22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

DENİZLER ÜZERİNDE 600 GÜNE DOĞRU

Erden Eruç,en uzun süre denizde kalan kürekçiler sıralamasında dünyada ikinciliğe yükseldi

DENİZLER ÜZERİNDE 600 GÜNE DOĞRU

27 Eylül 2010 / 17:56

TURİZMİN SESİ


Kas gücüne dayalı devr-i alem projesini gerçekleştirmek üzere 2007 yılında yola çıkan ve şu anda Hint Okyanusu'nda kürek çekmekte olan Türk gezgin Erden Eruç, 31 Ağustos itibariyle okyanuslarda kürek başında geçirdiği toplam 542 gün ile kariyer toplamında en uzun süre denizde kalan kürekçiler sıralamasında dünyada ikinciliğe yükseldi. Eruç, 1969 yılında Atlantik'i tek başına kürekle geçerek bir ilke imza atan ünlü İngiliz denizcisi John Fairfax'in toplamını geçerek ikinci sıraya yerleşti. Birinci sırada ise 937 günle İngiliz denizci Peter Bird var.


2007 yazından beridir dünyanın çevresini kas gücüyle dolaşma hedefiyle Aktaş Group ana sponsorluğu altında Altı Zirve Projesi'ni sürdüren ve devr-i alem yolculuğunda bugüne kadar Pasifik Okyanusu ile Bismarck ve Mercan denizlerini kürekle geçen Erden Eruç, şu anda Hint Okyanusu'nda yol alıyor ve hava şartları izin verirse 10 Kasım tarihi civarında Afrika anakıtasında karaya ayak basacak. 13 Temmuz 2010 tarihinde Avustralya'nın batı sahilindeki Carnarvon kasabasından Hint Okyanusu'na kürekle açılan Eruç, böylece okyanus kürekçiliği kariyerinde hayatının toplam 600 gününden fazlasını bir kayıkta geçirmiş olacak. İngiliz okyanus kürekçisi Peter Bird, 1996 yılında dünyada kalma rekorunu kaydettiği 937'nci gününde denizde kaybolmuştu.


2006 baharında Atlantik'te "kürekle okyanus geçen ilk Türk" unvanının sahibi olan Erden Eruç konuyla ilgili şu açıklamayı yapıyor: "Son derece farklı ve zorlayıcı yaşam koşullarına uymayı gerektiren denizler üzerinde aylarca yaşamayı başaran kişilerin sayısı gerçekten çok az. Okyanus kürekçiliği tarihinde önemli bir yere sahip, ilkleri başarmış bir isim olan John Fairfax'in toplamını aşmak benim için bir şereftir. Fairfax'ın rekorunu 1972'den bu yana kıran olmamıştı."
Hint Okyanusu'nu geçmesinin ardından Erden Eruç'un Altı Zirve Projesi'ni tamamlamak için Kilimanjaro, Aconcagua, Everest ve Elbrus zirvelerini tırmanması gerecek.
Eruç'un günlüğünü okuyarak gelişmeleri günbegün takip etmek isteyenler http://www.KaslaGit.com sitesini ziyaret edebilirler.

Erden Eruç hakkında
Eğitimini Boğaziçi Üniversitesi ve Amerika Birleşik Devletleri'nde tamamladıktan sonra, 41 yaşına dek ABD'deki çeşitli büyük firmalarda teknik uzman olarak çalışan Erden Eruç, dünyayı sadece kas gücüyle dolanmayı hedefleyen bir seyyah. 2003 yılında, kas gücüyle gerçekleştireceği yolculuklar sırasında edineceği tecrübeleri özellikle ilköğretim öğrencileriyle paylaşma hedefiyle, Around-n-Over Vakfı'nı kuran Eruç, Atlantik'te "kürekle okyanus geçen ilk Türk" unvanını kazandı.

Around-n-Over Vakfı hakkında
Around-n-Over Vakfı, Erden Eruç tarafından kurulmuş olan, Seattle merkezli, kâr amacı gütmeyen bir kurumdur. Türkiye'de İlköğretim Okullarına Yardım Vakfı'nı destekleyen bu vakfın amaçları:
- Çocuklara coğrafya, matematik, tabiat bilgisi, beden eğitimi ve sosyal bilgiler dâhil olmak üzere insan gücü ile gerçekleştirilen araştırma ve yolculuklardan esinlenerek hazırlanmış eğitim faaliyetleriyle ilham vermek, onları bilgilendirmek.
- Çocukların daha iyi birer yurttaş olabilmeleri için sağlık, özveri ve azim değerlerini işlemek, onları doğaya sahip çıkmaları için teşvik etmek, onlara sigara içmemelerini telkin etmek.
- Kendine yeter hale gelmeye çalışan ve gelişmekteki toplumlara temel eğitim amaçlı kaynak, uzmanlık ve tesis sağlamak.

Aktaş Group, Erden Eruç ve Altı Zirve Projesi hakkında daha fazla bilgi için
www.aktasgroup.com  
www.KaslaGit.com  
www.around-n-over.org  

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.