ÇEVREYE DUYARLIĞIYLA İLK SEKİZDE
İş ortaklarıyla birlikte karbon emisyonunu azaltan ICF Airports Antalya Havalimanı, “Karbon Akreditasyon” programında üçüncü seviyeye yükseldi
11 Ekim 2012 / 09:49
Dünyanın karbon salınımı en düşük 8 havalimanı arasına girmeyi başaran ICF Airports Antalya Havalimanı, ACI Europe tarafından ''Havalimanı Karbon Akreditasyon Optimizasyon'' sertifikası ile ödüllendirildi. Antalya Havalimanı, “Karbon Akreditasyon” programında üçüncü etap olan “optimizasyon” seviyesine yükselen Türkiye’deki ilk havalimanı oldu. ACI Europe tarafından onaylanan Sertifika, ACI Europe Başkanı Declan Collier ve ICF Airports Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen tarafından DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal'a takdim edildi.
2011 yılında Avrupa Havalimanları Birliği (ACI Europe) tarafından “10 - 25 milyon yolcu” kategorisinde “Avrupa’nın En İyisi” seçilen ICF Airports Antalya Havalimanı, “Karbon Akreditasyon” programında üçüncü etap olan “optimizasyon” seviyesine ulaştı. Bu başarısıyla Türk havacılığında bir ilke imza atan Antalya Havalimanı, aynı zamanda dünyanın karbon salınımı en düşük 8 havalimanı arasına girmeyi başardı. ACI Europe tarafından onaylanan Sertifika, ACI Europe Başkanı Declan Collier ve ICF Airports Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen tarafından DHMİ Genel Müdürü Birdal'a takdim edildi.
Törene, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, ACI Europe Başkanı Declan Collier, ACI Europe Genel Direktörü Olivier Jankovec, ICF Airports Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen ile ICF Airports yetkileri katıldı.2009 yılından beri Avrupa Havaalanları Birliği Projesi kapsamında karbon emisyonunu azaltma çalışmalarını sürdüren ICF Airports Antalya Havalimanı, 2010 yılında ilk aşamayı, 2011 yılında da akreditasyon aşamalarının ikincisi olan “reduction” (karbon emisyon azaltımı) safhasını tamamladı. ICF Airports Antalya Havalimanı, kendi faaliyetlerinden kaynaklanan CO2 salınımını düşürmenin yanı sıra iş ortaklarının da CO2 emisyonlarını düşürmelerine katkı sağlayarak karbon akreditasyonunda optimizasyon seviyesine ulaştı.
Orhan Birdal:
''Her türlü hizmet planlamasında çevreci bir anlayışla hareket ediyoruz''
Törende bu başarısından dolayı ICF Airports Antalya Havalimanı’nı kutlayan Orhan Birdal, konuşmasında; hizmet süreçleri esnasında çevreye verdikleri zararı azaltıcı tedbirler geliştiren kuruluşların, sadece güncel çevre bilincinin gereğini yapmış olmakla kalmadığını, insanlığın geleceğine de yatırım yaptığını vurguladı. Sertifikanın ICF Airports, DHMİ ve bütünüyle sektör için uluslararası platformda önemli bir katma değer yarattığına dikkati çeken Orhan Birdal, şunları kaydetti: ''ICF Airports, bu başarısıyla atmosfere salınan karbondioksit gazının azaltılmasını sağlamış ve yarınlarımız için çok önemli bir katkıda bulunmuştur. Antalya Havalimanı terminallerini, sektörün geldiği 'küresel hizmet standardında' işleten ICF Airports'un, bu sertifikayla kanıtladığı çevre bilinci, DHMİ'nin genel çevre politikalarıyla uyumludur. Küresel kaygıları ve insani endişeleri daima ön planda tutan DHMİ, her türlü hizmet planlamasında çevreci bir anlayışla hareket ediyor. Kurum olarak, çevreye duyarlı bir büyüme stratejisinin gerekliliğine inanıyoruz. Karbon salınım değerlerini düşürücü tedbirleri de bu açıdan çok önemsiyoruz. Emisyon kontrolü, düşük fosil yakıt tüketimi, alternatif temiz yakıt kullanımı gibi tedbirleri, konfor ve performans ile başa baş giden unsurlar olarak değerlendiriyoruz. 'Çevreci yakıtları' tercih eden havacılık şirketlerine verdiğimiz hizmetlerde kolaylıklar sağlayarak, insanlığın geleceğine atılan 'yeşil adımları' destekliyoruz” dedi.
Türk havacılık sektöründe bir ilk!
Sürdürdüğü çevre yönetim sistemleri ve kalite politikalarıyla İş Sağlığı, Kalite Yönetimi, Çevre Yönetimi ve Müşteri Memnuniyeti alanlarında dört farklı TSE belgesine sahip tek havalimanı olan ICF Airports Antalya Havalimanı, bu seviyeye yükselerek Türk havacılık sektöründe bir ilke daha imza attı. ICF Airports Antalya Havalimanı Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Türk havacılık sektöründe bir ilke daha imza attığımız için çok mutlu ve gururluyuz. Karbon akreditasyonunda optimizasyon seviyesine ulaşmamızdaki kilit nokta; ICF Airports olarak faaliyetlerimiz sonucu ortaya çıkan karbon salınımının yolcu başına düşen oranını iyileştirmeyi başarmamızdan öte birlikte çalışmakta olduğumuz üçüncü partilerle işbirliği yaparak onların da karbon salınımını düşürmeye yönelik çalışmalara öncü olmamız ve destek vermemizdir.
Geleceğimiz, bugün çevreyi korumak için yaptıklarımıza ve başarımıza bağlı olacak. ICF Airports Antalya Havalimanı olarak tüm iş ortaklarımızla beraber kişi başı elektrik tüketimini azaltma, tasarruf tedbirleri, sistem iyileştirmeleri, bilinçlendirme eğitimleri, ısıtma-soğutma için kullanılan enerji ve yakıt miktarında azaltma, araç emisyonlarında azaltma gibi etkin önlemler aldık. Bu önlemler sonucunda kişi başına düşen CO2 emisyonunu yüzde 7,1 oranında azalttık. Yaptığımız çalışmalar sonucu iş ortaklarımızın yaptığı CO2 emisyonu azaltımı 2.387 tCO2 oldu. Bu miktar, İngiltere Orman Komisyonu verilerine göre 500 binden fazla fide dikimine denk geliyor. Aynı zamanda ICF Airports Antalya Havalimanı olarak elde etmiş olduğumuz CO2 emisyonu azaltımı yaklaşık olarak bin otomobilin bir yıl boyunca çevreye saldığı CO2 ile eşdeğer. Bunun çevre için değeri çok büyük. Sürece katkı sağlayan herkese, tüm iş ortaklarımıza teşekkür etmek istiyorum. Burada elde edilen her başarı, gelecek nesillere daha iyi bir çevre bırakabileceğimiz anlamına geliyor. ICF Airports Antalya Havalimanı olarak önümüzdeki yıl iş ortaklarımızın CO2 emisyonu azaltımını 10 bin tCO2’ye ulaştırmayı hedefliyoruz, bunun için elimizden geleni yapacağız. ” dedi.
Havalimanlarında karbon emisyonunun azaltılması için ortak bir çerçeve
Avrupa genelinde 46 ülkeden 400 havalimanının üyesi olduğu ACI Europe, çevrenin korunması amacıyla başlattığı Havalimanı Karbon Akreditasyon Programı ile havalimanı işletmelerinde karbon emisyonunun açıklanması ve azaltılması için ortak bir çerçeve sunuyor. Bu program sayesinde, havalimanlarında faaliyetlerinden dolayı oluşan karbon emisyonunun ölçümlenmesi ve bir çerçeve içinde açıklanması için ilk defa standartlar tespit ediliyor. Bu standartlar, Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD) ve Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) “Sera Gazı Protokolü” Kurumsal Muhasebe ve Açıklama Standartları ile tamamıyla uyumlu olarak belirleniyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.