22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

DİNLER HOTELS’İN BAŞARI ÖYKÜSÜ

Türk turizminin öz sermayeyle kurulmuş şirketlerinden biri olan Dinler Hotels, kuruluşunun 20'nci yılını kutluyor

DİNLER HOTELS’İN BAŞARI ÖYKÜSÜ

26 Mart 2009 / 09:35

TURİZMİN SESİ


Zaman içinde yatırımlarını arttırarak, turizm sektörünün sayılı şirketleri arasında yer almayı başaran grup, büyüme planları yapıyor. Amatör bir ruhla profesyonel hizmet vermeyi ilke edinen Dinler Hotels, başarısını bu formülü en iyi şekilde hayata geçirmesine borçlu. Dinler Hotes'in 20 yıllık başarı öyküsünü, grubun genç kuşak yöneticilerinden Dinler Hotels Genel Müdürü Yakup Dinler, Turizm Aktüel'e anlattı.

01- Turizm sektöründe 20'inci yılınızı kutluyorsunuz. Dinler Markası'nın başarı yolculuğu ne zaman ve nasıl başladı?

2009 yılında Dinler Hotels'in ilk işletmesi olan Dinler Hotels – Ürgüp'ün açılışının 20. yılını kutluyoruz. Aslına bakarsak bu markanın tohumlarını 1960'lı yılların başında kurucumuz olan Dedem Rahmet Mehmet Dinler'in İsveç'e gitmesi ile başladı. Dedem'in İsveç'e gitmesi ile beraber Yiyecek & İçecek Sektörü ile tanışmış ve en alt kademesinden işe başlayarak, azimle en üst kademelerden olan ustabaşı olmayı başarmış ve kendi işletmesini kurmuş.

Fakat 1980'li yılların gelmesiyle beraber, içindeki yurt sevgisi ve memleketi olan Ürgüp'e yatırım yapmak iisteğiyle, Babam Mustafa Dinler'i görevlendirerek bir takım arayışlardan sonra Ürgüp merkezde şu an Dinler Hotels – Ürgüp'ün arazisi alınmış. 1987 yılında da ilk tesisimizin inşaatına başlamıştır.

02- Markanın gelişim sürecini anlatır mısınız?

2 yıl süren inşaat sürecinden sonra Dinler Hotel – Ürgüp, 16 Nisan 1989 günü Türk Turizmi'ne hizmet vermeye başladı. İlk sezon çok başarılı geçmesine rağmen hemen akabinde patlak veren 1. Körfez Krizi özellikle Kapadokya Bölgesi'ni çok etkilemiş ve bölge yıllarca bu savaşın etkisinde kalıp çok zor toparlanmıştır. Bu yüzden gelişim sürecimiz ilk andan itibaren yıllarca boğuşacağı krizlerin ilki ile karşılaşmış oldu.

Kriz sonra Türk Turizm'in çok parlak olduğunu gözlemleyen Dedem Mehmet Dinler, bu süreç içerisinde Babam Mustafa Dinler'e Akdeniz Çanağı'nda bir arayış içerisine girmesini önermiş ve bu arayış sonucunda Alanya'ya 14 Km uzağında, yeni yapılan Gazipaşa Havalimanı (12 yıldır bitmiş olan havalimanı maalesef henüz açılamamıştır, TAV'in ihaleyi kazanması ile beraber 2009 yılında ilk uçağın inmesi beklenmektedir) inşaatına 15 Km uzaklıkta bulunan Kargıcak'taki arsa 1995 yılında satın alınmıştır. Buradaki tesisimizin inşaatı 1997 yılında tamamlanmış ve Dinler Hotel'in Dinler Hotels olma yolundaki en büyük adım atılmış olup Dinler Hotels – Alanya hizmete girmiştir.

1998 yılında Dedem Mehmet Dinler'i kaybettikten sonra, Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Babam Mustafa Dinler üstlendi. Dedemin çizmiş olduğu vizyon çerçevesinde sağlam adımlarla büyüme hedefini benimsemiş olan babam Mustafa Dinler, bu bağlamda 2002 yılında ülkemiz butik otelciliğin en güzel örneklerinden biri olan Gül Konakları – Sinasos'u, 2004 yılında ise Dinler Resort – Nevşehir'i hizmete sunmuştur.
03- Dinler Grubu'nda, ailenin iki kuşağı bir arada çalışıyor.
Bu uyumu nasıl sağlıyorsunuz?

Şu an Dinler Hotels'te dediğiniz gibi iki kuşak beraber çalışıyor. Politika yapıp, her şey güllük gülistanlık deyip, pembe bir tablo çizmeyeceğim. Zaman zaman kuşak çatışmalarından kaynaklanan sıkıntılar yaşanıyor olsa bile, aramızdaki yaş farkının sadece 22 yaş olmasından ötürü bu kuşak farkını asgariye indirmiş durumdayız. Bizim Yönetim Kurulu Başkanı – Genel Müdür, Baba – Oğul bazen bir Ağabey – Kardeş ortamı içerisinde tek hedefimiz Dinler Hotels'i hep daha ileriye götürmek. Aynı amaç uğruna çalıştığımız için, bu uyum otomatik olarak sağlanmış oluyor.

04- Grubun yeni yatırım planları var mı. İleriye dönük ne gibi projeleriniz var. Bunlar nelerdir?

Yeni yatırım tabi ki her zaman planlarımız içinde yer alıyor. Bunun için tasarladığımız bölgeler de var. Fakat mevcut Global Kriz şu an itibariyle yatırım yapmamızı engelliyor. Biz de yeni yatırımlar yapmak yerine, mevcut olan yatırımlarımızı iyileştirmek ve kalitemizi arttırmak için gayret gösteriyoruz.

05- Grubunuza bağlı Dinler Hotel Ürgüp, Dinler Hotel Alanya, Dinler Resort Nevşehir ve Gül Konakları Sinasos otelleri bulunuyor. Bu 4 oteli ana hatlarıyla anlatır mısınız. Toplam kaç yatak ve odaya sahipsiniz?

İlk tesisimiz olan Dinler Hotels – Ürgüp, 5 Yıldızlı olup 188 oda kapasitesine;
İkinci tesisimiz Dinler Hotels – Alanya, 5 Yıldızlı olup 172 oda kapasitesine;
Üçüncü tesisimiz Gül Konakları – Sinasos, Özel Belgeli olup 19 oda kapasitesine;
Son tesisimiz Dinler Resort – Nevşehir ise 4 Yıldızlı olup 79 oda kapasitelidir.
Bu durumda Kapadokya Bölgesi'nde toplam 286, Alanya'da 172 oda kapasiteli olup toplam 458 Oda kapasitemiz bulunmaktadır.

06- Grubunuza bağlı olan 'Gül Konakları Sinasos', dünyanın önde gelen isimlerini ağırlayan tesislerin başında yer alıyor. Nedir buranın sırrı?

Kapadokya bölgesi sahip olduğu eşsiz güzellikler ve muhteşem doğasıyla her yıl milyonlarca yerli / yabancı turistin ilgisini çekiyor. Kapadokya'ya özellikle grup dışında münferiden gelen misafirlerin tercihi, son yıllarda bölgenin dokusuna ve atmosferine uygun olarak Butik Oteller olmaktadır. Gerçi ben bu konuda biraz sıkıntılıyım. Yapmış olduğum araştırmalar neticesinde, Kapadokya Bölgesi'nde Butik Otel adı altında işletilen 100'e yakın işletme bulunduğunu öğrendim. Fakat bunların sadece 13 tanesi T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde olup Özel Belgeli Otel niteliği taşımaktadırlar. Diğer oteller ise, 'Butik Otel veya Özel Belgeli Otel'im diyerek suç işlemektedirler. Neyse ki özellikle T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı – Reklam Kurulu bu konuda duyarsız kalmamış ve reklam durdurma cezaları vermeye başlamıştır.

Konumuza dönecek olursak, bugüne kadar birçok ünlüyü ağırlama şerefine eriştik. Bu kişiler arasında özellikle İspanya Kraliçesi Sophia en üst noktada yer almaktadır. Mass Turizm'den gelen tecrübemizi, halen kaybetmediğimiz amatör ruhumuzla birleştirip, buna Gül Konakları'nın Osmanlı-Rum sentezini oluşturan ruhunu ekleyince, ortaya güzel bir sonuç çıkıyor. Sırrımız da herhalde burada yatıyor.

07- Dinler Hotel Ürgüp'te renovasyon çalışmalarına gittiniz. Bu otelde ne gibi yenilikler ve değişiklikler yaptınız?

Bildiğiniz üzere bu yıl Dinler Hotels ve Dinler Hotels – Ürgüp'ün 20'nci kuruluş yıldönümü. Oteller sürekli yaşayan binalar olduğu için, yenilenmeler parça parça olarak durmadan yapılmaktadır. Yoksa zaten zaman içerisinde tesisler kaybolup cazibesini yitirebilir.

Otelimizin renovasyon süreci yukarıda bahsettiğim hususlara bağlı olarak, sürekli olarak yapılmaktaydı. Fakat 2009 yılı öncesinde 2008 yılı süresince bir çok genel mekanımıza artı olarak oda mobilya ve aksamlarının tümü yenileriyle değiştirildi. Kapadokya'da otellerin yaşı aşağı yukarı birbiri ile eşit durumda. Bu yeniliği bölgede gerçekleştiren ilk otel olarak kaliteli hizmet anlayışımızı pekiştirdiğimizi düşünüyorum.

Bu yeniliğe ek olarak, otelimizde yeni bir kat ilave edip, iş dünyasına hizmet vermek amacıyla Kapadokya'da bir başka yeniliğe imza attık. Executive Kat adı altında bulunan toplam 16 yeni odamız ile en küçüğü 36m2 + balkon, en büyüğü 70m2 + 2 balkon olmak üzere geniş ekran LCD TV'li ve Jacuzzili ferah odalar yapılandırdık. Özellikle iş dünyasına hizmet vermek amacıyla kurulmuş bu katımızda, bu katımıza özel kalan misafirlerimize çeşitli ayrıcalıklar ile birlikte Lounge hizmeti vermenin de mutluluğu yaşıyoruz.

08- Alanya'nın köklü otellerin başında, yine grubunuza bağlı olan, 'Dinler Hotel Alanya' geliyor. Bu bölgede de en çok tercih edilen oteller arasında yer alıyorsunuz. Bunu neye bağlıyorsunuz?

Ağırlıkla Kültür Turizm'i yaptığımız Kapadokya'dan ayrı olarak Alanya'da yapılan Sahil Turizm'inin misafir özellikleri çok farklı. Kapadokya'ya bir kere gelen yabancı turist çok nadiren ikinci kez geliyor ve bu süreç arasında uzun yıllar olabiliyor. Oysa sahil kesiminde gelen turist yıl içerisinde bile 4-5 defa gelebiliyor. Bu yüzden “Repeat guest” dediğimiz sürekli tekrar gelen misafirler bizim için çok önemli. Bu insanlar her geldiklerinde her zaman gördükleri çalışanları, artan kaliteyi, değişiklikleri gördükçe, yanlarına başka aileleri, arkadaşları alarak Turizm Elçisi gibi çalışıyorlar ve kendilerini Avrupa'da olmayan o sıcak aile ortamının içerisinde buluyorlar.

Bu sıcak – aile ortamından elbette en önemli faktörlerden birisi, personelinizin kalitesi. Çok şükür ki personelimiz en alt kademeden en üst kademeye sadece Alanya otelimizde değil diğer tesislerimizde de daima büyük özveri ve gayretle çalışmaktadırlar ve hep bize artı puan kazandırmaktadırlar. Bunu en iyi holidaycheck ve tophotels.ru gibi turistlerin değerlendirme yaptıkları sitelerden görme imkanımız açıktır. Biz amatör ruh ile profesyonel ve samimi – kaliteli hizmeti benimsemiş durumdayız. Tercih edilmemiz sanırım buna bağlı…

09- Yakup Dinler, kimdir?

1980 Stockholm/İsveç doğumluyum. İsveç'te İngilizce eğitim veren International School of Stockholm'den mezun olduktan sonra yine İngilizce eğitim veren Kungsholmen Lisesi'ne geçtim. Lise 1. sınıfı burada okuduktan sonra Türkiye'ye dönüş yaptım. Nevşehir'de bulunan Özel Kardelen Lisesi'nden başarı ile mezun oldum. Üniversite tercihimi Bilkent Üniversitesi – Turizm ve Otel İşletmeciliği programından yana kullandım. Aktif öğrencilik hayatım boyunca Bilkent Üniversitesi; Turizm Kulübü Başkanlığı ve Ankara Young Skal Kurucu Yönetim Kurulu Üyeleği ve Saymanı olarak görev yaptım.

Üniversite eğitimim esnasında ve öncesinde Dinler Hotels dışında Bilkent Hotel (5*) ve Resort Dedeman – Antalya (5*) otellerinde stajyer olarak görev aldım. Askerliğimi tamamladıktan sonra Dinler Hotels – Ürgüp, Genel Müdürü olarak göreve başladım. Bu görevime ilaveten yıllar içerisinde Kapadokya'daki otellerimizin koordinatörü oldum. 2005 Ekim ayından bu yana ise Dinler Hotels – Alanya da dâhil olmak üzere Dinler Hotels; Genel Müdürü olarak görev yapmaktayım. Bu görevimin dışında geçtiğimiz dönem Ürgüp Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı ile beraber geçtiğimiz dönemlerde Skal Kapadokya Klübü Asbaşkan görevlerini sürdürdüm. Şu an KAPTİD Yönetim Kurulu Üyeliğim devam etmektedir. İsveççe ve İngilizce bilmekteyim. Evliyim.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.