22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

DERS ÇALIŞIRKEN AYDINLATMANIN ÖNEMİ

Matematik dersine çalışırken farklı renk, Türkçe dersine çalışırken farklı renk aydınlatma ile öğrenmeye olumlu katkı sağlanabilir mi?

DERS ÇALIŞIRKEN AYDINLATMANIN ÖNEMİ

12 Nisan 2010 / 11:04

TURİZMİN SESİ
Renklerin hayatımızdaki yeri zaman zaman gündeme geliyor ancak ders çalışırken nasıl bir katkısı olabileceği ne kadar düşünülmüştür? Ya da bir adım daha ilerisini düşünen olmuş mudur; yani derse bakış açımıza göre aydınlatma! Bu sorunun cevabını arayan H. Ertuğrul Şahin, düşüncelerini işadamı Ahmet Akkurt ile paylaşmış. Daha sonra birlikte tasarladıkları bir okuma lambası modelini, 3 D İç Mimarlık & Grafik ile ürün haline getirmek için çalışmalara başlamışlar.

Konu hakkında bir açıklama yapan H. Ertuğrul Şahin şunları söyledi:
“Öncelikle renkler konusunda herkesin araştırma yapmasını tavsiye ederim. Bu konuda internette ilginç bilgiler bulunabilir. İşin eğitimle ilgili kısmında ise, fikir aklıma geldikten sonra çeşitli araştırmalar yaptım. Renklerin ders çalışmaya etkisi ile ilgili yazılar var ancak benim aradığım anlamda bir bilgiye ulaşamadım. Benim düşüncem oldukça pratik bir mantığa dayanıyor: Bize sıcak gelen derslere sıcak renkli aydınlatma ile, soğuk gelen derslere soğuk renkli aydınlatma ile çalışmak!

Yani, ders programınızı alıyorsunuz ve dersleri, size sıcak gelen ve soğuk gelen dersler şeklinde ayırıyorsunuz. Daha sonra da, size sıcak gelen derslere, sıcak renkler ışığında çalışıyorsunuz, soğuk gelen derslere ise soğuk renkler ışığında çalışıyorsunuz.” Bu önermenin şimdilik bir deneme olduğunu da ifade eden Şahin, bu konuda doğruyu bulmak için çalışmalara Ahmet Akkurt ile devam edeceklerini belirtti.

“İnsanların parmak izi gibi, derslere bakışı ve kendilerine uygun olacak renkler de diğer insanlarınkinden farklı olabilir, burada yapılmak istenen konuya dikkat çekmek” diyen H. Ertuğrul Şahin, sağlanacak imkânlar dâhilinde okullarda ve dershanelerde oluşturulacak özel sınıflarda bu konuda çalışmalar yapılabileceğini ifade etti.

İşadamı Ahmet Akkurt ise şunları söyledi: “Öğrencinin derse bakış açısına göre aydınlatma yapılması önerisi gerçekten yenilikçi bir bakış açısı. Ben de bu nedenle yardımcı olmaya çalıştım ve sıcak ve soğuk renkleri içeren bir aydınlatma lambası tasarladık. Endüstriyel ürün haline getirilmesi için de çalışmalara başladık.” İnsanlar, bilginin yüzde doksana yakınını görme yolu ile beyne iletiyor ve görme yolu ile beyne iletilen bilginin de yüzde sekseni renkler şeklinde iletiliyor deniyor. Bu haberi okuyan herkesin kendi doğru rengini bulması için bir araştırma yapması iyi olacak gibi görünüyor.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.