DOĞAL AKVARYUM SAROS
Saros Körfezi Turizm Otelciler ve Yatırımcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İşçimen, Saros´da dalış turizmini 12 aya yaymak için bir C-47 uçak ile 2 gemiyi batıracaklarını bildirdi
14 Aralık 2008 / 00:20
TURİZMİN SESİ
Saros Körfezi´nin, içinde barındırdığı zengin balık çeşitleriyle deniz biyologları ve dalış meraklıları arasında büyük ve doğal bir akvaryum olarak nitelendirildiğini söyledi. İşçimen, Kaptan Cousteu´nun 1970li yıllarda "Calipso" gemisiyle Türkiye´yi ziyareti sırasında Saros Körfezi´nde dalış yaptığını, ayrıca Körfez´de yapılan araştırmalarda 243 çeşit deniz canlısının yaşadığının tespit edildiğini belirtti.
2001 yılından sonra meydana gelen ekolojik gelişmeler sonucunda Kızıldeniz´e ait bir takım balıkların körfez sularında görülmeye başladığını ifade eden İşçimen, bütün bunların Saros´a olan ilgiyi arttırdığını vurguladı.
İşçimen, İbrice, Gökçetepe, Üçacalar, Toplar Burnu, Batık Ada, Minnas Kayalıkları, Despot, Kömür Limanı, Derindere ve Gürgendere olmak üzere toplam 10 dalış noktası bulunan Saros Körfezi´ne tatil yapmak ve dalış için başta Makedonya olmak üzere Hırvatistan, Sırbistan, Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, İtalya, Almanya ve İngitere´den turist geldiğini bildirdi.
Edirne´nin Enez ilçesinden başlayan ve Çanakkale´nin Gelibolu´ya kadar uzanan Saroz Körfezi´nde, Majestik Batığı, Lundy Batığı ve Mesudiye Batığı olmak üzere 3 batığın bulunduğunu ifade eden İşçimen, dalış için bölgeye yılda yaklaşık 10 bin kişinin geldiğini kaydetti.
8 yıldan beri dalış turizmi yaptıkları ve geliştirmek için proje hazırlıklarına başladıklarını bildiren İşçimen, şöyle devam etti: "2 aydır proje üzerinde çalışıyoruz. Özellikle projemizin içinde yapay bir destinasyon oluşturmak var. Bir C-47 uçağı ve 2 gemi batırarak, Saros´da batık turizmin 12 aya yaymak istiyoruz.
Projeyi hayata geçirdiğimizde dalış turizminin 12 aya çıkacağına inanıyoruz.
İnsanlar, bir uçağı ya da bir gemiyi suyun altında görme merakını burada giderebileceklerini düşünüyoruz." İşçimen, bölgenin turizm geliştirme ve koruma bölgesi ilan edilmesinin yeterli olmadığını, alt yapıdaki sorunlarının da çözülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Otel işletmecisi Enver Yükseldag da yeşil ile mavinin dans ettiği, arka tarafta Erikli Gölü, orman ve denizin içinde olduğu bir beldede olduklarını belirterek, "Burası ülkemizin cennet köşelerinden biri" dedi.
SAROS KÖRFEZİNDEKİ BATIKLAR
Saros Körfezi ve civarında bulunan batıklar şöyle:
Lundy Batığı: 1908 yapımı 188 tonluk bir batık olup, büyük kemikli burnu açığındadır. Birinci Dünya savaşı sırasında Çanakkale savaşlarında batırılan bir İngiliz mayın gemisidir. Pervanesi hala üstünde bulunan gemi, dipte tüm siluetini korumakta. Geminin kaptan köşkü, bombardıman sırasında hasar görmüş. Batığın maksimum derinliği 30 metredir. 18 metrede kaptan köşküne ulaşılabiliyor. Yüzey akıntısına sıkça rastlansa da dip akıntısı yoktur.
Mesudiye Batığı: Osmanlı İmparatorluğu´nun en yaşlı gemisi idi. 1903 yapımı, 9.190 ton ağırlığında, 102 metre uzunluğunda ve 18 metre eninde olan bu gemi bir b-11 denizaltısi tarafından batırılmıştır, çok sayıca sualtı canlısına barınak durumundadır.
Majestik: 1895 yapımı ingilizlerin en yaslı iletişim gemisi idi. Savaş sırasında Churchill´in, savaşı bu gemide idare ettiğini iddia edilmişti. U-21 Alman denizaltısınca batırılmıştır. U.900 ton ağırlığında, 119 metre uzunluğundaki Majestik, Seddülbahir yakınlarındaki Morto koyunda bulunmakta.
15 metrelerden itibaren görülmeye başlar. Henüz patlamamış bombalar, geminin topunun oturduğu döner zemin, bacalar ve yana devrilmiş gözetleme kulesi etrafında oluşan sualtı faunası muhteşem bir görüntü sergiliyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.