22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

DİYARBAKIR KEMANLA AĞLADI

Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'nde, Diyarbakır Kültür Sanat Vakfı'nın (DKSV) organizasyonunda sanatseverlerle buluşan ünlü sanatçıya, konserinde piyanist Armen Aharonian eşlik etti

DİYARBAKIR KEMANLA AĞLADI

28 Mart 2010 / 21:44

TURİZMİN SESİ


Konseri Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ve eşi, AK Parti Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan, Vali Hüseyin Avni Mutlu, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Arıca, DKSV Başkanı Bejan Matur, Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, davetliler ile çeşitli il ve ilçelerden gelen çok sayıda sanatsever izledi. Konser öncesinde konuşan DKSV Başkanı Matur, çok heyecanlı olduğunu, yoğun ilgi ve coşkunun herkese fazlasıyla heyecan verdiğini söyledi.

DKSV'yi kurarken bir hayalle yol çıktıklarını, Diyarbakır'ı kadim bir kent, Orta Doğu'nun, Mezopotamya'nın kadim kültürünü hakkıyla temsil eden ve yansıtan bir kent olarak gördüklerini belirten Matur, şöyle konuştu:
"Onun için de bu dekora bir katkı sunacak, dünya sanatını, Orta Do ğu sanatını burada yaşayanlarla paylaşalım istedik. Vizyonunuzu oluştururken Orta Doğu geleneğini, Doğu geleneğini dünyayla buluşturan, dünya sanatıyla buluşturan sanatçılarla tanışalım, Diyarbakırlılarla tanıştıralım istedik. İlk konserimiz Azam Ali konseri oldu. Bugün de Farid Farjad bize İran'ın hüznünü, kederini derinliğini kemanıyla taşıyacak. Diyarbakır, gerek tarihi dokusu, gerekse mimari dokusu ile yüksek sanatı fazlasıyla hak eden bir dekor.

Dünyanın diğer kentlerin de kadim kentler, orta çağ kentleri dediğimiz kentlerin her biri sanat için dekordur. Her biri sanatla doludur. Ben Diyarbakır'ı böyle düşünüyorum. Ve bunların olabileceğine inancımı bu akşam tekrar görüyorum. Çünkü bu konsere çok ciddi bir ilgi oldu. Sadece Diyarbakır'dan değil, Türkiye'nin her yerinden Trabzon, Ağrı, Şanlıurfa, Şırnak ve Hakkari'den gelenler oldu." Konser sonunda Türkçe "Merhaba" diyerek konuşmasına başlayan Farjad, piyanist Armen ile yıllardır beraber çalıştığını söyledi.

Eşinin aniden rahatsızlanması sonucu gelemediğini ve konsere çıkamadığını bildiren Farjad, şunları kaydetti: "Sizlerin huzuruna çıkamadığı için çok üzgün olduğunu söylememi istedi. Biz sizler için buraya, bu güzel kentinize geldik. Ben bu kenti çok beğendim, görmeyenlere tavsiye edeceğim, gelsinler görsünler. Bu ülkenin tarihinin ne kadar güzel olduğunu, kentlerinin kültürlü olduğunu. Dünya size borçludur. Ö zellikle bu güzel kentiniz için, bütün Türkiye için. Ne yazık ki 30 seneden beri Amerika'da yaşıyorum. Ülkeme gidemiyorum. Burada nefesimi yeniden aldım ve kendimi İran'da hissettim. Bu da benim ülkemin nefesidir, ülkemin havasıdır. Ülkenize, kentinize ayak bastığım zaman kendimi ülkemde hissettim. Kendimi hiç yabancı hissetmedim, ilgi, sevgi ve aşk gördüm" dedi.

Vali Hüseyin Mutlu da konser sonrası Diyarbakır'ın bir kültür, sanat, tarih ve açık hava müzesi olduğunu belirterek, kentin mutlaka görülmesi gerektiğini söyledi. Diyarbakır'ın gerçek kimliğine döndüğünü belirten Vali Mutlu, şöyle konuştu: "Diyarbakır sanatla, kültürle buluşuyor ve uluslararası kültürün en güzel değerlerini bağrında, sadece Diyarbakırlılarla değil bütün Anadolu ile yaşıyor. Bugün 1500 kişilik üniversitemizin mükemmel salonunda, sadece Diyarbakırlılar değil, bölge illerimiz ve çevre illerimiz İstanbul'dan İzmir'den kalkıp gelen insanlar birlikte mükemmel bir atmosfer oluşturuyorlar. Özlediğimiz tablo bu. Diyarbakır bu. Diyarbakır kültür şehri olacak. İnşallah güzel adımlarla ilerliyor. Diyarbakır'ın böyle güzel etkinliklere ev sahipliği yapmasına vesile olanlara teşekkür ediyorum."

Saliba Özmen ise çok güzel bir kemanla buluştukları için mutlu olduğunu, müziğin birleştirici bir unsur olduğunu belirterek, "O müzik bizi birleştirdi. Burada olmaktan, hem Türk vatandaşı hem de doğuda olmaktan dolayı mutluyuz. Süryani kilisesi topluluğu olarak, bunun yabancısı değiliz. 5 bin 500 yıllık mazimiz olan bir topluluk olarak, tekrar sevgi, barış, dayanışma içinde bunları yaşamak ve yaşatmak bizim için gerçekten güzel bir olaydır" dedi.' Bu arada konserin yarım saat geç başlamasını izleyiciler alkışlarla protesto etti. Konserin Farjad'ın eşi Mitra Tavakoli Farjad'ın rahatsızlanması nedeniyle geç başladığı açıklandı.

1938 yılında İran'ın başkenti Tahran'da doğan, Fars halk müziğinde çok derin birikime sahip sanatçı, Orta Doğu müziğinin özgün notalarını, duygulu olduğu kadar etkileyici, saf ve hüzünlü biçimde sergilemesiyle tanınıyor. 2008 ve 2009 yıllarında Türkiye'de çeşitli kentlerde konser veren İ ranlı sanatçı, 2010 Türkiye turnesi kapsamında 27 Martta Diyarbakır'ın ardından, 29 Martta Adana, 31 Martta İstanbul ve son olarak 1 Nisanda İzmir'de konser verecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.