EGZAMA (DERMATİT) NEDİR?
Egzama (dermatit) cilde temas eden bir nesne yada beslenme alışkanlıkları gibi değişiklikler durumlardan sonra ciltte oluşan kabarık, kaşıntılı kızarık ve kesecikli bir durumdur
07 Temmuz 2020 Salı 14:10
TURİZMİN SESİ
Bir çeşit alerjik deri hastalığının genel adı olan egzama halk arasında kepek olarak bilinen hastalığın ana türüdür.Egzama hastalığının kesin bir tedavisi olmamakla birlikte alınacak tedbirler ve kullanılacak ilaçlar görülen belirtileri hafifletir ve kişiyi rahatlatmaktadır. Hastalık tam olarak geçmek ile birlikte hayati bir tehdit oluşturmadığından acil bir sağlık sorunu olmamaktadır.
Egzama Nedenleri Nelerdir?
Egzama nedenlerinin başında alerji gelmektedir. Egzama bir çeşit alerjik reaksiyon olduğundan günlük rutininize yer alan herhangi bir nesne yada ortam egzamanızı tetiklemektedir. Bu da bize egzama nedir nasıl oluşur sorusunun cevabı vermektedir. Egzama bir çeşit alerjik reaksiyondur ve cildin buna verdiği çeşitli tepkiler ile oluşur.
Egzama Çeşitleri Nelerdir?
Egzama vücutta görülen döküntülerin genel adı olduğundan görülen çeşitleri farklı özelliklere ve belirtilere sahiptir.
Seboreik dermatit (yağlı egzama): Halk arasında saç kepeği olarak bilinen bu tür oldukça inatçı ve cildin yağlı bölgelerinde görülen bir tür çeşididir. Cilde herhangi bir zararı bulunmayan bu mantar türü tamamen geçmese de azalmaya eğilimlidir.
Kontakt Dermatit: Genellikle ev hanımlarında görülen temizlik ürünlerinin cildi tahriş etmesi ile ortaya çıkan bir egzama türüdür.
Atopik Dermatit: Astım gibi solunum hastalıklarına sahip kişilerde görülen bir cilt iltihabıdır.
Staz Dermatiti: Varis kaynaklı oluşan bu egzama türü dokulardaki dolaşımın olumsuz etkilenmesi ile ortaya çıkar.
Numuler (diskoid) Egzama: Yaşlılarda sıkça görülen bu egzama türü genellikle yuvarlak şekillidir.
Dishidrotik Egzama: El ve ayakları aşırı terleyen kişilerde görülen egzama türüdür.
Egzama Belirtileri Nelerdir?
Egzama türlerinin geneli genellikle yoğun kaşıntı hissine sahiptir. Öyle ki bu kaşınma isteği kişiyi uykusundan uyandıracak kadar yoğun olabilir. Genel belirtileri arasında Kızarıklık, Kuruluk, Ciltte soyulma ve katmanlaşma ,Ciltte renk değişikliği, Ciltte kesecikler oluşması bulunmaktadır.
Egzama Teşhisi
Egzamanın özel bir teşhis şekli olmamakla beraber dermatologlar genelde hastanın şikayetlerini dinleyerek ve fiziksel muayene ederek teşhisi koymaktadır. Bazı durumlarda vücutta görülen sürüntülerden örnek alıp laboratuvarda incelemeler yapmaktadır.
Egzama İlaçları Nelerdir?
Egzama için kullanılan ilaçların başında steroidli kremler yer almaktadır. Bu kremler içerisinde bulunan steroid sebebi ile tercih edilmekten kaçınılsada yoğun kullanım yapılmadıkça bir yan etkiye sahip değildir. Bu tip ilaçlar egzamanın geçmesini sağlamaz, sadece belirtileri hafifletir ve kişinin hayat rutinine en kısa sürede döndürmeyi amaçlamaktadır. Eğer kullanılan steroid içerikli kremler kişinin şikayetlerini azaltmazsa bu kez yangı giderici (antiinflamatuvar) krem ve merhemler kullanılmaktadır. Bu da çözüm olmadığında kişinin bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlara geçilmektedir.
Egzama için Hangi Doktor ve Bölüme, Ne Zaman Gidilmeli?
Eğer egzama hastalığı belirtileri gösteriyor iseniz gitmeniz gereken bölüm halk arasında cildiye olarak geçen dermatoloji bölümüdür. Sizinle bu bölümde dermatoloji doktorları ilgilenerek egzamanın türünü teşhis edip tedaviye başlayacaklardır. Vücudunuzun herhangi bir bölümünde egzamaya dair belirtileri gördüğünüzde hastalığın ilerlememesi için vakit kaybetmeden dermatoloji doktoruna danışmanız gerekmektedir.
Gebelikte Egzama
Gebelikte egzama görülen bir hastalıktır. Gebelik öncesi egzama problemi olmayan bir kadını gebelik döneminde geçirdiği hormonal değişimlerin egzama oluşumuna zemin hazırladığı sıkça görülmüştür.
Çocuklarda Egzama
Çocuklarda egzama sık görülmese de genellikle alerjik durumlar ile beraber görülmektedir. Tüketilen alerjen besinler metal, ev tekstil ürünleri, giysileri temizlik ürünleri gibi nesnelerle temasında astım, atopik dermatit ve alerjik rinit gibi 3 hastalık en sık görülenler arasında yer almaktadır. Çocuklarda egzama genelde kollarda ve göğüs bölgesinde görülmektedir.
Bebeklerde Egzama
Bebeklerde egzama tıpkı yetişkinlerdeki gibi kesin bir sebebi bilinmemektedir. Bebeğin ilk aylarında daha sık ortaya çıkan egzama genelde anne sütü yerine kullanılan inek sütü sebebi ile yada çok kalın giydirilerek terlemesine sebep olunup egzama geliştirmesi şekilde seyretmektedir. Bebeklerde egzama sıklıkla yüz ve yanak bölgesinde yoğun olarak görülmektedir. Bunun yanında sırt ve bez bağlanan genital bölgede de egzama döküntüleri ve kızarıklıkları görülmektedir. Yetişkinler için kullanılan ilaçlar bebeklere zarar verebileceğinden bebeklere ılık duş aldırmak ve bebekler için özel üretilmiş nemlendiricileri kullanmak egzamanın tedavisi için fayda sağlamaktadır.
Egzama Tedavisi
Egzamanın tedavisi için gereken ilk adım egzamanın alt türünü belirlemektir. Bu alt tür belirlendikten sonra egzama nasıl tedavi edilir sorusunu cevabına geçilmektedir. Tedavide ilk işlem egzamayı oluşturan sebepten uzaklaşmak olacaktır. Bunun dışında cildi günde birkaç kez nemlendirmek, ilaç tedavileri ve daha ileri yöntemler için PUVA ve sistemik bağışıklık baskılayıcılar tercih edilen tedavilerden en çok kullanılmakta olanlardır.
Egzamaya Ne İyi Gelir?
Egzamaya iyi gelen işlemlerin başında alerjiye sebep olan nesne yada ortamdan uzaklaşmak gelmektedir. Bunun ardından cildi nemlendirici kremler kullanmakta egzamaya iyi gelmektedir. Kullanılan kremlerin boya ve alkol içermemesine dikkat edilmeli ve bölgeye günde 2 kez uygulanması gerekmektedir.
Egzamaya Ne İyi Gelmez?
Egzama geçiren hasta başta vücudu tahriş eden içerikli kumaşlar sıkı elbiseler olmak üzere yine cildi tahriş eden temizlik ürünlerinden uzak durmalıdır. Bunların yanında kozmetik ürünleri parfümler ve benzeri asitli tuzlu sıvılar cildi dahada kötü bir hale getirmektedir. Bunların dışında alerjiye sebep olan gıdalardan yumurta, fıstık, buğday, fındık, deniz ürünleri gibi gıdaların tüketimini durdurulması gerekmektedir.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.