22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA EN SIK GÖRÜLEN PSİKİYATRİK SORUNLAR NELERDİR

DEHB’li bir çocukla yaşam öğretmen ve aileler için yıldırıcı ve yıpratıcı olmaktadır

Çocukluk çağında en sık görülen psikiyatrik sorunlar nelerdir

10 Mayıs 2018 Perşembe 10:27

TURİZMİN SESİ


Çocukluk çağının en sık görülen psikiyatrik sorunudur ( %5-6 ). 3 nedenden dolayı çok önemlidir.1. Görülme oranı yüksektir ortalama her sınıfta 3-4 kişi 2. Aileyi, okulu ve toplumu etkilediği için bir eğitim ve öğretim sorunudur. 3. Erken tanı ve tedavide yüz güldürücü sonuçlar alınıyor.  DEHB’li bir çocukla yaşam öğretmen ve aileler için yıldırıcı ve yıpratıcı olabilmektedir.  

BİTMEYEN ENERJİLERİ VARDIR
Eğitim hayatının başlamasıyla belirtiler belirgin hale gelir. Belirtileri sırasıyla kendisini gösterir.  Bu çocukların sınıfın içinde gezinmeleri, sık tuvalete gitmeleri, arkadaşlarını rahatsız etmeleri, eşyalarını unutmaları, dersin işleyişini bozmaları, çok konuşmaları, sorulan soru bitmeden yanıt vermeleri, sabırsızlıkları, tıpkı motor takılmış gibi hareketlileri, hiç bitemeyen enerjileri vardır.  

TOPLUMU RAHATSIZ EDERLER
Ödevlerini ya eksik yapar ya da tamamlayamazlar. Yaptıkları işin sonunu düşünmezler. Çabuk sıkılırlar, konu ile ilgisiz sorular sorarlar. Ödevler aile için bir eziyettir, 10 dakikalık ödevler saatleri alabilir, Dersten çabucak sıkılırlar, Yaramazdırlar fakat sevimlidirler. Yaş ilerledikçe bu sevimlilik davranış sorunlarına doğru ilerleyebilir. Toplumu rahatsız etmeye başlarlar. Ergenlikte ise olumsuz arkadaş gruplarına eğilim, madde kullanmaya eğilim, ders başarısında düşme, sık kazalara sebep olma şekline dönüşür. 

DEHB DOĞUŞTAN GELEN RAHATSIZLIKTIR
Daha da önemlisi ilerde kişilik problemlerine neden olabilir. Bu nedenlerden dolayı DEHB erkenden tedavi edilmesi gereken bir bozukluktur. Doğuştan gelen bir rahatsızlıktır, Ailenin ve çevrenin kötü davranmasından dolayı oluşmaz ancak olumsuz ortamlar gidişatı kötü etkiler. Bu çocuklar dikkat ve davranış sorunlarını bilerek yapmıyorlar. Bunu aile ve eğitimcilerin hiç unutmaması gerekir. Beynin belirli kısımları yeterince aktif çalışmamaktadır. Bir nevi fren mekanizmasında sorun var diyebiliriz.  Tedavide kullanılan ilaçlar asla bağımlılık yapmaz tam tersine bağımlılığa yönelimi azaltır. Tedavi davranışçı yöntemlerle desteklenmelidir. Sağlıcakla kalın...   
 

Uzman Dr. Mustafa ERKAN  
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi / Psikoterapisti

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.