EDİRNE KIRMIZISI'NIN EŞSİZ RENGİ KİĞILI İLE HASAT GÜNÜ ŞENLİĞİNDE YENİDEN HAYAT BULDU
Bir kültürel değer: “Efsane renk” ve “efsanelere konu renk” olarak anılan Edirne Kırmızısı
08 Ekim 2022 Cumartesi 10:35
TURİZMİN SESİ
Türkiye’nin öncü erkek giyim markası Kiğılı, Trakya Üniversitesi iş birliğinde hayata geçirdiği proje kapsamında, Edirne Kırmızısı renginin elde edilmesinde kullanılan kök boya bitkisi "rubia tinctorum"un Hasat Günü Şenliği’ni gerçekleştirdi. “Efsane renk” ve “efsanelere konu renk” olarak anılan Edirne Kırmızısı rengini koruyup yaşatmak adına çalışmalarını gerçekleştiren Kiğılı; mevcut koleksiyonunu genişletmek için hasattan elde edilen kök boyayı yağmurluk, hafif mont, yelek, sweatshirt ve tişörtten oluşan parçaların üretiminde değerlendirecek. Koleksiyondaki parçalar ise 2023 İlkbahar-Yaz sezonunda satışa sunulacak.
Türkiye’nin köklü erkek giyim markası Kiğılı, dünya tekstil sanayisinde önemli bir yere sahip olan Edirne Kırmızısı’nın yeniden tanınması için hayata geçirdiği projenin ikinci yılında Hasat Günü Şenliği gerçekleştirdi. Trakya Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilen etkinliğe Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Kiğılı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hilal Suerdem, Trakya Üniversitesi Rektörü Profesör Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Kırmızısı Projeler Koordinatörü Öğretim Görevlisi Orkun Akman, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Kiğılı’nın 2023 İlkbahar-Yaz koleksiyonu Edirne Kırmızısı ile renklenecek
Hasat Günü Şenliği’nde projeye dair açıklamalarda bulunan Kiğılı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hilal Suerdem, “Ülkemizin erkek hazır giyim sektörüne 1938 yılından bu yana değer katan ve yeniliklere imza atan bir marka olarak içinde yaşadığımız ülkeye ve kültüre de bir yükümlülüğümüzün olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda toplumun pek çok farklı konu ve meselesine dair sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyoruz. Bu bilinçle Edirne Kırmızısı projesinde yer almamızın en önemli sebebi, bizim için bir renk olmanın çok ötesinde. Şöyle bir düşünürsek ismini bulunduğu şehirden alan kaç renk sayabiliriz? Edirne Kırmızısı da işte bu yüzden büyük bir kültürel değerimiz. Hem kendi coğrafyamızda hem de yanı başımızda. Bu çok kıymetli değerin unutulup gitmesine gönlümüz el vermediği için geçtiğimiz yıl Trakya Üniversitesi ile iş birliği gerçekleştirerek şal/atkı, kravat ve mendilden oluşan Edirne Kırmızısı özel koleksiyonumuzu hazırladık. Bugün hasattan elde edeceğimiz rengimizi de yağmurluk, hafif mont, yelek, sweatshirt ve tişörtten oluşan yeni parçalarımızın üretiminde değerlendireceğiz. Kullanıcılarımız yeni koleksiyona 2023 İlkbahar-Yaz koleksiyonunda ulaşabilecek. Koleksiyonumuz sayesinde modern dünyada kültürel kodlarla örülü renk ve desenler sayesinde rengi kent kimliğine da katarak kültürel mirasımıza sahip çıkmayı amaçlıyoruz. Bize yakışan; yaşadığımız ülkeye ve kültüre sahip çıkmak, gelecek nesillere bu değerleri aktarabilmek… Bu sebeple Türkiye’ye ait birçok değere Kiğılı olarak destek olarak, sahiplenmeye ve yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.
“Edirne Kırmızısı’nda alanımız çok geniş ve atılacak çok adım var”
Şenliğin açılışında konuşan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık ise kadim medeniyetin bir göstergesi olan Edirne Kırmızısı’nın derinlemesine yapılan bir akademik çalışma sonucu şehre tekrar kazandırıldığını ifade ederek şunları söyledi: “Edirne Kırmızısı’nın yüzyıllardan bu yana hayatın pek çok alanında karşımıza çıktığını görebiliriz. Akademik çalışma ve incelemeler sonucu bu rengin şehrimize yeniden kazandırılmasına yönelik çabaları da çok değerli buluyor ve önemsiyorum. Edirne Kırmızısı rengimiz, inanılmaz geniş bir alanda kullanılıp sergilenebilecek bir marka. Bu noktada Edirne Kırmızısı’nda alanımız geniş ve atılacak çok adım var. Bu başlangıç adımları çok önemli ama bir yerden sonra koşarak gideceğimiz bir döneme girmemiz gerekiyor. Tabii bu süreçte de şehrimizin ticaret ve iş insanlarına da büyük rol düşüyor.”
“Edirne Kırmızısı bize geniş bir pencere açmış oldu ve biz de bunu değerlendiriyoruz”
Edirne Kırmızısı projesinin mimarlarından olan Trakya Üniversitesi Rektörü Profesör Dr. Erhan Tabakoğlu ise yaptığı konuşmada “Giyim sektöründe kullanılan kimyasal boyalar, içeriğinde toksik maddeler ve kurşun içerebiliyor. Edirne Kırmızısı ise bitkisel ve üstelik antimikrobiyal özelliklere sahip. Bir çorabınız veya atkınız olsa ve sizi mikroplardan korusa ne güzel olur. Bir müzik aletinin yanı sıra çocuk oyuncakları da boyanabilir. Çocukların zarar görmeden oynayabilecekleri güzel oyuncakları olur. Edirne Kırmızısı bu yönüyle bize geniş bir pencere açmış oldu ve biz de bunu değerlendiriyoruz. Bu noktada rengimizin yaşatılması için desteklerini esirgemeyen Kiğılı ailesi ve yöneticilerine de teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.