22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

BURSA’YA “KASTAMONU EVİ” KURULACAK

Anadolu Arastası Kastamonu Evi projesini tanıtmak üzere düzenlenen geziye Bursa'dan çok sayıda basın mensubu da katıldı

BURSA’YA “KASTAMONU EVİ”  KURULACAK

20 Temmuz 2011 / 16:09

TURİZMİN SESİ


Bursalı gazetecilerle birlikte Kastamonu'ya ve Cide Sarı Yazma Rıfat Ilgaz Kültür Sanat Festivali'ne giden Bursa Kastamonu ve Çevre İlleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Tiftik, Anadolu Arastası Kastamonu Evi projesi için kent dinamiklerinden destek sözü aldı. Kastamonu Dernekler Federasyonu (Kas-Der-Fed)'in Bursa'daki üyesi olan Bursa Kastamonu ve Çevre İlleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Tiftik'in öncülüğünde, geçtiğimiz günlerde, Anadolu Arastası Kastamonu Evi projesini tanıtmak üzere düzenlenen geziye Bursa'dan çok sayıda basın mensubu da katıldı. Başkan İsmail Tiftik gezinin esas amacının Anadolu Arastası projesini Kastamonu dinamiklerine anlatmak olduğunu belirterek “Bunda da başarılı olduk ve destek sözleri aldık” diye konuştu. Safranbolu, Araç, Kastamonu, Cide, Gideros, Kurucaşile, Çakras, Amasra gibi pek çok il ve ilçeyi gezen Bursalılar, yörenin idari ve yerel yöneticileriyle basın mensuplarından yoğun ilgi gördüler.

Kastamonu Valisi'ne ziyaret
Önce Safranbolu'da gün doğumunu izleyen Bursa ekibi, daha sonra Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş'ın davetlisi olarak İzbeli Çiftliği'ne gitti. Dünya Gazetesi tarafından Türkiye'nin başarılı girişimci kadınları arasında gösterilen çiftliğin işletmecisi Sabiha İzbeli “Ailemize bu topraklar sipahi yetiştirmek üzere IV. Mehmet tarafından verildi” diye konuştu. Zira, Kayınvalidesi'nin annesinin işgalcilere “Topraklarımızı terk edin” diyen üç kadından biri olduğunu anlatan İzbeli, aileden kalma tarihi eserlerini izlenime sunduğu konakta ayrıca şapka koleksiyonu da yapmaya başladığını bildirdi.

Türkiye'nin en iyi 10 kahvaltı evi arasında yer alan İzbeli Çiftlik Evi'nde Vali'nin yanı sıra Milli Eğitim Müdürü Nihat Tarakçı, Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan da hazır bulundu. Kastamonu hakkında bilgi veren Vali Bektaş, sanayinin gelişmemesi nedeniyle kentin başta İstanbul olmak üzere Batı kentlerine göç verdiğini anlattı. Sanayileşmenin gecikmesinin kent için artık avantaja dönüştüğünün altını çizen Vali Bektaş, “Şehrimizin tarihi mimari dokusu olduğu gibi korunmuş. Öte yandan 170 kilometrelik sahili, ormanları, dağları, kanyonlarını da eklediğimizde Kastamonu'nun büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğu görülecektir” diye konuştu.

Anadolu Arastası ve Kastamonu Evi
Anadolu Arastası Kastamonu Evi projesi hakkında sunum yapan İsmail Tiftik ise, Bursa'da da çok sayıda Kastamonulu yaşadığına dikkat çekerek “Bursa'da Nilüfer Belediyesi Başkanı Mustafa Bozbey'in öncülüğünde, Türkiye'ye örnek bir projeyi hayata geçiriyor. Arsası Nilüfer Belediyesi tarafından tahsis edilen Anadolu Arastası'nda, Türkiye'deki 81 ilin yöresel mimarisinin yansıtılacağı, yöresel malzemenin kullanılacağı evler yapılacak, her il kendi kültürünü yaşarken, tüm kültürlerle de bir arada olacak. Anadolu Arastası, aynı zamanda Balkanlardan Kafkaslara büyük bir barış ve kardeşlik projesidir.” diye konuştu. İsmail Tiftik, proje içindeki Kastamonu Evi için kent dinamiklerinden destek istedi. Daha sonra, Bursa Ekibi Kastamonu Belediye Başkanlığı'nı ve Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti.

Her iki yerde de Başkan İsmail Tiftik, Anadolu Arastası sunumlarını tekrarladı. Özellikle KTSO Başkanı ve Meclis Üyelerinin de hazır bulunduğu toplantıda, Başkan Halil Öztosun, proje ile çok yakından ilgilendi ve destek sözü verdi. Kastamonu'da 30 bini aşkın şak şak denilen dokuma tezgahı olduğunu bildiren Öztosun, kente 1967 yılına kadar elektrik gelmemesi nedeniyle tekstilin yok olduğunu, günümüzde ise sadece el dokumalarının yapıldığını anlattı. Kastamonu'nun Türkiye'nin ağaç ihtiyacının üçte birini karşıladığını anlatan Öztosun, “Ülkemizin en büyük iki entegre ağaç işleme tesisi burada” diye konuştu.
Cide Sarı Yazma Rıfat Ilgaz Festivali
Kastamonu'nun görülmeye değer Kurşunlu Han, Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi Şapka Müzesi, Kent Müzesi, Nasrullah Meydanı ve Camii, Münire Medresesi, Deveci Hanı, İsmail Bey Külliyesi gibi pek çok turistik ve tarihi yer gezildi. İstanbul Kastamonu Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Selami Celebioğlu'nun sahibi olduğu Kurşunlu Han'ın 400 yıllık geçmişe sahip olduğunu anlatan Genel Müdür Cem Dilimel “Burada, Kastamonu'nun en güzel ve beğenilen butik otelini oluşturduk. Restorasyon 5 yıl sürdü, ama değdi” diye konuştu.

Daha sonra “Sarı Yazma Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Festivali'ne katılmak üzere, Cide Belediye Başkanı Necdet Demir'in davetlisi olarak Cide'ye gidildi. Cide hakkında bilgi veren Başkan Necdet Demir “8 kilometrelik kumsalımız var. Ancak, Türkiye bizi Hababam Sınıfı'nın yazarı Rıfat Ilgaz'ın doğup, büyüdüğü, son yıllarını yaşadığı yer olarak biliyor. 2008 yılında Rıfat Ilgaz'ın doğup büyüdüğü evi restore ederek, ünlü romancımızın adına bir kültür sanat merkezi yaptık.

Cide, birbirinden güzel koyları, ormanları, bozulmamış dokusu ile yüksek turizm potansiyeline sahiptir” diye konuştu. Cide'de Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi'nde oğlu Aydın Ilgaz'ın da hazır bulunduğu panele katılındı, ayrıca Halk Eğitim Merkezi'ndeki Rıfat Ilgaz Belgeseli de izlendi. Daha sonra Cide'nin Gideros Koyu'nda tekne gezintisi yapıldı. Gideros'un renkli simalarından, yaz kış orada yaşayan Hayriye Aydın burasının Osmanlı döneminde liman olduğunu anlatarak, yörede Cenevizlilerden kalma tarihi eserlerin de olduğunu söyledi. Daha sonra Cide'nin en meşhur kanyonlarından olan Valla deresi ve kanyonu ziyaret edilerek, buz gibi soğuk sularda yüzüldü. Ardından Kurucaşile ve Çakras beldelerindeki moladan sonra Amasra üzerinden Bursa'ya dönüldü.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.