22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

BİLFENLİ ÖĞRENCİYE AVRUPA’DAN ÖDÜL

Her yıl İtalya’nın Veneto bölgesinde düzenlenen ortaçağa dair en büyük canlandırmaların yapıldığı organizasyondan Türkiye’ye büyük ödül geldi

Bilfenli öğrenciye Avrupa’dan ödül

10 Aralık 2014 / 03:00

 TURİZMİN SESİ

Bilfen Fen Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi Bora Erükçü, ‘İstanbul’daki Cenova’ projesiyle 70 proje arasından birinci gelerek büyük ödülün sahibi oldu.Ceneviz Cumhuriyeti'nin başkenti, Kristof Kolomb’un doğum yeri, İtalya’nın en büyük liman şehri Cenova’nın İstanbul’daki benzeri olan Galata bölgesi Bilfen Fen Lisesi öğrencisi Bora Erükçü’ye ödül getirdi. 
 
bilfen-fen-lisesi-,bora-erukcu,-cenova-projesi,2.jpg
 
Cenevizliler, ticaret amacıyla 10. yüzyıldan itibaren gelmeye başladıkları İstanbul’da Galata çevresine yerleşmiş ve başta Galata Kulesi olmak üzere birçok eser bırakmışlardı. Dar sokakları, benzersiz limanı, mimarisi ve yeşil panjurlu evleriyle sıcakkanlı ve umutlu insanların şehri olarak anılan Cenova ile İstanbul Beyoğlu arasında sıkı bir ruh akrabalığı var. 11 yüzyıl sonra Bora Erükçü, bu ruh akrabalığını ve gönül birliğini ortaya koyan bir proje hazırladı. 
 
“Antica Fiera di Santa Lucia di Piave” adında Veneto Bölgesinde ortaçağa dair en büyük canlandırmalardan birini organize eden ve aynı adı taşıyan kültür komitesi bu yıl Avrupa’daki okullara açık bir yarışma düzenledi. Komitenin amacı, tarihin yeniden canlandırılması, canlandırılmasını teşvik etmek, yerel kültürün değerinin anlaşılmasını sağlamak.  13’üncü yüzyılın yaşamını günümüze kadar getiren Saint Lucia di Piave antik fuarı, yıl boyunca bölgede çeşitli aktiviteler düzenliyor.  
Aktivitelerden biri de ‘Ortaçağı Yazmak’ konulu Avrupa Yarışması oldu. Yarışmanın amacı Veneto bölgesini tanıtmak ve bölge turizmini artırmak, Avrupa bölgesinde mikro tarihini geliştirmek, ortaçağın sonlarında yaşanmış yerel olayları tekrar keşfetmek, Avrupa Birliği’ne ait olma hissi aşılayan tarihi bilgileri yüklemek ve gençler arasında kültürel alışverişi teşvik etmek.  
 
Bu yıl İtalya, Türkiye ve Romanya’nın bulunduğu ülkelerden 70 proje yarıştı. Yarışma jüriliğini Milli Gelişme Ajansı’ndan tarih araştırmacısı Prof. Antonio Fossa, Prof. Manuela Camerin, Sandro Dott. Komite sektereti Maria Cristina Szumskli, gazeteci-yazar Prof. Antonio Menegon yaptı. İlkokul, ortaokul, lise ve bireysel olmak üzere dört ödülün olduğu yarışmada birinciliği Bilfen Fen Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi Bora Erükçü aldı. Jüri üyeleri Bora Erükçü’nün çalışması için “Ciddi araştırmalara dayanan öğrencinin dokümanları çok iyi kullandığı, görsel anlatımları ve kıyaslamaları olan muhteşem bir araştırma” yorumunu yaptı. 
 
Bora Erükçü ödül töreninde şunları söyledi: “Bu ödülü ülkem adına aldığım için gurur duyuyorum. Bu yarışmanın, iki ülke arasında yüzyıllar öncesine dayanan ortak tarih ve kültürün önemini vurgulamak için büyük bir şans olduğunu düşünüyorum. Bu ödülü bana burada, sizlerin karşısında olma şansını veren vatanımın şehit olmuş kahramanlarına adamak istiyorum, hepinize teşekkür ederim.”
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.