11 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

BÜLENT ECZACIBAŞI’NA ONUR ÜYELİĞİ BELGESİ

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’na Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği’nden Onur Üyeliği Belgesi

Bülent Eczacıbaşı’na Onur Üyeliği Belgesi

01 Mayıs 2015 / 08:00

TURİZMİN SESİ

Antalya’da gerçekleştirilen Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği’nin (POYD) geleneksel aylık öğle yemeği buluşmasına katılan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, kültür turizminin küresel ölçekte en hızlı büyüyen pazarlar arasında yer aldığını söyledi. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği tarafından onur üyeliği belgesi takdim edilen Bülent Eczacıbaşı, yemekte yaptığı konuşmada, turizmin en hızlı gelişen sektörlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Eczacıbaşı, “Turizm anlayışı dünyayla birlikte değişiyor ve değişmeli. Bu alandaki yeni gelişmelere baktığımızda, küresel ölçekte en hızlı büyüyen pazarlardan birini kültür turizminin oluşturduğunu görüyoruz. Bunun da geçerli bir sebebi var: İnsanlar, eğer farklı deneyimler yaşayacaklarsa, aynı yere bir kereden fazla gidiyor” dedi

eczacibasi-holding-yonetim-kurulu-baskani-bulent-eczacibasi,profesyonel-otel-yoneticileri-dernegi’nin-(poyd)33.jpg
 
Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, kültür turizminin tüm dünyada giderek daha büyük önem kazandığını belirtti. Eczacıbaşı, kültür turizminin az sayıda turistle daha çok gelir elde etmenin lokomotifi olduğunu belirterek, bu alanda kamunun ve sektör temsilcilerinin atması gereken adımlar olduğunu söyledi. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) tarafından düzenlenen, geleneksel aylık öğle yemeği buluşmalarına katılan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’na dernek yönetimi tarafından, turizme ve sektöre yaptığı katkılar nedeniyle Onur Üyeliği Belgesi verildi. Yemekte konuşan Bülent Eczacıbaşı, “Kültür turizminin gelişimi sayesinde, turizm sezonu, ülkenin tüm bölgelerinin potansiyelini değerlendirecek şekilde tüm yıla yayılabilir. Günümüzde birçok kent, tanıtım stratejilerini kültür ve sanat üzerinden kurguluyor” dedi. Türkiye’de kültür ve turizme ayrılan payın artırılması gerektiğini savunan Eczacıbaşı, kültür turizminin öne çıkarabilmesi için kentsel, bölgesel ve ulusal turizm konseyleriyle ulusal kültür ve turizm stratejik vizyon belgesi hazırlanması gerektiğini söyledi. Temizlik, hijyen, gıda ürün ve hizmetleri alanında yüksek kalite standartlarıyla 10.000'den fazla işletmeye profesyonel çözümler sunan Eczacıbaşı Profesyonel’in 5 yıldır ana sponsorluğunu yaptığı POYD’un geleneksel öğle yemeği buluşması, bu  ay Antalya Regnum Carya Golf & Spa Resort’da yapıldı.
 
Kültürel etkinlikler yıl boyu turist sağlıyor
POYD yönetim kurulu üyeleri ve 150’den fazla sektör temsilcisinin katıldığı yemekte Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı onur konuğu olarak yer aldı. Yemekte yaptığı konuşmada, kültür turizminin tüm dünyada en hızlı gelişen sektörlerden biri olduğunu ifade eden Bülent Eczacıbaşı, bu alanın geçmişi ve güncelliği içinde barındırdığını belirtti. Eczacıbaşı, “Kültür mirası kadar bugün yaşanan ve üretilen kültür de kültür turizminin bir parçası. Yaratıcı endüstrilerin oluşturduğu çağdaş ürünler, kentlere özgünlük ve biriciklik katıyor. Bir kentte düzenlenen kültür sanat etkinlikleri ve festivaller, toplumsal gelişime katkıda bulunmanın yanı sıra bu kentin dokusunun oluşumuna da katkıda bulunuyor ve yıl boyu ziyaret edilebilirlik oranını artırıyor.”
 
“Etkinlikler, İstanbul’u kültür ve sanatın uluslararası merkezlerinden biri olarak cazip kılıyor”
İstanbul’un festivallerinin, İstanbullular kadar Türkiye’nin diğer kentlerindeki ve dünyanın diğer ülkelerindeki sanatseverler için de ilgi odağı olduğunu kaydeden Eczacıbaşı, “Etkinlikler, İstanbul’u yalnızca tarihi ve kentsel güzellikleriyle değil, kültür ve sanatın uluslararası merkezlerinden biri olarak da cazip kılıyor. Sadece İKSV’nin düzenlediği etkinliklerin uluslararası kültür-sanat takviminde önemli bir yeri var. Çok önemli uluslararası yayınlar, İstanbul rehberlerinde, İstanbul’da kalırken görülmesi gerekenler arasında festivalleri, bienalleri listeliyor. Böylece İstanbul’u ziyaret etmeyi planlayan turistler için ziyaret süresini artıracak bir neden sunuluyor” ifadesini kullandı.
 
Kültür turizminin otelcilik için büyük bir ekonomik fırsat olduğuna işaret eden Eczacıbaşı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kültür turizmi için seyahat eden kişiler, ziyaret ettikleri yerlerdeki kültürel etkinliklere katılabilmek amacıyla daha uzun sürelerle konaklayabiliyor. Yani kültür turizminin gelişimi, otelcilik için büyük bir potansiyel yaratıyor. Bu potansiyeli gerçek bir katkıya dönüştürebilmek için özel sektör, kültür operatörleri ve kamu kuruluşlarının verimli bir ortaklık içinde olması gerekir. Kültür-sanat kurumları, yapılacak işbirlikleriyle otellere içerik anlamında destek verebilir, böylelikle hedef kitlelerini genişletebilirler. Oteller de kültür sanat mekânları ya da etkinliklerine ulaşım imkânları sunmak, otel misafirlerine özel kültürel etkinlik planları hazırlamak ya da otel çevresindeki kültürel mekân ve etkinliklere giriş hakkı sağlamak gibi uygulamalarla konuklarının ilgisini kültür turizmine yönlendirebilirler. Bu alanda kültür operatörleriyle otellerin stratejik işbirlikleri için, dünyanın farklı kentlerindeki başarılı örnekler incelenebilir ve yerel koşullara uygun, özgün modeller geliştirilebilir.”
 
Kültür Turizminin gelişimi için neler yapılmalı?
Bülent Eczacıbaşı konuşmasında kültür turizminin gelişimi için yapılabilecekleri doğal, tarihsel, kültürel mirası ve kültür politikalarını dikkate alan, ekolojik, ekonomik ve toplumsal sürdürülebilirliğe vizyonunda yer veren bir turizm anlayışı ve kültür turizminin olanaklarını zorlamak olarak sıraladı. Eczacıbaşı, bu anlayış hem yerel yönetimlerin hem de merkezi idarenin politika ve uygulamalarında, somut projeler ve ölçülebilir hedeflerle, sürdürülebilir bir şekilde yer alması gerektiğini de vurguladı. Bülent Eczacıbaşı tüm bu amaçlar için atılabilecek somut adımları da şöyle sıraladı: “Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi, kültüre ve turizme ayrılan bütçelerin dengesine de dikkat edilerek artırılmalı. Kültür turizmini öne çıkarabilmek için kentsel, bölgesel ve ulusal turizm konseyleri oluşturulmalı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tüm kesimlerin ihtiyaçları doğrultusunda ve ilgili tarafların önerileri göz önünde bulundurularak belirli aralıklarla ulusal kültür ve turizm stratejik vizyon belgesi hazırlanmalı, bu belge eylem planlarıyla desteklenmeli. İl Kültür Turizm Müdürlükleri’ne turizm konusunda yerel düzeyde konunun farklı tarafları arasında koordinasyon sağlama sorumluluğu verilmeli. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yerel birimleri tarafından kültür turizminin parçası olabilecek tarihi ve kültürel varlıkların ve etkinliklerin envanteri oluşturulmalı, bölgesel düzeyde bu varlık ve etkinlikleri listeleyen çok dilli iletişim malzemeleri hazırlanmalı. Turizm alanındaki meslek örgütlerinin girişimiyle, oteller, tur operatörleri ve kültür kurumları arasında yaratıcı işbirlikleri kurulmasını teşvik etmek amacıyla farklı kurumlardan temsilcileri bir araya getirecek toplantılar düzenlenmeli. Turizm sektöründe insan kaynakları konusuna önem verilmeli, turizm okullarında eğitim gören öğrencilerin, kültür turizminin önemi konusunda bilinçlenmeleri ve Türkiye’nin kültür-sanat varlıklarıyla ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmaları sağlanmalı.”Bülent Eczacıbaşı’na konuşması sonrasında onur üyeliği belgesi POYD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kızıldağ tarafından takdim edildi. POYD 1992’den bu yana otelcilik sektöründe profesyonelliği geliştirmek, sektör yöneticileri arasındaki yardımlaşma ve iletişimi kuvvetlendirmek amacıyla faaliyet gösteriyor. POYD’un halen 192 asıl, 26 aday, 33 öğrenci, Bülent Eczacıbaşı ile birlikte 8 onur üyesi olmak üzere toplam 259 üyesi bulunuyor. 
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.