23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

BTL 2011 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

BTL 2011 Turizm Fuarı'nda standı ziyaret edenlere, İstanbul Guide (İngilizce + Portekizce), İstanbul CD, İstanbul Haritası ve çeşitli promosyon ürünleri verdi

BTL 2011 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

30 Mart 2011 / 17:18

TURİZMİN SESİ


Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), 23 ile 27 Şubat tarihleri arasında, Portekiz'in Lizbon şehrinde düzenlenen BTL 2011 Turizm Fuarı'na katıldı. Fuar sırasında standı ziyaret edenlere, İstanbul Guide (İngilizce + Portekizce), İstanbul CD, İstanbul Haritası ve çeşitli promosyon ürünleri verildi.

Portekiz'in Lizbon şehrinde düzenlenen fuara, T.C. Madrid Kültür ve Tanıtma Müşavirliği'nin organizasyonu ile yaklaşık 50m2'lik Türkiye standı ile TUROB olarak bu yıl ilk kez katılım gerçekleşti. Bu yıl 23. kez düzenlenen fuara, toplam 45 uluslararası destinasyon katıldı. 980 katılımcının yer aldığı fuarı 70 bin kişi ziyaret etmiş olup, ziyaretçilerin %39'unu profesyoneller oluşturdu. Portekizlilerin yaptığı yıllık 4 milyonu aşkın seyahatin, 1 milyonuna yakını uçak ile yapılmakta olup, İspanya, Fransa gibi yakın bölgelere kara yolu ile seyahat edilmektedir. Zira, son yıllarda artan low-cost şirketleri, hava yolu eğilimini artırmaktadır.

Yasal yıllık izin süreleri 22 gün olan Portekizliler, yılda 1 kez uzun süreli bir tatili, özellikle okulların da tatil olduğu Ağustos ayında planlarken, Noel ve Paskalya gibi ulusal tatillerin hafta sonu ile birleştirilmesi ile 5 günlük tatiller de tercih edilmektedir. İspanya, Fransa, Brezilya ve İngiltere ülkeleri, Portekizlilerin en çok gittiği destinasyonlar olarak öne çıkmaktadır.

Tatil alımlarında ise, Portekizlilerin %20'si tatilini bir seyahat acentesinden alırken, internetten tatil satın alma %10'u bulmuyor. Portekizlilerin internet kullanımının giderek yaygınlaşmasına karşın, tatilleri için interneti genelde bilgi amaçlı kullanmaktadırlar.
2010 yılı verilerine göre, Ülkemizi 53 bin 373 Portekizli ziyaret etmiş olup, geçen yıla oranla pazarda yüzde 14'lük bir büyüme söz konusudur. İstanbul'u ziyaret eden Portekizli turist sayısı ise, 2010 yılsonu itibariyle 25 bin 035 olarak kaydedilmiştir. 2011 yılında da artış devam edecektir.

SONUÇ:
BTL Lizbon, uluslararası turizm fuarları ile kıyaslandığında daha küçük bir konsept ile genelde Akdeniz çanağındaki ülkelerin katıldığı bir fuar olarak görülmektedir. İlk 2 gün, sadece profesyonellere açık olması sebebiyle zayıf geçmiştir. Halka açık günlerde ise, ilginin daha fazla olduğu ve direk bilgi almaya yönelik bir turist profilinin ziyaret ettiği tespit edilmiştir. Bununla beraber, ekonomik sıkıntılarını atlatamamış olan Portekiz için, tatil tercihleri yakın destinasyonlar ve düşük maliyetler olarak şekillenmektedir.

Bir okyanus ülkesi olan Portekiz'de, tatilcilerin çoğu iklim olarak benzer ancak daha ılıman deniz suyuna sahip ülkeleri tercih etmekte, bu durumda da ülkemizde özellikle Antalya ön plana çıkmaktadır.
Netice olarak, her ne kadar küçük ve yavaş gelişen bir pazar olsa da, bilinirliğimizi genişletmek için destinasyon tanıtımına ağırlık verilerek hazırlanacak bir konsept ile katılınması uzun vadede etkisini gösterecek bir fuar olarak düşünülebilir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.