22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

DEDEMAN HOTEL’DEN BİR İLK

Kültepe, Kayseri’nin sadece 20 km kuzeydoğusunda yer alıyor ve 4 bin yıllık bir tarihi bünyesinde barındırıyor

DEDEMAN HOTEL’DEN BİR İLK

17 Eylül 2012 / 22:22

TURİZMİN SESİ


Kaniş Krallığı’nın merkezi ve Anadolu’daki Asur Ticaret Kolonileri sisteminin başşehri olan Kültepe’de 1948 yılında Türk Tarih Kurumu adına Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından başlatılan ilk resmi kazılar hiçbir özel destek olmaksızın 6o yılı aşkın bir süredir kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Kültepe Kaniş – Karum Kazıları’na bu yıl sponsor olan Dedeman Topluluğu böylece bir ilke daha imza atmış oldu. Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Kültepe Kaniş-Karum Kazıları Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın İsmet Taymuş ve Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Murat Dedeman’ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda kazı alanıyla ilgili en güncel bilgiler paylaşıldı.
 
kanis-kralligi,-kultepe-kanis-–-karum-kazilari,dedeman-holding-yonetim-kurulu-baskani-sayin-murat-dedeman;.jpg

Kayseri’nin sadece 20 km kuzeydoğusunda yer alan ve günümüzden 4 bin yıl önceye dayanan bir geçmişi bünyesinde barındıran Kültepe, M.Ö. 2.000’de, Kaniş Krallığı’nın merkezi ve Anadolu’daki Asur Ticaret Kolonileri sisteminin başşehri idi. Bugün Kültepe olarak anılan yerin eski adı, çivi yazılı belgelere göre Kaniş veya Neşa. Mezopotamya yazılı belgelerine göre Kaniş aynı zamanda M.Ö. 3.000 yılının son çeyreğinde Anadolu’nun en eski krallığı. Arkeoloji literatüründe Kültepe adı ise çeşitli Avrupa müzelerine ve eski eser pazarlarına dağılan ve “Kapadokya tabletleri” olarak tanımlanan çivi yazılı belgelerin ilk ortaya çıktığı 1871 yılından beri biliniyor.Kültepe’deki ilk sistemli kazılar, 1948 yılında, Türk Tarih Kurumu adına Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından başlatıldı. Bu bilimsel arkeolojik kazılarda, günümüzden 4 bin yıl öncesine ait çok önemli anıtsal, idari ve özel yapı açığa çıkartıldı. Bu yapıların içlerinde bulunan 25.000’e yakın çivi yazılı tablet, Anadolu’nun ilk yazılı belgeleri olması itibariyle, Anadolu’da “tarihi devirleri” başlatmakta. Söz konusu bulgulara göre Anadolu insanı ilk kez okuma-yazmayı Kültepe’de öğrenmiş.

Kültepe kazıları "Anadolu tarihine ışık tutan“ çok önemli ve özel bir proje. Anadolu tarihini başlatan bu kazılarda keşfedilen 100.000’in üzerindeki arkeolojik ve filolojik eser, Kültepe'nin Anadolu ve Yakındoğu arkeolojisinin en önemli birkaç merkezinden biri olduğunu gösteriyor. Keşfedilen arkeolojik ve çivi yazılı belgelerden öğrenilen sistemli ticaret organizasyonu ve Anadolu insanının 4.000 yıl önceki yaşantısı gibi bilgilerin yanısıra, Anadolu'nun ilk uluslararası antlaşmaları hakkındaki veriler, sadece Anadolu tarihini değil, tüm Önasya tarihini aydınlatmasıyla da önem kazanıyor.Kazılardan elde edilen veriler, sistemli olarak öncelikle Türkçe olmak üzere en az iki dilde yayınlanıyor. Bu nedenle Kültepe kazıları tüm dünya bilim dünyası tarafından dikkatle takip ediliyor. Kültepe’den çıkartılan 10.000’lerce eser, başta Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde olmak üzere Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Prof. Dr. Tahsin Özgüç başkanlığında başlatılan ilk sistemli Kültepe kazıları, onun 2005 yılındaki vefatından sonra Ankara Üniversitesi adına Prof. Dr. Kutlu Emre ve Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu tarafından sürdürülmekte. Öncelikle ülkemiz üniversitelerinde görev yapan çok saygın bilim insanları olmak üzere, dünyanın çeşitli üniversitelerinden gelen uzmanların katkılarıyla interdisipliner bir anlayışla, yüksek teknoloji kullanılarak sürdürülmekte olan Kültepe Kazıları, 2012 yılına kadar başta T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı, Ankara Üniversitesi ve Türk Tarih Kurumu tarafından desteklendi. Bir ilk olarak bu yıl Kültepe Kazıları özel sektör tarafından da destek gördü.Toplantıda Murat Dedeman’a teşekkür plaketi veren Kayseri Valisi Sayın Şerif Yılmaz: “Kayseri'nin Eski Anadolu tarihindeki yerinin önemini vurgulayarak, bu önemli merkezde sürdürülen kazıların önümüzdeki yıllarda daha da geliştirileceğini belirtirken, ev sahipliğini üstlenen Kültepe Kaniş-Karum Kazıları Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu: “Sistemli kazılarda keşfedilen çivi yazılı tabletlerin Anadolu tarihini başlatttığı yer olan Kültepe'de sürdürülen kazılar, sadece Anadolu'nun değil, aynı zamanda tüm eski Önasya'nın tarihine ışık tutmaktadır" diyerek örenyerinin öneminden bahsetti. Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Murat Dedeman; “Dedeman Topluluğu olarak, doğanın verdiği güzelliklerden kopmayarak hem yeraltı hem yeryüzünün zenginliklerini ortaya çıkarmak amacıyla turizm ve madencilik sektörlerinde faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Bu sektörlerde yatırımlar gerçekleştiren bir kurum olarak, dünya tarihi için büyük önem taşıyan Kültepe kazılarına bu yıl destek vermekten büyük gurur duyuyoruz.  Böylesine önemli bir değerin memleketim olan Kayseri’de bulunması da benim için ayrı bir övünç kaynağı. Kayseri’ye ve ülkemize bir değer katmanın bizler için büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu bilmenizi isterim. Sözlerimi rahmetli babam Mehmet Kemal Dedeman’ın, sözü ile sonlandırmak istiyorum; “Ecdada vefa, yarınlara hoş seda, Kayseri’ye ve Kayseriliye hizmet için, barış içinde yarış lazım” dedi.
 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.