22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

DEVRİM NİTELİĞİNDE UYGULAMA

Sabancı Vakfı, Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında 2009 yılından bu yana kadın, genç ve engellilerin topluma daha fazla katılımlarını hedefleyen projelere destek veriyor

DEVRİM NİTELİĞİNDE UYGULAMA

18 Temmuz 2012 / 18:34

TURİZMİN SESİ
Sabancı Vakfı'nın desteklediği 20 projeden biri olan “Psikiyatrik Teşhisli Bireylerin Güçlenmesi ve Karar Mekanizmalarına Katılımı” projesi kapsamında, Türkiye'de ilk kez Hasta Konseyi kuruldu. Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği (RUSİHAK), Hollanda Meerkanten Hastanesi Hasta Konseyi ve İstanbul Şizofreni Derneği ortaklığıyla Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde (BRSHH) yürütülen proje ile hastanede hizmet alan psikiyatrik teşhisli bireylerin hastanedeki karar mekanizmalarına katılımı hedefleniyor. Hollanda'daki uygulamalar model alınarak kurulan Hasta Konseyi, hasta haklarını insan hakları temelinde savunuyor.

Hasta Konseyinin danışma kurulu üyelerinden BM Engelli Hakları Komitesi Üyesi Gabor Gombos konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Engel durumu ne olursa olsun kendisine sağlanacak hizmetler konusunda her bireyin iradesinin temel alınması gerekmektedir. Kişiye sağlanacak tedavinin planlanması sürecine kişinin tam olarak katılımı, tedavi seçeneklerinin tartışılması, alternatif tedavi yöntemlerinin kişiye anlatılması BM Engelli Hakları Sözleşmesi'nin gerekleri arasındadır. Katılımı destekleyen bu ve bunun gibi çalışmalar, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi gereği imzacı bütün ülkelerde aynı zamanda bir yasal yükümlülüktür. Nihai olarak, hem hizmet verenlerin hem de insan hakları savunucularının hedefi iyi bir bakım hizmetine katkıda bulunmak. Hasta konseyi çalışması ile BRSHH'nde bir ilke imza atıldı. ”

BRSHH Başhekimi Erhan Kurt ise konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Hasta konseyi ile bir yıldır birlikte çalışma deneyimimiz oldu ve bu çalışmadan biz de çok memnun kaldık. Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar. İlk olarak hastanemizde başlayan bu çalışmanın diğer ruh sağlığı hastanelerinde de yaygınlaşması gerekiyor.”

RUSİHAK Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Zengin, “Hasta konseyi 30 yılı aşkın süredir Hollanda'da uygulanmakta olan bir model. Yerinde görme şansına eriştiğimiz bu uygulama örnek alınarak bir yıldır BRSHH'nde sürmekte olan çalışma ile hasta konseyinin temelleri atıldı. Hastane yönetiminden bağımsız olarak çalışmalarını sürdüren konsey bundan sonraki süreçte RUSİHAK'tan da bağımsız bir yapı olacak ve kendi ayakları üzerinde duracak. Çalışmaya katkıda bulunan hastane yönetimi ve personeline destekleri için teşekkür ediyoruz” dedi.

Hizmet alanlar ve hizmet verenler aynı amaç için çalışıyor
BRSHH'nde hizmet alan hastalardan kurulan Hasta Konseyi, Hollanda modelini Türkiye'de uygulamak için özel bir eğitim aldı. Hollanda'da toplam 2.200 hasta konseyinin oluşturduğu, şemsiye kuruluş olan Loc Zeggenschap in Zorg'tan özel eğitim alan Bakırköy Hasta Konseyi üyeleri, edindikleri bilgi ve deneyimi Türkiye'ye taşıyarak BRSHH'nde bir ilke imza attı. Hastane yönetimiyle işbirliği içinde çalışan konseyin hedefi net: “Şikayet ederek değil, iyi niyet ile çözüm önerilerine katkı sağlamak, katılımcı bir süreç ile gerekli tüm iyileştirmeleri birlikte yapmak.”

Kendi yaşamlarını doğrudan etkileyen kararlarda söz sahibi olabilmek ve en temel haklarından faydalanmak için gönüllü olarak haftada bir toplanan Hasta Konseyi, hastanede hizmet alan bireylerden oluşuyor. Konsey, bireylerin hastanede yaşadıkları günlük sorunlara çözüm önerileri geliştiriyor, bu önerileri hastane yönetimine sunarak karar mekanizmalarına katılıyor. Hastanedeki hastalarla mülakat yoluyla elde ettiği bilgilerle, yapısal sorunları tespit ediyor ve çözüm yolları üretiyor. Böylelikle hastalar yaşadıkları sorunlara bizzat çözüm getirirken, kendi yaşantılarını ilgilendiren konularda da söz sahibi oluyor.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.