeynep Ekşi, “Mekiğin fırlatılışına bu kadar yakından tanıklık etmek gerçekten çok heyecan vericiydi. O an içinde olsaydım diye hayal ettim. Astronot olmayı çok isterim” diye konuştu. Canlı yayın konuğu Astronot Sam Wilson’a soru soran 10. Sınıf öğrencisi Ural Durak ise “Bu işe kendini adayan astronotları görünce gerçekten çok etkilendim. Onların da aileleri var. Fakat hiç düşünmeden o mekiklerin içine giriyor ve uzaya gidiyorlar. İnsanlık tarihine damga vuran bu bilim adamlarını kutluyorum” diyerek onları kendisine örnek alacağının altını çizdi. Bilfen Kayseri Fen Lisesi öğrencisi Nefes Elmaağaçlı ise “Orion fırlatılırken yer ve gök titredi. Benim de tüylerim ürperdi.  Böyle bir olaya tanıklık edince bilim adamı olmaya karar verdim” diye konuştu.
 
bilfenli-ogrenciler,-nasa,-orion-mekigi,cape-canaveral-nasa-uzay-ussu,bilfen-liseleri,4.jpg
 
“Bu uzay mekiklerinin yolcusu olacağız”
Uzay bilimleri ile çok yakından ilgilenen Bilfen Üsküdar Fen Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Ece Elif Adak, Orion’un bütün süreçlerini takip ettiğini belirterek “Orion ile Mars dönemi bizim için başlıyor. Belki bizler bu uzay mekiklerinin yolcuları olacağız. Orion bu test uçuşunda, yoğun bir radyasyon bölgesinden geçecek, kalkış ve iniş üniteleri test edilecek. Bunları başarırsa yakın gelecekte uzayda bol bol yolculuk edeceğiz.” sözleriyle heyecanını dile getirdi. Mars’a insan taşıyacak Orion’un 36 bin mil yüksekliğe ulaşan, dört saat süren test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiği NASA yetkilileri tarafından açıklandı.
  
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.