DİJİTAL PAZARLAMANIN ALTINDA ONLARCA UZMANLIK ALANLARI BULUNUYOR
“Pazarlama dünyasının vazgeçilmezi haline gelen “Dijital Pazarlamayı” bir üst birim olarak düşünürsek, altında onlarca uzmanlık alanları bulunuyor
21 Eylül 2017 Perşembe 09:59
TURİZMİN SESİ
Dijital pazarlamanın, marka ve bireylerin hedeflerine ulaşması için doğru kanallardan birisi olduğunu kaydeden Dijital Pazarlama Okulu Kurucusu Yasin Kaplan, şunları söyledi: “Pazarlama dünyasının vazgeçilmezi haline gelen “Dijital Pazarlamayı” bir üst birim olarak düşünürsek, altında onlarca uzmanlık alanları bulunuyor. Arama motoru pazarlaması (SEM, Search Engine Marketing), arama motoru optimizasyonu (SEO, Search Engine Optimization), mobil pazarlama, e-posta pazarlaması, sosyal medya pazarlaması, içerik pazarlaması, dijital reklam kanalları (display), programatik, dönüşüm optimizasyonu ve gelir ortaklığı modeli (affiliate marketing) gibi bir çok uzmanlık alanı mevcut. Bu alanların her birinin kendi içinde performans metrikleri var. Bu sonuçlara göre, stratejiler ve yol haritası belirleniyor” dedi.
Yasin Kaplan, dijital pazarlama yapmak için 6 nedeni söyle sıraladı:
1-Ölçülebilirlik: Geleneksel pazarlamaya kıyasla, dijital pazarlamada performans ölçmek mümkün. Bir billboardda reklam verdiğimizi düşünelim. Reklamı, hedef kitlenizden kaç kişinin gördüğünü, ancak size gelen verilere göre tahmin edebilirsiniz ve bunun sonucunda da markanızla kim iletişime geçmiş net olarak bilemezsiniz. Dijital pazarlamada ise, durum tam tersidir. Google Analytics veya benzer web analytics portallarını kullanarak, kampanyaların performansını, kampanyanın kaç kişiye gösterildiğini, görenlerinin kaçının reklama tıkladığını, hatta alışveriş yaptığını veya form doldurduğunu ölçebilirsiniz. Web sitesi içerisindeki kullanıcı davranışları, hangi sayfayı ne sıklıkla ziyaret ettiğini, ne kadar vakit geçirdiği gibi detaylı verilere de ulaşabilirsiniz. Bu da kampanyanızın geleceği konusunda size strateji konusunda fikir verecektir.
2-Hedefleme: Yine billboard örneğinden ilerleyecek olursak, reklamınızı belki günde 1 milyon kişi görebilir. Ama bunun kaçı doğrudan hedef kitleniz? Dijital pazarlamayı kullanarak, şehir, ilçe, ilgi alanı, zaman, meslek, cinsiyet, yaş gibi birçok kritere göre sınırlama yapıp, reklamınız istediğiniz kitleye gösterebiliyorsunuz. Öncesinde, hedef kitlemizi doğru bir şekilde tanımlamamız gerekiyor.
3-Yeniden Pazarlama: Remarketing veya retargeting olarak da bilinen yöntem ile web sitenizi daha önce ziyaret eden kişilere yeniden reklamlarınızı gösterebiliyorsunuz. Bu hedefleme teknolojisi ile hem marka bilinirliğinizi, hem satışlarınızı arttırabilirsiniz.
4-Maliyet Avantajı: Dijital pazarlama bütçeleri, geleneksel mecralara kıyasla, çok daha ekonomik oluyor. Ayrıca, sadece tıklamalara ödeme yaptığınız için reklamları gören kişiler reklama tıklamazlarsa ek maliyet oluşturmuyor. Daha düşük maliyetlerle, yüksek performanslar yakalayabilirsiniz.
5-Müşteri İletişimi: Sosyal medya hesaplarınız üzerinden veya web sitenizden ziyaretçileriniz/takipçileriniz ile doğrudan iletişim kurabiliyorsunuz. Geleneksel pazarlamada tek yönlü iletişim varken, günümüz pazarlaması artık iki yönlü iletişime izin veriyor.
6-Marka bilinirliği: Dijitalin sürekli olarak yaygınlaştığı günümüzde, her an internet kullanımı yaygınlaşıyor. Öyle ki IAB verilerine göre; Her 5 Akıllı Telefon Kullanıcısından 1’i, Cihazını 5 Dakikada Bir Kullanıyor. Haberleri okurken, bir konuyu araştırırken sürekli online durumdayız. Bir haber sitesinde yayınlanan bir reklam, marka bilinirliğini artırmak için iyi bir kaynaktır.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.