23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

CRUİSE PAZARI %10 BÜYÜDÜ

İtalya'nın başkenti Roma'da toplanan 4. Avrupa Cruise Konseyi, kruvaziyer turimindeki trendleri açıkladı.

CRUİSE PAZARI %10 BÜYÜDÜ

23 Mayıs 2009 / 09:47

TURİZMİN SESİ
Konsey tarafından açıklanan rapor, cruise pazarında büyümeye işaret ederken Türkiye'nin kruvaziyer turizminde alması gereken uzun bir yol olduğunu ortaya koydu.İtalya'nın başkenti Roma'da toplanan Avrupa Cruise Konseyi (ECC), kruvaziyer turimindeki trendleri ortaya koyan raporun dördüncüsünü açıkladı.

Raporda; 2008 yılında Avrupa Cruise pazarı büyüklüğünün bir önceki yıla göre yüzde 10 artışla 14.2 milyar Euro'ya ulaştığı belirtilirken cruise turizminden elde edilen gelirlerin büyük kısmını (yüzde 30) İtalya'nın elde ettiği ortaya konuldu.

Avrupa Cruise Konseyi'nin hazırladığı raporda Cruise turizmindeki bu yükselişe Avrupa limanlarından gemiye binen yolculardaki artışın katkıda bulunduğu ifade edildi. 2007 yılında Avrupa limanlarından cruise gemilerine binen yolcu sayısının bir önceki yıla göre yüzde 10 artışla 4.7 milyona çıktığı belirtilirken yolcuların gemiye binmek için en çok İtalyan limanlarını tercih ettikleri açıklandı. İtalyan limanlarından gemiye binen yolcu sayısı 1.7 milyon olarak gerçekleşti.

Öte yandan transit yolcu ilgisinde de benzer bir eğilim kendisini gösteriyor. 21.7 milyona ulaşan 2008 yılı Avrupa transit yolcu sayısında da en büyük ilgi İtalyan limanlarına oldu. İtalyan limanları, transit yolcu geçişlerinde en favori cruise destinasyonu olurken yüzde 23'lük pay aldı. İtalya'yı yüzde 20 ile Yunanistan, yüzde 17 ile İspanya ve yüzde 8 ile Fransa izledi.

Traveldailynews'da yayınlanan habere göre; Avrupa'daki Cruise turizmi gelişiminde Avrupa merkezli şirketlerin katkısı büyük. ECC, Avrupa merkezli kruvaziyer şirketlerinin 2008 yılında 5.2 milyar Euro'luk yatırım yaptığını açıkladı.

ECC'nin raporuna göre; 2008 yılında en çok ziyaretçi çeken ilk 6 liman şu şekilde oluştu:

Barselona: 2 milyon yolcu
Civitavecchia: 1.8 milyon yolcu (Roma yakınlarındaki İtalyan limanı)
Napoli: 1.2 milyon yolcu
Venedik: 1.2 milyon yolcu
Palma de Mayorka: 1.1 milyon yolcu
Savona 772 bin yolcu
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.