23 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

CEMAL ARZU'NUN 50 YILLIK KİTAP YAZMA SERÜVENİ

Cemal Arzu İlkokul sıralarda okuma kitaplarına merak sardı

CEMAL ARZU'NUN 50 YILLIK KİTAP YAZMA SERÜVENİ

24 Ağustos 2023 Perşembe 16:16

 TURİZMİN SESİ


Yaşıtları o zamanlarda Tommiks, Teksas ve Zagor okurken Cemal Arzu Ömer Seyfettin’in kitaplarını okuyormuş. Öğretmenin isteği üzerine tarih kitabını ezberleyip sınıfta okumuş. Öğretmeni hep kitap okumasını önerirmiş. “Hocamız çok değerli bir öğretmendi. Benim, yıllar sonra bir yazar olmamı sağladı “ diyebilirim. Ben de boş zamanımda Diyarbakır’da ana caddede bulunan Karınca kitapevine giderek hikaye kitapları alıyor bazen de  ikinci el kitaplar alıyordum. Cemal Arzu özellikle Ömer Seyfettin’in hikaye kitaplarını, Mark Twain'in ve Jack London’un kitaplarını alarak okumaya hevesle devam ediyordum.
 

yazar-av-cemal-arzu-002.jpg

Ömer Seyfettin, Martway ve Jack London ile hayatım değişti
 

Yazarlık serüvenim böyle başladı
 

O kitapları okumaya başlayınca belki hayatım değişti diyebilirim. Müthiş bir şey oldu. Bir hayal alemine girdim. Bu 3 yazarın kitaplarını çok sevdim ve etkilendim. İlk okuldan sonra ortaokulda da okumaya devam ettim. Ortaokulda 2 ay o tip hikayelerden yazmaya başladım. Yazdığım hikayeleri, gidip sınıfta Türkçe hocasına gösteriyordum. Öğretmenlerim bana yazdığım hikayeleri okutuyordu. Sınıfta beni arkadaşlarım teşvik ediyordu. Bu teşvik beni yazmaya itiyor ve mutlu ediyordu.  
 

Hocama kızdım kitap yazmayı bıraktım
 

Sonra bir süre ara vermek zorunda kaldım. Ara vermemin sebebi ise Lisede Edebiyat öğretmenim Uçman Civcik yazdığım bir hikayeyi, “ bunu sen yazamazsın kopya çekmişsin “dedi. Bu yazılar çok ünlü bir yazarın yazılarını anımsatıyor. Senin yazmana ihtimal bile veremiyorum, inanmıyorum demesi beni son derece üzdü .Hırsızlıkla itham ediyordu. Bunun yüzünden kitap yazmayı bıraktım. Uzun bir ara verdim. Ben kitap alacak para bulamazken, ünlülerin kitaplarından kopya çekmek iddiası da son derece mantıksızdı.. Ben, hikayeleri kendi iç güdülerimle, hayal ettiğim olaylara dayanarak yazar kaleme yansıtırım. Bu hocamla yıllar sonra yolda karşılaştım ve bana sordu? Hala yazı yazıyor musun diye? Sorduğunda.

 yazar-av-cemal-arzu-001.jpg
Bende “sayenizde bıraktım” demiştim.
 

Ve nihayet içimdeki alıngan şişkinlik  bu şekilde geçip gitti..


Üniversitede sonlarına doğru yeniden kitap yazmaya başladım. Biraz da ekonomik nedenle bir şeyler yazıp, satayım para kazanayım istedim.Bir matbaada çalışmaya başladım. Bir yayınevinde redaktör oldum. Kitap düzeltme işine girdim. İşte para almak için yani maaşa bağlanmak için bu iş bana tecrübe oldu.

Bana, çalışmaya başladığım yayınevi bir tecrübe oldu. Ve yazmaya da devam ettim

İlahiyat Fakültesini 1968'de, 1975'te de hukuku bitirdim. Bu okuduklarımın bir şeyi olmalı bana bir şey kazandırmalıydı diye düşündüm. İki yabancı dilim çok iyiydi Fransızca ve Arapça. Önce Arapçadan kitap çevirdim. İslam hukukunda Fert ve Devlet adı altında ondan sonra da, iki sene sonra  Fransızca'dan, Unesco'nun yayınlamış olduğu ‘İslam ve Irk sorunu’ adlı Fransızca bir kitabını çevirdim. İslam'ın dünü bugünü adı altında bir inceleme araştırma kitabı hazırladım. Onu da yayınladım. 1975'te Seydoş adlı bir roman yayınladım. 1978'de Akrep ve İhanet bugünkü adı ile çıkan kitabın ilk baskısı 1978 çıktı. 2.ci  baskısı 2003 te  yapıldı. . Şimdi de 2023’de 3 baskısını yapıyoruz.
 

yazar-av-cemal-arzu-003.jpg
Akrep ve İhanetin kitabım 2003'te dergah yayınlarından teklif geldi. Dergah yayınları benden kitap yazmamı istedi. Ben de iki kitap verdim. Akrep ve İhanet  Beraberinde Rağbet’in ölümcül Tutkusu , ve Işığın Yansıdığı Yer şimdiki adıyla Taş Tanrıları Dövmek,Yani kitabın şimdiki adı.  Taş tanrıları dövmek işte bu kitabımın üçüncü baskısı yayına çıkmış bulunuyor.. Taş tanrıları dövmek ile yaklaşık 10-12 kitap oldu.
 

Yazarlığımın yanında müzik, hayatımın ayrılmaz bir parçası oldu


yazar-av-cemal-arzu.jpg 

Cemal Arzu; “Benim bir de müzik tarafım var.  Tabii o da yıllar öncesinden başlayan bir büyük  hobiydi.Ben kendimi geliştirdim bir konservatuvar bitirmiş kadar önemli bir seviyeye, deneyime ulaştım.Türk sazları yaptım. Kültür  Sazlarını, Klasik Kemençe, Ud, Kanun, Tanbur, Lavta, Santur, Rebap, Bağlama ve  Kabak Kemane yaptım.Yapmış olduğum bu müzik aletlerini  İstanbul'da satıyordum. Götürdüğüm bu aletler ertesi gün satılıyordu. Halen evimde atölyem var. Bu aletleri özel istekle yapmaya devam ediyorum.Müzik ile bağlantılı olarak Temel Müzik Bilgileri adlı bir kitap yayınladım. Ses eğitimi, nefes eğitimi, repertuar, usul makam ve nazariyat hepsi içinde tam bir ders kitabı niteliğinde açık net anlaşılır şekilde bir kitap böylece huzurunuza çıkmış oldu.. Oldukça yararlı olduğunu alan arkadaşlardan ve müzik otoritelerinden olumlu dönüşler alındı.
 

Hikmet Altınkaynak’ın Akrep ve İhanet adlı kitabın yorumu ve eleştirisi
 

Cemal Arzu akrepler adı altında topladığı bu hikayelerinde, kişilerin kendi ortamlarında yaşadıkları çekişmelerden hareketle kurduğu olayları, ya da bu düzene bağlı- bağımlı bazı yaşam çeşitlerini çarpıcı biçimde anlatmaktadır. Ele aldığı ve anlattığı insan sorunları toplumda kısmen yaygın olmakla birlikte, yazarın bakış açısından kaynaklanan ilginçlik nedeniyle okura, sanki bugüne kadar işlenmemiş bir konu gibi geliyor ve çarpıcı bir etki yaratıyor. Hikayelerin tümü sosyal ve adliyelik konulardan oluşuyor. Kimi hikaye kişilerinin, kurulu düzene uyumsuzluğundan, kimi de birbiri arasındaki kişilik farklılıklarından ileri gelen sorunlar sürpriz anlarla okura sunuluyor. Bu kitap içindeki sade ve yalın bir anlatımla yazılmış hikayelerden her okurum belli bir tat alacağı düşüncesiyle yayın hayatına sunulmuştur.
 
 “Yazmaya devam ediyorum…
Hiç bitmeyecek bir hevesle” C.A.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.