BİNLERCE DENİZ CANLISININ HAYATI KURTULACAK
Marmara’nın “Hayalet Ağları” beyaz eşyaya dönüşecek
10 Eylül 2021 Cuma 14:18
TURİZMİN SESİ
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre; her yıl 640 bin tondan fazla hayalet ağ dünya denizlerine terk ediliyor ve müdahale edilmediği sürece yüzlerce yıl avlanmaya devam ediyor. Balıkların ve diğer deniz canlılarının ölümüne neden olan hayalet ağların denizlerimizden temizlenmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi” kapsamında bugüne kadar 460 bin metrekare ağ, 8 bin 500 adet sepet, algarna ve benzeri av aracı çıkarıldı. Böylece tehlike altındaki yaklaşık 1 milyon 700 bin sucul canlının hayatı kurtarıldı.
Şimdi bu proje kapsamında, Balıkesir’in Marmara Adalar bölgesinde Gündoğdu Köyünü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği işbirliğinde yürütülecek, “Marmara Adaları Hayalet ağlar Projesi” ile belirlenen 25 lokasyondaki hayalet ağlar temizlenerek geri dönüşümle yeniden ekonomiye kazandırılacak. Deniz canlılarının yaşamını tehdit eden hayalet ağlar, tehlike olmaktan çıkıp evlerimize fırın, buzdolabı, bulaşık makinesi gibi beyaz eşyalar olarak girecek.
Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir PAKDEMİRLİ’nin büyük önem verdiği su ürünleri sektörünün gelişmesi, insanımıza sağlıklı ve kaliteli protein kaynağı olan su ürünleri arzının artırılması ve desteklenmesi için su ürünleri kaynaklarımızı korumaya devam ediyoruz.
“Hayalet ağlar” olarak da bilinen av araçları, balıkların gerek göç yollarında gerek yuva yapmalarında gerekse de yumurtladıkları bölgelerde ciddi tahribat meydana getirmekte ve su ürünlerinin ekonomik değer kazanmadan yok olmasına neden olmaktadır. Bu kapsamda, Bakanlığımız tarafından ülkemizin deniz ve iç sularında terkedilmiş av araçlarının temizlenmesi amacı ile “Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi” uygulamaya konulmuştur. Proje; kamu kaynağı kullanılması, çalışma süresi ve çalışma alanı büyüklüğü bakımından Akdeniz ülkelerinde uygulanan en önemli projelerden biridir.
Projede; şimdiye kadar iç su (göller) ve denizlerden 610 lokasyonda 70 milyon metrekare alan taranarak, 460 bin metrekare ağ, 8 bin 500 adet sepet, algarna ve benzeri av aracı çıkarılmıştır. Bu sayede yaklaşık 1 milyon 700 bin sucul canlının ağlara takılarak ölmesinin engellendiği değerlendirilmektedir.
Marmara Adaları’ndaki hayalet ağlar temizlenerek ekonomiye kazandırılacak
Projemizle özel sektör ve STK’larla işbirliği geliştirilerek hayalet ağların temizlenmesinin yaygınlaştırılması ve hayalet ağların geri dönüşümle ekonomiye kazandırılması için önemli adımlar atılmıştır. Bu kapsamda, Balıkesir’in Marmara Adalar bölgesinde Gündoğdu Köyünü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği ile işbirliği içinde yürütülecek “Marmara Adaları Hayalet Ağlar Projesi” ile 25 lokasyonda denizlere ve iç sulara terk edilmiş av araçlarının oluşturduğu yaklaşık 40 bin metrekare hayalet ağ; yüzer şamandıra ve dalgıçlar yardımıyla çıkarılacak. Proje paydaşlarından Şenmak Makina A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci ve ekibi tarafından, geri dönüşüm prosesinden geçirildikten sonra Arçelik firması ile beyaz eşya parçalarının üretiminde değerlendirilmesi çalışmaları Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yürütücülüğünde gerçekleştirilecektir.
Bu sayede atık av araçları denizlerden temizlenerek ülke ekonomisine yeniden kazandırılacaktır. Denizden çıkarılacak olan hayalet ağlar, geri dönüşüm yolculuğunda temizlenip arındırılacak, yeniden proses edilerek polimer granüllerine dönüştürüldükten sonra fırın, buzdolabı, bulaşık makinesi gibi Arçelik beyaz eşyalarının plastik bölümlerinin üretiminde kullanılacaktır.
Söz konusu geri dönüşüm projesi, Marmara denizinde yaşanan müsilaj problemine istinaden 6 Haziran’da açıklanan “Müsilaj Eylem Planı”nın 18. Eylemindeki “Denizdeki tüm hayalet ağlar Tarım ve Orman Bakanlığı’nca bir yıl içinde temizlenecek” maddesi ile Marmara Denizi için odak projelerden biri haline gelmiştir. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, projenin önemine dikkat çekerek Sayın Bakanımız Dr. Bekir PAKDEMİRLİ’nin destekleriyle sucul biyolojik çeşitliliğimizin korunması ve geliştirilmesi için gereken hassasiyetin gösterilmeye devam edeceğini, bu kapsamda müsilaj nedeniyle oluşan etkinin hafifletilmesi için hem Bakanlık hem de paydaşlarımızla azami çabanın sarf edileceğini belirterek Şenmak ve Arçelik firmalarına teşekkürlerini bildirdi.
Proje ile adalarda her geçen gün fakirleşen sualtı yaşamına ve balıkçılık faaliyetlerine değer katmayı amaçladıklarını ifade eden Gündoğdu Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ekmekçi, sürdürülebilir balıkçılık faaliyetlerine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirterek şunları söyledi: “Bir gün burada olmayacağız ama denizlerimiz sonsuza kadar burada olacak. Bu proje ile sürdürülebilir deniz yaşamına katkı sağlayarak bölgemizdeki sucul ekosistemi iyileştirmeyi hedefliyoruz. Bunun sonucunda adalarımızdaki balıkçılık faaliyetlerinin pozitif yönde etkileneceğini umuyoruz.”.
Proje sponsoru Şenmak Makina A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda Marmara Adalı Hüseyin Semerci ise sorunun kaynağına odaklanmanın fayda sağlayacağını dile getirerek, plastiklerin yalnızca doğaya atıldığı zaman çöp veya atık olduğuna dikkat çekti. Bilinçsiz kullanımın önüne geçerek, değerini henüz yitirmemiş araçların geri dönüşümüne odaklanılması gerektiğini vurgulayan Semerci, “Polipropilen (PP) ve poliamid (PA) hammaddelerinden üretilen hayalet balık ağlarını denizden çıkarıp işleyerek ülke ekonomisine yeniden kazandıracağız. Deniz ekosisteminin korunması açısından önem taşıyan bu inovatif girişimimizin ülkemiz için bir başlangıç olmasını umut ediyorum.” dedi. Bakanlığımız tarafından sucul ekosisteme zarar veren terkedilmiş av araçlarının temizlenerek geri dönüşüme kazandırılması çalışmaları çevreye olan bir borcumuzdur.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.