22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

BİR KOFER BİR SANDIK 2011 COŞKUSU

Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen geleneksel "Bir Kofer Bir Sandık" etkinliği Sirkeci Garı'nda gerçekleştirildi

BİR KOFER BİR SANDIK 2011 COŞKUSU

15 Mayıs 2011 / 23:33

TURİZMİN SESİ-ÖZGÜR GÜVENÇ


Balkan ülkelerinden Türkiye'ye göç ve bu göçün etkilediği yaşamlara dikkat çekmek amacıyla düzenlenen etkinlik, Eyüp Belediyesi Mehter Takımı'nın gösterisi ile başladı. Genel Sanat Yönetmenliğini Devlet Tiyatroları Sanatçısı Orhan Kurtuldu'nun yaptığı ve Rumeli'den göç etmek zorunda kalan göçmenlerin Türkiye'ye gelişlerini temsili olarak anlatan canlandırma, bir anda Sirkeci Garını dolduran binlerce Rumeli göçmenini hüzne boğdu. Rumeli türküleri ve göç üzerine yazılmış şiirler eşliğinde gerçekleştirilen canlandırmaların ardından Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği İsa Kayım katılımcıları selamlayarak, kendi göç hikayesini kısaca anlattı.

Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar'da, göçün hasret ve hüzün demek olduğunu anlatarak, yıllar önce Sirkeci Garı'na gelen her kofer ve her sandıkta bir hikâye bulunduğunu dile getirdi. Yağcılar, geçmişte yaşananların, aileleri parçalayan, dostları birbirinden uzak bırakan bir süreç olduğunu belirterek, "Allah'a şükürler olsun, arada mesafeler olmasına rağmen yine beraberiz. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti sizlere bu olanağı sunmuştur. Dolayısıyla, Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkürlerimi sunmak istiyorum" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kemal Fahir Genç' de Rumeli'de geçmişte yaşanan acıların, dünyanın hiçbir yerinde yaşanmamasını dilediğini anlatarak, bu tür uygulamaları yapanların, yaptıklarının hesaplarını verdiklerini dile getirdi. AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu'da 41 yıl önce 14 yaşındayken elinde bir "kofer"le Sirkeci Garı'na geldiğini anlatarak, Edirne Milletvekili adayı olarak Edirne'de son 25 gündür dolaştığını, Edirne'nin tarihi misyonunu yeniden üstlenmesi gerektiğini dile getirdi. Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner de burada 55 yıl öncesini yaşatan herkese çok teşekkür ettiğini belirterek, bu örf ve adetlerin mutlaka çocuklara emanet bırakılması gerektiğini vurguladı. Etkinliğe, Kosova Meclis Başkan Vekili Enis Kervan, Kosova Milletvekilleri Müfera Şinik ve Fikrim Damka, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner, MHP MYK Üyesi ve Kocaeli Milletvekili adayı Lütfü Türkkan, MHP İstanbul Milletvekili Adayı Sayit Yusuf, AK Parti İstanbul Milletvekili adayı Hüseyin Bürge, Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, Rumeli ve Balkan Sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve çok sayıda Rumeli göçmeni katıldı.



Yapılan protokol konuşmalarını ardından Kosova, Prizren'den etkinliğe katılan Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği sanatçıları muhteşem bir Rumeli Türküleri konseri verdi. Konsere ayrıca Rumeli Müziğinin sevilen sesleri Arif Şentürk, Soner Özbilen, Rüstem Avcı, Faruk Yılmaz, İmran Salkan, Cüneyt Şentürk'de konuk olarak katılarak, sevilen eserleri “Bir Kofer Bir Sandık” etkinliğini izlemeye gelen Rumeli sevdalılarına sundular.Öte yandan, Devlet Bakanı Selma Aliyev Kavaf, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Devlet Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da etkinliğe birer kutlama mesajı gönderdiler. Yaklaşık 4 saat süren etkinlik öncesi ve sonrasında göç ve eski aile fotoğrafları sergisi ve Rumeli Standları katılımcıların yoğun ilgisini topladı. Etkinliğin tamamı Tek Rumeli TV ve TRT AVAZ tarafından canlı olarak yayınlandı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.