22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

ÇIRALI’DA DOĞA KATLİAMI İSTEMİYORUZ

Çıralı sakinleri, plajın önünde eylem yapıp, dövizlere yazdıkları yazılar ile tepkilerini dile getirdi

ÇIRALI’DA DOĞA KATLİAMI İSTEMİYORUZ

15 Şubat 2012 / 18:24

TURİZMİN SESİ-Halil ÖNCÜ-ÇIRALI


Antalya'nın dünyaca ünlü ve bakir kalmış yapısı ile dikkat çeken Çıralı sahilinde bulunan 18 dönümlük alana bir turizmciye 10 yıl bir süre için tahsis edilmesi sonrası bir araya gelen çevreciler ve Çıralı köylüleri plajın önünde eylem yapıp, dövizlere yazdıkları yazılar ile tepkilerini dile getirdiler. Çocukların da yoğun olarak katıldıkları eylemde, ellerindeki dövizlerde bulunan Carette caretta resimlerini gösteren çıralı sakinleri konunun önemine dikkat çekip,sahilin caretta carettaların yuvalama alanı olduğuna dikkat çektiler.

Eylemde sahilde alkışlı protestoda bulunan Çıralı sakinlerine, Ulupınar Küyü Muhtarı Sami Ilgaz, Ulupınar Çevre Koruma ve İşletme Kooperatifi Başkanı Bayram Kütle, Çıralı Spor Kulübü Başkanı İbrahim Kırımlı, Çıralıyı Sevenler Derneği Başkanı Mustafa Köylüoğlu, Çıralı Olympos Motorlu Deniz Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Ramazan Çabuk, Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hüseyin Başbolat, Çıralı Dolmuşçular Kooperatifi Başkanı Tahsin Kurtarıcı, CHP Kemer İlçe Başkanı Kemal Yüksel ve MHP Kemer İlçe Başkanı Hüseyin Karadüz de destek verirken, bölge belediye başkanlarının eylemde yer almaması dikkat çekti.
Ne olmuştu?

Antalya'da dünyanın en iyi plajları arasında anılan Çıralı kumsalındaki 1'inci derece doğal sit alanı konumundaki 18 dönümlük alan, 3'üncü Amatör Küme takımlarından Ormanspor'a antrenman yapması için 19 Aralık 2011'de Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun oluruyla tahsis edildi. Orman ve Su İşleri Antalya İl Müdürlüğü bünyesindeki Ormanspor Futbol Kulübü, bu alanı sponsor anlaşması karşılığında 10 yıllığına Çıralı'da otel işleten turizmci Hüseyin Gedik'e 'günübirlik' alan olarak işletilmek üzere kiraya verdi. Alanı kiralayan şirketin bölgede inşaat çalışmalarına başlaması üzerine Çıralı köylüleri eylem gerçekleştirdi.

Sloganlarla seslerini duyurmak istediler
Çıralı sahilinde eylem yapanlar ellerindeki dövizler de yer alan ilgin yazılar ile dikkat çektiler. İşte o dövizler ve yazılar: 'Vur vur inlesin Çevre Bakanı dinlesin', 'Çıralı yeşildir yeşil kalacak', 'Doğa katliamı istemiyoruz' 'Bastığın yeri mesire deyip geçme!Yarın giremessin!' "Carettalar piknik yapmayı bilmiyor' ' Köylüye Sit'tir,rantçıya Eyvallah '' Köyümüz satılık değildir'' Burası Çıralı, Men dakka,dukka değil' şeklinde slogan attılar.
Ne dediler?

Çıralıyı Sevenler Derneği Başkanı Mustafa Köylüoğlu eylem sonrası yaptığı açıklamasında, " Çıralı sahili ile doğası ile plajı ile çok güzel bir yer. İnsanları da oldukça güzel bir yerdir. Solunda Olimpos, sağında yanartaş ve 3200 mt. paljı vardır. Dünyada Çıralı gibi ve Çıralı sahili gibi bakir kalmış bir alan yoktur.Bunu da devlet büyüklerimize buradan duyurmak istiyorum. Buna bir çözüm bulunsun. Bu yöre halkı, bugüne kadar burayı korumuştur. Korumaya da devam edecektir. Özellikle sayın Başkanımıza buradan sesleniyorum. Altındaki bürokratların ne yaptığı bazen kendilerine yansımıyor. Buradaki çevre katliamını görsünler. Çünkü Akdeniz Bölgesinde Çıralı gibi bir sahil ve plaj artık kalmamıştır"
Ulupınar Çevre ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Kenan Şahin ise yaptığı açıklamasında, " Burası bizlere dedelerimizden kalan bir yerdir. Rantçılar her zaman için böyle yerlere hücum ediyorlar. Bunların durdurulması için de bunu yetkililere duyurmak istedik. Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve bütün yetkililere bunu duyurmak istedik" dedi.

Ulupınar Muhtarı Sami Ilgaz ise yaptığı açıklamasında," Burası birinci derecede sit alanıdır. Daha önce burayı kiralayan Hüseyin Gedik iç taraf da bir otel yaptırdı. Bu oteli yaptırdıktan sonra burayı da almak için müracaat yaptı. Ormandan kiralayacağını söyledi ve bizde karşı geleceğimizi söyledik. Dava açarız dedik. 2.İdare mahkemesine dava açtık davamız devam ediyor. "dedi. Jandarmanın da önemler aldığı eylem olaysız bir şekilde sona ererken, çevreciler ve Çıralı sakinleri ilerleyen günlerde yeniden seslerini duyurmak için eylem yapacaklarını söyledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.