22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

DOĞA VE KÜLTÜRE DOYMAK İÇİN VAN SİZİ BEKLİYOR

Van’da Turizm Potansiyelini arttırmak amacıyla bölge dışından gelen acentalar ve Van STK'ları bir araya geldi

Doğa ve Kültüre doymak için Van sizi bekliyor

27 Kasım 2018 Salı 17:57

TURİZMİN SESİ- Ayşula ÖZGEN


VAN- Van Turizmi, bölgede kongre turizmine hizmet edecek 5 yıldızlı 2 otel ve 6.000 yatak kapasitesi mevcut. Havayolları ise Van’ı  5 şehir ile (İstanbul, Antalya, Adana, İzmir ve Ankara) uçuş imkânı sağlayarak  Mart ayında ise günde 25 sefer yapılıyor. Bunun yanı sıra Kültür, Tarih, Gece Aktivitesi, Restoranlar, Gezi Alternatifleri  bulunan Van’da gece ise oturma gecesi yapılıyor. Van,  bölgesel toplantı, eğitim ve sempozyumlar için oldukça uygun. 23-25 Kasım tarihlerinde Van Gölü Havzası Turizmciler Derneği ile Uluslararası MICE Endüstrisi Derneği (I-MICE) koordinasyonunda “Van Gölü Havzası” infosu gerçekleştirildi. Van Gölü Havzası’nda bulunan Van, Bitlis, Hakkari ve Ağrı şehirlerinin tanıtımlar sayesinde Kültür Turları,İnanç Turları, Doğa Sporları, Treking ve Gastronomi alanında çalışmalar sonucunda ön plana çıkacak. 

aytaç-tunçdemi̇r-ayanis-tur,-van-golu-havzasi-turizm-dernegi-(vahatuder)-baskani-abdullah-tuncdemir,-mice-endustrisi-dernegi.jpg

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir; Bu güzel ülkenin güzel yerine dışarıdan gelen MICE grubuna ve turizm tur operatörlerine gönülden teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürlerimden biri de gerçekten benden daha çok Van’ı seven burada Van için bir arada bulunan, Van’ı gönülden destekleyen turizmci ve Vanlı dostlarım, arkadaşlarım, başkanım ve basın mensuplarım hepinize gönülden teşekkür ediyorum. Çünkü siz benden daha çok bu projeye destek verdiniz, sahip çıktınız. Bizim birlik beraberliğimiz budur, kollektif çalışmamız, misafirperverliğimiz budur. Biz buna sahip çıktık ben hepinize gönülden bir Vanlı olarak teşekkür ediyorum. 

aytaç-tunçdemi̇r-ayanis-tur,-van-golu-havzasi-turizm-dernegi-(vahatuder)-baskani-abdullah-tuncdemir,-mice-endustrisi-dernegi-(5)-001.jpgBiz tur operatörlerini niye getirdik? 
Bize eski günlerimizi gerçekten bir daha yenilemek, Van’a 100 bin yabancının geldiği bir ilin turizminin daha iyi bir yerlere gelmesi için.  Büyük organizasyonlar Van Gölü Havzası’nda yapılabilir. Eksiklerimiz olur ise biz tamamlayabiliriz. Bunu da MICE grubu olarak gelen tur operatörlerimiz Van’ı gördüler, bizim alt yapı olarak ne kadar güçlü olduğumuzu gördüler. Eksiklerimiz olabilir ama biz hepsini tamamlayabiliriz ve ihtiyaçlara cevap verecek durumdayız. 

abdullah-tuncdemir,-aytaç-tunçdemi̇r--.jpg

Önyargıları birlikte ortadan kaldıracağız.
Ben gönüllü bir turizmciyim. Ülkemi seviyorum, Van’ı seviyorum. Var olan ön yargıyı biz ancak hep birlikte yok edebiliriz. 

Doğu ile Batı’yı birleştireceğiz.  Ön yargıları kaldıracağız. Gerçekten hoşgörüyü sağlayacağız. 

aytaç-tunçdemi̇r-ayanis-tur,-van-golu-havzasi-turizm-dernegi-(vahatuder)-baskani-abdullah-tuncdemir,-mice-endustrisi-dernegi-(5).jpg

Devletten beklemeden, tamamıyla dernek üyeleri ve Vanlı turizmcilerle birlikte Türkiye’nin önemli Turizmcilerini, Tur operatörlerini ve Turizm Yazarlarını Van’da ağırladık. 3 günlük Van Gölü Havzası İnfo Turları gezisi boyunca Van Gölü Havzası turlarının, Tur Operatörleri tarafından 2019 programlarına konulması hakkında görüşmeler yapıldı. Van Gölü Havzası Turlarını Markalaştırma İnfo Gezisi toplantısını herkes sahiplendi. Van’a gelen tur operatörlerine, katkıda bulunanlara ve bizzat katılım sağlayanlara gönülden teşekkür ediyorum.

aytaç-tunçdemi̇r-ayanis-tur,-van-golu-havzasi-turizm-dernegi-(vahatuder)-baskani-abdullah-tuncdemir,-mice-endustrisi-dernegi-(5)-002.jpg

Bu organizasyonun iki temel amacı vardı.

Birinci amacı; Kültür Turlarının tekrar yapılması, Eski günlerine dönmesi ve İç Pazarın gelişmesidir. 

İkinci amacı ise, bizim için çok önemli olan kongre, toplantı ve bayii organizasyonların Van ve Van Gölü Havzası’nda yapılmasıdır.

abdullah-tuncdemir,-aytac¸--001.jpgOrganizasyonun asıl amaçları bu iki noktaya yöneliktir. Gönüllü bir turizmci olarak ülkemi seviyorum, Van’ı seviyorum ve Doğu ile Batıyı birleştirmemiz gerektiğine inanıyorum. Önyargıları hep beraber ortadan kaldıracağız, hoşgörü sağlayacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

aytaç-tunçdemi̇r-ayanis-tur,-van-golu-havzasi-turizm-dernegi-(vahatuder)-baskani-abdullah-tuncdemir,-mice-endustrisi-dernegi-(5)-003.jpg

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, 2017 yılında 1Milyon’a yakın İranlı turist giriş yaptı.2018 yılında neredeyse yarı yarıya düştü. 300.000 kişi civarında giriş oldu. Bunu sebebi ise İran’ın 1. Girişte 200.000 tümen 2. Girişte 300.000 tümen 3. ve sonraki girişlerde 400.000 tümen giriş ücreti ödüyor. Dolayısıyla İran girişleri çok hızlı düştü.

abdullah-tuncdemir,-aytac¸-.jpgBu düşüşü ile biz durmayıp başka pazarlardan Van’a turist çektik. Ama önemli olan komşularımızdan ziyaretçilerimizi arttırmak. İranlı turistler Van’a alışveriş için geliyor. Esnaf için olumlu hareket oluyor. Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, düzenlediği toplantıya kentteki otellerin üst düzey yöneticileri ve yerel  kamu yöneticileri katıldı. Elite World Van Otel’de yapılan toplantıda, bölgenin turizm potansiyelinin arttırılması için “Destinasyon Yönetimi Projesi” kapsamında yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

aytaç-tunçdemi̇r-ayanis-tur,-van-golu-havzasi-turizm-dernegi-(vahatuder)-baskani-abdullah-tuncdemir,-mice-endustrisi-dernegi-(5)-004.jpg

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir birlik, beraberlik ve yüksek düzeyde iş birliği ve ortak akıl ile kentin, turizm potansiyelinin yapılacak çalışmalarla daha yukarılara taşınabileceğini söyledi. Bölge tanıtımının tek bir işletmeye ve kuruma bırakılmamasının önemine vurgu yapan Abdullah Tunçdemir, Gastro festivallerin yerinde ve uluslararası boyutta yapılması gerektiğinin önemi ve nedenleri üzerinde görüş bildirdi.

van-lezzetleri.jpg

Bölgenin destinasyon yönetimine katkı sağlamak amacı ile 2019 yılında bölge halkı ve turizmcileri hazır bulunduğunu dile getirdi. Van halkı ve STK’ları elinden geleni yapmaya fazlasıyla hazırdır. Bizler misafirperver bir halkız. Gelen turist ve misafirlerimizin burada bulundukları zaman zarfında en iyi şekilde faydalanmaları için gerekli atılımları yapmışlardır. Bizler gelecek turist için hazırız. Gerek lezzetlerimiz gerekse kültürel değerlerimiz ile Dünya şehirleri ile yarışmaya hazırız dedi.

aytaç-tunçdemi̇r-ayanis-tur,-van-golu-havzasi-turizm-dernegi-(vahatuder)-baskani-abdullah-tuncdemir,-mice-endustrisi-dernegi-(5)-005.jpg

Van ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Guinness rekorlar kitabına giren Van kahvaltısı ile güne başlayabilirsiniz. Sütçü Fevzi’de güne güzel başlamak için Van kahvaltısı ideal bir seçenek olacaktır. Meşhur Van kahvaltısı birbirinden bol çeşitleri ile hafta sonlarınızı mükemmelleştiriyor.

van-lezzetleri-2.jpg

Otlu peynir, murtuğa, Van pidesi, cacık, lavaş, tahin pekmez, kaymak ve daha fazlasını içinde bulunduran bu kahvaltı tüm damaklara hitap ediyor. AHTAMARA Adası’na (Akdamar Adası) geçiş için Grand Deniz motorlarını kullanarak ve restorantta geleneksel lezzetleri tadabilirsiniz.

aytaç-tunçdemi̇r-ayanis-tur,-van-golu-havzasi-turizm-dernegi-(vahatuder)-baskani-abdullah-tuncdemir,-mice-endustrisi-dernegi-(4).jpg

Van’dan İshakpaşa Sarayı’na gidip de gidişte veya dönüşte ARARAT Restoranı kullanabilirsiniz. Bir başka lezzet köşesi ise  Atasoy Gümüş Müzesi olacak. Yerinde kendi el emeği ile işledikleri gümüş kolye ve yüzüklerle ve oldukça fazla çeşitleri gözlerinizi kamaştıracak.

ishakpasa-sarayi.jpg

Aynı zamanda burada yöresel lezzetleri de yiyebilirsiniz. Bahçede bulunan Van kedilerine bakma şansınızda olacaktır. Bir başka lezzet mekanı ise Hacıoğlu Restoran burası da kebap ve yöresel yemekleriyle ünlü bir mekan. Van sadece doğa ve kültür değil gastro değerleriyle de 1 numaradır. 

DİĞER LEZZETLERİNE GELİNCE 
Ayran Aşı, Virik (Van Yöresel Çorbası), Ayran Aşı (Van Yöresine Ait) Van Yöremize Ait Sengeser Vanın Vazgeçilmez Kahvaltılığı (Murtuğa), Nefis Van Çöreği. 

van-koftesi.jpg

Doğu Anadolu’nun en gelişmiş kentlerinden olan Van’da keşfedilmeyi bekleyen pek çok tarihi ve doğal güzellik var. Doğa ve Gastro Tatil rotanızı Doğu Anadolu’ya çevirdiyseniz ve Van’a yolculuk yapmayı düşünüyorsanız her bir yanı tarihi ve her bir yanı doğal güzellik sizi bekliyor. Eşsiz hazineleri ve köklü kültürü ile Van ülkemizin görülmeye değer yerlerinden biri. Van’ı keşfetmeye hazırlananlar için, Van’da gezilecek  görülecek yerleri sizler için sıralayalım.

van-kalesi-,aytaç-tunçdemi̇r-ayanis-tur,-van-golu-havzasi-turizm-dernegi-(vahatuder)-baskani-abdullah-tuncdemir,-mice-endustrisi-dernegi-(5).jpgVAN KALELERİ: Van’ın en önemli yapılarından biri olan Van Kalesi Van geziniz sırasında mutlaka görmeniz gereken bir yer, turistlerin uğrak noktalarından biri. Urartular’dan kalan ve tarihi M.Ö. 885’e uzanan Van Kalesi’nin yanı sıra Zernek Kalesi, Ayanis Kalesi, Hoşap Kalesive Çavuştepe Kalesi Van’da gezebileceğiniz diğer tarihi kalelerden.

VAN GÖLÜ: Türkiye’nin en büyük gölüne ev sahipliği yapan Van’ın simgelerinden biridir Van Gölü Van eşrafı ise Deniz diyor. Etrafında sayısız doğal güzellik barındıran Van Gölü, şehir geziniz sırasındaki en keyifli duraklardan biri olacak. Van Gölü’nün yanı sıra Erçek Gölü de gezebileceğiniz bir diğer göl Van’da.

ahtamar-adasi.jpg

AKDAMAR ADASI: Van Gölü’nün güneyinde bulunan Akdamar Adası, Van’ın eşsiz güzelliklerinden biri. Van Gölü’nün en büyük adası olan Akdamar Adası doğal güzelliğinin yanı sıra tarihi Akdamar Kilisesi, diğer adıyla Surp Harç Ermeni Kilisesi’ne ev sahipliği yapması nedeniyle de Van gezginlerinin uğrak noktalarından biri.

ahtamar.jpg

KİLİSELER: Van, tarih boyunca farklı kültür ve dinlerden çok sayıda topluluğa ev sahipliği yapmış bir şehir. Bu nedenle Van’daki geziniz sırasında pek çok kilise ve camiye rastlayacaksınız. Akdamar Kilisesi, St. Bartholomeus Kilisesi, Adır Adası’ndaki Adır Kilisesi, Kaya Çelebi Camii, Hüsrev Paşa Camii, Halime Hatun Kümbeti, Süleyman Bey Kümbeti, İkiz Kümbetler, Galip Paşa Kümbeti, Hasan Bey Kümbeti bu yapılar arasında görülmeye değer olanlardan. Bazı özel araziler üzerinde de klişeler bulunuyor. Gazeteci Fatih Altaylı’nın kendi mülkü olan arazisinde 7 kliseler bulunuyor.

KAPLICALAR: Van’da hem dinlenip hem şifa bulmak isterseniz Erciş Doğancı Kaplıcası, Çatak Şeyh Cürüh Kaplıcası, Başkale Kelegom Kaplıcası ve Başkale Dereiçi Kaplıcası’nı gezmenizi öneriyoruz.

PERİBACALARI: Peribacaları denince aklımıza ilk gelen yer Kapadokya olsa da bu doğa oluşumlarını görebileceğimiz tek yer Kapadokya değil. Van’ın Başkale ilçesinde de Van Peribacaları’nı görmek, bu eşsiz doğa oluşumlarını keşfetmek mümkün.

VAN MÜZESİ: Özellikle Urartu uygarlığından kalma çok önemli parçaların sergilendiği Van Müzesi Van gezinizde mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri. Arkeolojik kalıntıların yanı sıra el yazmaları ve el sanat ürünleri ile eski savaş aletlerinin de sergilendiği Van Müzesi şehir merkezinde bulunuyor.

van-kedisi,tansu-demir-,tur.jpgVAN KEDİ EVİ: Van’ın simgelerinden bir de Van Kedisi. Van Kedilerinin neslini korumak için kurulmuş olan Van Kedi Evi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin kampüsünde yer alıyor.


 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.