22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

DUMANSIZ HAVA SAHASINA DESTEK

Kafe, lokanta ve barlarda 19 Temmuz'dan itibaren başlayacak sigara yasağını müşterilerle buralarda çalışanların büyük oranda desteklediği ortaya çıktı

DUMANSIZ HAVA SAHASINA DESTEK

13 Temmuz 2009 / 13:18

TURİZMİN SESİ


Halk Sağlığı Uzmanları Derneği'nin (HASUDER) sigara ile ilgili yaptığı araştırmaya göre, buralarda çalışanların yüzde 89.9'u, müşterilerin ise yüzde 85.9'u yasağı olumlu buluyor. Ankara Kızılay'da kafe ve lokanta sahiplerinin yanı sıra, çalışan ve müşterilerle yapılan araştırmada, işverenlerin tümünün 19 Temmuzda yürürlüğe girecek düzenlemeden haberdar olduğu belirlendi.

Araştırmaya katılan işverenlerin yüzde 60.6'sının, çalışanların yüzde 59'unun, müşterilerin ise yüzde 40.7'sinin sigara kullandığı tespit edildi.
Bu kafe ve lokantalarda çalışanların yüzde 70.5'i ''İçerisinde sigara içilmeyen lokanta ve kafelerde oturmak müşteri açısından keyiflidir'' şeklinde düşünüyor. Bu görüşe her 10 sigara içen çalışandan 6'sı katılıyor.

Çalışanların yüzde 91.8'i, müşterilerin yüzde 90'ı, işverenlerin ise yüzde 78.8'i ''bu yasağın personelin sağlığını koruyacağı'' görüşünü taşıyor.
Çalışanların yüzde 60.7'si, müşterilerin de yüzde 78.2'si ''Yasakla müşterilerin sigara içme hakkının kısıtlandığı'' görüşüne katılmıyor. Hatta sigara kullanan müşterilerin yüzde 73.2'si ''Sigara içmeyenler açısından havanın temiz olmasının öneminin farkında olduklarını'' belirttiler.
İşverenlerin yüzde 63.6'sı, çalışanların yüzde 89.9'u, müşterilerin de yüzde 85.9'u ''Kapalı yerlerde sigara içmenin yasaklanmasının uygun olduğunu'' düşünüyor.

Sigara kullanan çalışanların yüzde 86.5'i, aynı alışkanlığa sahip müşterilerin ise yüzde 76.2'si bu yasağı destekliyor.
Sigara kullanmayan çalışanların yüzde 91.3'ü, müşterilerin ise yüzde 100'ü ''Temiz hava haklarını savunan bu yasağı desteklediklerini'' vurguladılar. Araştırmayı değerlendiren Prof. Dr. Hilal Özcebe, sigara yasağına olan desteğe dikkati çekerek, sigara kullanmayan birinin 8 saat boyunca sigara içilen bir ortamda bulunması halinde, 1 paket sigara içmiş kadar etkileneceğini belirtti.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.