“DEĞER OTİZİM” TÜM ÇOCUKLARA IŞIK OLACAK
"Ülkemizde yüz binlerce otizmli çocuk, yetersiz eğitim ve eksik rehabilitasyon nedeni ile ömür boyu engelli ve başkalarının yardımına bağımlı halde kalıyor
11 Aralık 2015 / 09:00
TURİZMİN SESİ
Türkiye'de sayılarının en az 450 bin olduğu tahmin edilen otizmli bireylerin ihtiyaç duydukları her tür eğitim, gelişim ve rehabilitasyon olanağını bütünsel bir biçimde sağlamak üzere çalışmalar yapmayı hedefleyen Değer Otizm Yardımlaşma Derneği kuruldu.
DEĞER OTİZM YARDIMLAŞMA DERNEĞİ BAŞKANI NİHAT BOZTEPE;
Kişinin dil gelişimi, algılama, öğrenme, fiziksel koordinasyon gibi pek çok alanda yetersiz gelişim göstermesine yol açan otizmle ilgili toplumsal farkındalık ve eğitim olanaklarının son derece yetersiz olduğunu belirten Değer Otizm Yardımlaşma Derneği Başkanı Nihat Boztepe, "Ülkemizde yüz binlerce otizmli çocuk, yetersiz eğitim ve eksik rehabilitasyon nedeni ile ömür boyu engelli ve başkalarının yardımına bağımlı halde kalıyor.
Bu durum otizmli bireye sahip aileleri de çocuklarının bu üzücü durumuna çaresizlik içinde katlanmak zorunda bırakıyor. Oysaki otizmli çocuklara erken yaşlardan itibaren yeterince eğitim, tıbbi, psikolojik ve sosyal destek imkanı sağlandığında çoğu zaman kendi kendilerine yetebilecekleri gelişim seviyesine gelebiliyorlar" dedi.
Fiziksel görünüm açısından dışarıdan bakıldığında normal çocuklardan ayırt edilmeleri özel bir dikkat gerektirse de aslında otizmli çocukların dil gelişimi, fiziksel koordinasyon, davranış gelişimi, nörolojik gelişim gibi pek çok açıdan gelişim yetersizlikleri bulunduğunu belirten Boztepe, “Dolayısıyla yaygın gelişim sorunları yüzünden bu çocukların rehabilitasyonu çok sayıda uzmanın bir arada çalışmasını gerektiriyor.
Özel eğitim öğretmeni, psikolog, fizyoterapist, çocuk psikiyatristi veya nöroloğu, dil terapisti, beden eğitimi öğretmeni ve diyetisyen bu sürecin olmasa olmaz uzmanları arasında yer alıyor. Ülkemizde tüm bu hizmetleri otizmli çocuklara bir arada sunabilecek kurum sayısı yok denecek kadar azdır. Tam olmasa bile bu hizmetleri belli ölçüde sağlayabilen kurumların ücretleri ise velilerin ezici çoğunluğu için astronomik durumda. Bu koşullar altında her aile kendi imkanı ölçüsünde çocuğuna bu hizmetlerin bir kısmını sağlamaya çalışıyor. Fakat çoğu zaman sağlanan destek yetersiz ve kalitesiz düzeyde kaldığı için de çocuklar topluma kazandırılamıyor” ifadelerini kullandı.
DEĞER OTİZM YARDIMLAŞMA DERNEĞİ BAŞKAN YARDIMCISI ŞULE GÖKIRMAK;
Türkiye'de otizm gerçeğinin farkında olan ve bu konuda bir şeyler yapmanın en anlamlı bireysel ve sosyal sorumluluk örneklerinden birisi olacağına inanan bir grup gönüllünün bir araya gelerek Değer Otizm Yardımlaşma Derneğini kurduklarını söyleyen, Değer Otizm Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Şule Gökırmak; “Bu dernek, otizmli bireylerin gelişimi ve bu çocuklara sahip olan ailelerin desteklenmesi konusunda ihtiyaç duyulan tüm hizmetleri bilimsel standartlar doğrultusunda bir arada sağlamak için çaba harcamayı amaçlıyor.
Derneğe üye olan veya gönül veren kişilerin büyük çoğunluğunun otizmli çocuk sahibi olmaması dikkat çeken bir özellik. Özellikle otizmle ilgili olmayan bireylerin dikkatini bu soruna çekmek ve sorumluluk üstlenmelerini teşvik etmek açısından bu yolu tercih ediyorlar” diye konuştu.
ikizlerimin doğumu ile 12 yıl önce başlayan Otizmli yaşam deneyimimi, toplumla paylaşmak için yola çıktım. Yol boyu omuz verenlerle Nar gibi çoğaldık. Değer Otizm Derneği'ni kurduk. Bu akşam DEĞER katma hayalimizin gerçeğe dönüşmesini birlikte kutluyoruz. Daha güçlü olmak için lütfen siz de bize katılın dedi.
Nihal Erdem'e organizasyona destek verdiği ve mükemmle dizaynı için teşekkür plaketi verildi
Değer Otizm Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Şule Gökırmak gecede oldukça mutluydu. Benimde iki meleğim var onlar için buradayım yarın onlar için Değer Otizm Yardımlaşma Derneği var gözüm arkada değil dedi.
Kaynak:
Etiketler: Değer Otizm Yardımlaşma Derneği Başkanı Nihat Boztepe, Değer Otizm Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Şule Gökırmak
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.