BÜYÜK ANADOLUYA KREDİ KOLAYLIKLARI
Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları' (BAKK) programı kapsamında mikro işletmeler 25 bin, KOBİ'ler 500 bin Avro'ya kadar destek alabilecek
20 Haziran 2011 / 15:08
TURİZMİN SESİ
BAKK bilgilendirme toplantılarının ilki 22 Haziran'da Gaziantep Ticaret Odası'nda, ikincisi 30 Haziran'da Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilecek. Türkiye'deki bölgesel gelişmişlik farkını azaltmak amacıyla ekonominin lokomotifi olan mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştırmayı hedefleyen 'Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları' (BAKK) programı başlatıldı. Avrupa Yatırım Bankası Grubu tarafından, Kredi Garanti Fonu (KGF) ve beş aracı banka - Akbank, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank ve Yapı Kredi ortaklığıyla yürütülen, toplamda 500 milyon Avro'nun üzerinde bir kredi hacmi yaratacak olan proje için 22 Haziran'da Gaziantep Ticaret Odası'nda, 30 Haziran'da ise Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nda bilgilendirme toplantısı düzenlenecek.
KOBİ'ler ve mikro işletmelerin katılımıyla gerçekleşecek tanıtım toplantısının ardından katılımcılar Kredi Garanti Fonu ve beş aracı bankanın temsilcileriyle birebir görüşme imkanına kavuşacak.
Avrupa Yatırım Bankası Grubu'nun Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Avrupa Komisyonu ile yakın işbirliği içinde geliştirdiği BAKK programından faydalanacak hedef kitle Türkiye'nin az gelişmiş bölgelerinde bulunan 43 ilde faaliyet gösteren KOBİ ve mikro işletmeleri kapsıyor. Türkiye'deki KOBİ'lerin %25'ine ev sahipliği yapan bu bölge kredi hacminin yalnızca %10'undan faydalanabiliyor.
BAKK NEDİR?
BAKK, Avrupa Yatırım Bankası Grubu tarafından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Avrupa Birliği Komisyonu ve Türkiye Delegasyonu ve Merkezi Finans ve İhale Birimi ile yakın işbirliği içinde geliştirilen bir programdır.
Program Mayıs 2010 tarihinde Merkezi Finans ve İhale Birimi ile Avrupa Yatırım Fonu arasında imzalanan anlaşmaı ile uygulamaya konmuştur.
BAKK'ın hedef bölgesi aşağıda belirtilen 43 ili kapsamaktadır:
Hedef Bölge
(12 NUTS II Bölgesi) İller
(NUTS III Birimleri)
TR-A1 Erzurum, Erzincan, Bayburt
TR-A2 Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan
TR-B1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli
TR-B2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari
TR-C1 Gaziantep, Adıyaman, Kilis
TR-C2 Şanlıurfa, Diyarbakır
TR-C3 Mardin, Batman, Şırnak, Siirt
TR-63 Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye
TR-72 Kayseri, Sivas, Yozgat
TR-82 Kastamonu, Çankırı, Sinop
TR-83 Samsun, Tokat, Çorum, Amasya
TR-90 Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane
BAKK programı üç bileşenden oluşmaktadır:
1. Mikro krediler için garanti: Avrupa Yatırım Fonu'nun Kredi Garanti Fonu'na sağladığı 5 milyon Avro'luk kontr-garanti ile Kredi Garanti Fonu, bölgede faaliyet gösteren mikro işletmelerin işletme ve yatırım sermayesi ihtiyaçları için yapacakları kredi başvurularına teminat sağlayacaktır. Bu şekilde mikro işletmeler için toplam 37,5 milyon Avro'luk kredi hacmi yaratılması beklenmektedir.
2. KOBİ'ler için garanti: Avrupa Yatırım Fonu'nun Akbank, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank ve Yapı Kredi'ye sağladığı toplam 25 milyon Avro'luk garanti ile bölgede faaliyet gösteren KOBİ'lerin işletme ve yatırım sermayesi ihtiyaçları için yapacakları kredi başvurularına teminat sağlanacaktır. Aynı bankalar Avrupa Yatırım Bankası'ndan toplam 250 milyon Avro kredi temin etmektedir. Bankaların da sağladığı toplam 250 milyon Avro kaynak ile bölgedeki KOBİ'ler için 500 milyon Avro kredi hacmi yaratılmış olmaktadır.
3. Kapasite artırma ve tanıtım: Program, BAKK'ın uygulamasında kilit görev alacak olan kuruluşlarda gerekli beceri ve yetkinliklerin kazanılabilmesini de amaçlamaktadır. Bunlar beş aracı banka ile Kredi Garanti Fonu çalışanları olacaktır. Programın bölgedeki mikro işletmeler ve KOBİ'ler arasında bilinirliğini artırmak için de bir tanıtım bütçesi ayrılmıştır.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.