22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

BİN KİŞİ KOŞTU ZAFER ALMAN MATTHİAS KRAH’IN OLDU!

Peri bacalarının muhteşem atmosferinde, yerli yabancı bin atletin, gece-gündüz olmak üzere 22 saat koştuğu The North Face® Kapadokya Ultra Trail’de, kazanan Alman atlet Matthias Krah oldu

Bin Kişi Koştu Zafer Alman Matthias Krah’ın Oldu!

25 Ekim 2015 / 10:57

TURİZMİN SESİ

Unesco Dünya Mirasları listesinde yer alan büyülü rotasıyla dünyanın en ilgi çeken maratonlarından olan The North Face Kapadokya Ultra Trail, bu sene Türkiye’de ikinci kez gerçekleşti. 42 km maraton mesafesinden daha uzun arazi koşuları olarak adlandırılan “ultra trail” koşuları dünyada olduğu gibi, ülkemizde de büyük ilgi görüyor.Bu yıl, UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan ,Kapadokyayöresinin büyülü vadilerinde, 24-25 Ekim’de gerçekleşenThe North Face® Kapadokya Ultra Trail, 110, 60 ve 30 km olmak üzere 3 zorlu parkurda düzenlendi. Koşunun yanı sıra toplam 3360 m tırmanışı da kapsayan maratona,yerli spocuların yanı sıra,44 ülkeden, 1000 yabancı atlet katıldı. Ürgüp’te start alan ve kıran kırana bir mücadeleye sahne olanultra maratonun gece boyunca süren 110 km’lik parkurunda ise nefesler tutuldu. Katılımcıların adrenalini doruk seviyesine çıkaran parkur,  3360 m’lik tırmanış rotasıyla sınırları zorladı.Katılımcıların limitleri zorladığı ultra maratonda, 110 km’lik parkurun 1.’si Matthias Krah, 60 km’lik yarışın 1.’si Nikolaos Rodopoulos  ve 30km’lik etabın 1.’si ise Marjan Bonev oldu. 1000 kişinin koştuğu maratonda ağırlıklı olarak İngiltere, İtalya, Almanya, Kazakistan e Rusya gibi ülkelerden sporcular katılım gösterdi. Ultra Maratonun 110 km’lik 1.’si Matthias Krah yaklaşık 22 saatte bitirilen maratonu devam ederek 11 saaat 39 dakikada saatte finish çizgisine ulaştı. 

the-north-face®--kapadokya-ultra-trail-3-001.jpg
 
110 km’lik zorlu parkur…
Kapadokya’nın dağlık ve tepelik alanlarının yanı sıra toprak ve taşlık patikalarında3360m tırmanış içeren rota, saat 07:00’de başalayarak bir gece boyunca sürdü. Yerli ve yabancı koşucular,  Ürgüp, Ortahisar, İbrahimpaşa, Uçhisar, Göreme, Çavuşin, Akdağ, Ürgüp, Karlık, Mustafapaşa olmak üzere bölgenin önemli köy ve kasabalarından geçti. Gece de görülebilen parlak bantlar ve alternatif yöntemlerle işaretlenecek olan koşu güzergahı,110 km mesafede bulunan 15ara istasyonda katılımcılara yiyecek ve içecek desteği sağlandı. 
 
60 km’lik uzunlukta mesafeleri aş…
Yoğun bitki örtüsüne sahip toprak ve kayalık zeminde gerçekleşen60 km’lik zorlu yarış saat 07:00’de Ürgüp’te start aldı. Atletler, 1980mm tırmanışı kapsayan İbrahimpaşa, Uçhisar ve Akdağ’ı geçerek bitiş noktasına vardı. Toplam limiti 12 saat olan koşu, su, yiyecek, dinlenme ve tıbbi destek gibi 5 ara istasyondan oluşarak adrenalini zirveye taşıdı.
 
6 Saatte 30 km…
Katılımcıların Ürgüp, İbrahimpaşa ve Göreme güzergahlarını izlediği rota, 6 saat sürdü.. Kıran kırana bir yarışla toplamda 935 m tırmanış içeren patika koşusu, 2 ara destek istasyonu içerdi. 24 Ekim 2014 Cumartesi günü saat 10:00’da başlayan 33 km uzunluğa sahip parkur, uzun tırmanış ve iniş etaplarından oluştu. 
 
Parkur Hakkında:
En uzun parkur olan 110 km The North Face® Kapadokya Ultra Trail toplamda 3360m tırmanış ile Ürgüp, Ortahisar, İbrahimpaşa, Uçhisar, Göreme, Çavuşin, Akdağ, Ürgüp, Karlık, Mustafapaşa, Ürgüp güzergâhını içeriyor.
 
Kapadokya’nın en güzel ve bakir vadilerinden birisi olan Zemi vadisinin patikalarından inildikten sonra, Güvercinlik vadisi takip edilerek doğal bir kale olan Uçhisar’a tırmanılıyor. Uçhisar’dan sonra Aşk Vadisi’ne inilerek, Akvadi üzerinden patika ve toprak yollardan geçilerek Göreme’ye varılıyor. Göreme içerisinde kısa bir asfalt etaptan sonra peri bacası oluşumlarının en iyi izlenebileceği Kızılçukur ve Güllüdere vadileri takip edilerek Çavuşin üzerinden Akdağ’a çıkılacak ve az eğimli bir tırmanış ile ana istasyon olan Ürgüp’e ulaşılacaktır.
 
Bu noktadan sonra koşu daha uzun tırmanış ve iniş etapları içeriyor. Katılımcılar ilk olarak Eğrim ve kısa bir inişten sonra koşunun en yüksek noktası olan Avlağı tepelerine tırmanıp, yüksek plato üzerinde görece düz bir etabı takiben Küt deresi vadisinin diğer tarafında yer alan Karain köyüne iniyor.. İniş görece dik bölümler içerİyor. Demsa baraj gölünün görülebileceği plato inişinin ilk kısmı patikasız ve dik arazidir. Sonrasında patika ve toprak yollardan Ürgüp karayoluna inilip ve kısa bir tırmanış etabından sonra eski Rum evlerinin ve bir kervansarayın bulunduğu Mustafapaşa kasabasına varııyor.Mustafapaşa ve Ürgüp arasındaki son etap az eğimli iniş olarak ön plana çıkıyor. 
 
The North Face® Kapadokya Ultra Trail güzergahı üzerinde ara noktalar bulunuyor.Bu ara noktalarda zaman tutulup, ayrıca farklı seviyelerde yiyecek ve içecek imkanı sağlanıyor. Her bir ara noktaya varış
süresi için zaman limitleri belirleniyor.  Üç koşu parkuru için ayrı ayrı belirlenen zaman limitlerinden sonra ara noktaya varmış olan katılımcıların koşuya devam etmelerine izin verilmiyor. Koşucuların 110 km parkurunu 22; 62 km parkurunu 12; 33 km parkurunu ise 6 saat içerisinde bitirmeleri gerekiyor. Koşular 18 yaş ve üzeri, uzun mesafe koşusu için sağlık engeli bulunmayan herkesin katılımına açıktı.
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.