23 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

CALDER İLE SANAT SİRKİ

İstanbul Modern Sanat Müzesi, Paris'teki Centre Georges Pompidou'nun işbirliği ve Eğitim Sponsoru Garanti Bankası'nın katkılarıyla gerçekleştirdiği “Genç İstanbul Modern” etkinliklerinin dokuzuncusu “Sanat Sirki” başlıklı etkinlikle sürdürüyor

CALDER İLE SANAT SİRKİ

13 Nisan 2011 / 22:27

TURİZMİN SESİ
5 Nisan -12 Haziran 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen, 6-16 yaş grubundaki çocuklara ve ailelerine yönelik “Sanat Sirki”, Alexander Calder'in sirkleri anımsatan eserlerinden yola çıkarak tasarlandı. Atölye, sanatıyla renkli ve eğlenceli bir dünya yaratmış olan büyük usta Alexander Calder'i tanıma, yaratım sürecini keşfetme ve onun heykellerinde kullandıklarına benzer malzemeleri kullanarak eğlenceli sanat oyunları oynama fırsatı sunuyor. Yaratıcılığa yönelik bu etkinlikte çocuklar, Calder'in kendine has dilini ve sanatsal formlarını keşfediyor; renkli, şaşırtıcı, eğlenceli kompozisyonlar yaratmış sanatçının büyülü dünyasında gündelik hayatımızdan tanıdığımız malzemelerle oynayarak, denge, hareket, kompozisyon, uzam, çizim, boşluk, doluluk ve performans gibi çeşitli kavramlarla tanışıyorlar. Gündelik malzemelerle kompozisyonlar oluşturarak, sirk kahramanları yaratıyorlar.


“Sanat Sirki” üç aşamada tamamlanıyor:
“Uçan renkler” aşamasında, çocuklar büyük renkli süngerleri asarak, renk plakalarını birleştirerek, akrobasi bandında yürüyerek heykel sanatında denge unsurunu arıyor ve dev heykeller kuruyorlar. Şekillerin büyüklükleri, renkleri ve yönleriyle oynanan bu oyunla çocuklar Calder'in dünyasını tanıyorlar.

“Boşlukta çizim” aşamasında, çocuklar zincirler ve teller kullanarak çizgileri heykelleştiriyorlar. İlk aşamada, ellerini hiç kaldırmadan, kesintisiz çizimlerle alıştırmalar yapıyorlar, ardından zincir veya kalem kullanarak, iki boyutlu çizgileri üçüncü boyuta taşıyorlar. Ardından oluşturdukları heykellerine ışığı kullanarak farklı görüntüler kazandırıyorlar.

“Calder'in sirki” aşamasında çocukları eğlenceli bir oyun bekliyor. Bu alanda çocuklar mandal, boncuk, mantar, tıpa, ataş, köpük gibi malzemelerle trapezde sallanan, sahnede koşturan, trambolinde zıplayan akrobatlarını ve sirk hayvanlarını yaratıyor, Calder'in eserlerindeki gibi gündelik malzemelerle sıra dışı, şaşırtıcı, komik, eğlenceli kompozisyonlar oluşturuyorlar.

Taşın İçinde Saklı Kuş, Ayın Altında, Dokunduğum Dünya, Oyunbaz Nesneler, Matisse-Picasso, Su İçinde Suluboya, Işığın Sihri ve Tasarım Atölyesi adlı atölye çalışmalarını tamamlayan “Genç İstanbul Modern”, çocuk ve aileleri “Sanat Sirki” başlıklı dokuzuncu etkinliğiyle ağırlıyor.

Genç İstanbul Modern'in 5 Nisan - 12 Haziran 2011 tarihleri arasında gerçekleşen “Sanat Sirki” adlı atölyesi, Pazartesi hariç hafta içi her gün saat 10.00 ve 13.00'te okul grupları için; Cumartesi günleri saat 10.15 ve 13.00'te ve Pazar günleri ise saat 10.15'de bireysel katılımlar için düzenleniyor. Atölyeye aileler Pazar günleri saat 14.00'te katılabiliyor. 90 dakika süren “Sanat Sirki” çalışmasının kontenjanı 20 kişi ile sınırlı.

Hafta içi her gün, 10.00, 13.00
Cumartesi, 10.15, 13.00
Pazar, 10.15, 14.00 (ailelerle birlikte)

Rezervasyon ve ayrıntılı bilgi için: 0212 334 73 41'i arayabilirsiniz.

ALEXANDER CALDER (1898-1976)
“Ben, bakması eğlenceli olan şeyler yapmak istiyorum.”
A. Calder

1898 yılında Philadelphia'da doğan heykeltıraş ve ressam Alexander Calder, Stevens Teknoloji Enstitüsü'nde makine mühendisliği eğitimi görür. İlk çalışmalarından itibaren, kesintisiz tek bir çizgiyle hareket duygusunu yaratmaya çalışır. Özellikle sirklerden esinlenerek hayvanları, akrobatları ve palyaçoları işlediği çalışmalar gerçekleştirir. Desenlerden yola çıkarak tel heykeller ve devinen oyuncaklar üretir. Calder'in elle ya da motorla hareket eden yapıtları “mobil” olarak adlandırılır. Daha sonraları, ince tel ve levhalardan oluşan, kendi ağırlıklarına bağlı olarak salt hava akımıyla hareket eden konstrüksiyonlar da üretmiştir. Denge ve hareketi işlediği eserleri Kinetik Sanat'ın öncü örnekleri arasında yer alan Calder'in başlıca eserleri arasında “Kuleler”, “Çanlar”, “Stabil”, “Adam”, “Kırmızı ve Mavi Boyalı Anten”, “Totemler”, “Kızıl Güneş” ve “Kırmızı, Siyah ve Mavi” yer alır.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.