22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

EKOLOJİK OTEL VE ORGANİK TARIM ÇİFTLİĞİ

Üç tarafı ormanlarla çevrili olan ekolojik otel ve organik tarım çiftliği Narköy, Türkiye’nin tek, dünyanın sayılı eğitim odaklı merkezlerinden biri olarak Kandıra’da hizmet veriyor

Ekolojik Otel Ve Organik Tarım Çiftliği

18 Şubat 2015 / 08:49

TURİZMİN SESİ

Organik tarım ve gıda merkezi, çağdaş bir çiftlik ve ekolojik otel olarak hizmet veren Narköy, aynı zamanda 800’den fazla çeşit tohumun depolandığı dünyanın en önemli tohum bankalarından biri Nar Eğitim ve Danışmanlık Şirketi'nin eğitim odaklı sürdürülebilir turizm merkezi ve organik tarım çiftliği Narköy; tarihte İpek Yolu üzerinde bulunan limanlardan olan Kerpe’ye 3 km. mesafede, üç tarafı ormanlarla çevrili 100 dönüm arazi üzerinde konumlanıyor. 

ekolojik-otel-ve-organik-tarim-ciftligi-,narkoy,.jpg
 
Çağdaş bir çiftlik ve otel mantığıyla hizmet veren Narköy, 14 odasının yanı sıra; aile ve grup konaklama üniteleri, yörük çadırı, organik çiftlik yemeklerinin pişirildiği ana restoran, açık ve kapalı derslikler, organik tarım çiftliği ve muhteşem bir orman ile konuklarını ağırlıyor. 
Doğanın kalbinde tatil yapmak, çiftlik hayatını deneyimlemek, çeşitli eğitim, aktivite ve atölye çalışmalarına katılmak için ideal bir yerleşke olan Narköy; doğanın getirdiği kıstas ve sunduğu olanaklarla şekillenmiş, coğrafyasına saygılı, yöresel ve çağdaş bir yaşam alanı olarak öne çıkıyor. 
 
ekolojik-otel-ve-organik-tarim-ciftligi-,narkoy,2.jpg
 
EKO-OTEL, UZUN YILLARIN HAYALİ
Konsept ve organik tarım yöneticisi ‘Nar Anne’ olarak bilinen Nardane Kuşçu’nun uzun yıllar hayali ‘eğitim çiftliği’ fikri ile, oğlu Ozan Kuşçu’nun hayali ‘eğitim oteli’ fikrinin buluşmasından doğan ve 1.5 yıldan bu yana hizmet veren Narköy; insanın doğaya bağlı kalmasını prensip edinerek hizmet veriyor. Konuklarında ormana, ağaçlara , toprağa, gökyüzüne farkındalık yaratacak perspektiflerden oluşan, sürdürülebilir yaşam modellerinin geliştirildiği, ekolojik yaşamı yakından tanımayı ve deneyimlemeyi isteyen herkesin faydalanabileceği bir ‘eko-otel’ olan Narköy, aynı zamanda bir organik tarım çiftliği ve eğitim yerleşkesi...Mimari projesi Emir Drahşan, LEA Invent ve mimar Beste Kuşçu önderliğinde uluslararası bir mimari ekibin çalışmasıyla oluşturulan tesisin iç mimari ekibinin liderliğini de Emir Drahşan ve Beste Kuşçu üstleniyor. Ekolojik mühendislik hizmetlerininin bir mimari ürünü olan yerleşkenin şpeyzaj projesi ise; Nardane Kuşçu’nun bilgi ve danışmanlığında Pil Tasarım ve Dilek Ayman’a ait.  Sürdürülebilir enerji kullanımının esas olduğu Narköy’e ait yapılar, düşük karbon ayak izine sahip hafif çelik sistemi ile inşa edilerek, her ölçekte geri dönüşümlü ve doğal içerikli malzemelerle oluşturuldu.
 
ekolojik-otel-ve-organik-tarim-ciftligi-,narkoy,3.jpg
 
DÜNYADAKİ NADİR ÖRNEKLERDEN
Narköy’ü dünyadaki benzerleriyle yanyana getiren en önemli değerler ise, ‘ekolojik mimari’, yaşam disiplini ve organik üretim mantığının bir arada olması. Yerleşkede sofraya gelen gıdaların yüzde 80’i tesiste üretilerek sunuluyor. Eko-sisteme katkıda bulunan diğer yaklaşımlar ise şöyle; yağmur ve drenaj sularının toplanarak kullanılması, siyah suyun gelecek seneden itibaren biopipe sistemiyle arıtılarak rezervuar suyu olarak sistemde kullanılacak olması, tesisin tüm suyunun güneş panelleriyle ısıtılması, ısıtma ve soğutma ile ilgili enerji kullanımını minimize eden özel sistemlerin kullanılması, klima yerine doğal havalandırmanın tercih edilmesi… 
 
KONUKLAR DA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN BİR PARÇASI
Narköy ailesinin ‘mimari halkası’ Beste Kuşçu, sürdürülebilir sistemler oluşturmada  kullanıcı bilincini oluşturmayı da önemsediklerini belirtiyor: “Narköy’ün tüm odalarında ‘oda kullanma kılavuzları’ bulunuyor. Konforlu oda ısısı için pencere ve perdelerin ne zaman açılıp kapanması gerektiği, su ve kozmetik ürünlerin kullanımı (doğal diş macunu, şampuan öneriyor, nedenlerini anlatıyoruz), nevresim, havlu yıkanma sıklığı ile ilgili bilgiler veriyoruz. Böylece misafirlerimizi sadece bir izleyici-edilgen eleman olmaktan çıkarıp sürdürülebilirliğin sağlanmasında aktör-bilinçli kullanıcı haline getirmeye çalısıyoruz. Hepimiz, çevremizi sürekli değistiren ve etkisi olan bireyleriz ve insanların bunun farkına varmasını sağlamak amacındayız. Yine bu nedenle oda servisi koymadık. İnsanlar odalarına giderken bitki çaylarını hazırlayabilecekleri bitkilerin, meyvelerini koparabilecekleri ağacların farkına varsınlar istiyoruz çünkü…”
 
MOBİLYALARIN ÇOĞU GERİ DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Narköy, sürdürülebilirlik anlayışını geri dönüştürülmüş mobilyaları ile de ortaya koyuyor. Yerleşkenin kendi inşaat artıklarından dönüştürülen ve kullanımda olan mobilyalar arasında; Konak ana yemek masası, Konak yatak odası masası, lounge sehpalar, lounge yemek masası, tüm odalardaki sehpa tablaları, dış mekan ayakkabılık ve bot çıkarma üniteleri, ev salon ve teras sehpaları, resepsiyon yapısı sayılabiliyor.
 
NARKÖY BİREYSEL VE KURUMSAL EĞİTİMLERİN DE MERKEZİ 
Sanatsal aktivitelere, sergi ve sempozyumlara da ev sahipliği yapan; özel günlerde ünlü müzisyenlerin katılımıyla niş konserlerin düzenlendiği Narköy’de, Nar Eğitim ve Danışmanlık Merkezi eğitmenleri, kurumsal firmaların ihtiyaçları doğrultusunda eğitim ve danışmanlık, bireylere yönelik NLP, Kaygı ve Stres Yönetimi gibi alanlarda da hizmet veriyor. Geniş bir yelpazede atölye çalışmalarının yürütüldüğü doğal yaşam merkezinde her zaman verilen ücretsiz aktiviteler şöyle: 
 
• Aromatik bitkiler toplama
• Rehberli ve rehbersiz & haritalı orman yürüyüşü
• Böğürtlen toplama
• Ürün toplama (mevsimine göre değişen sebze ve meyveler)
• Organik tarım aktivitelerine katılma
• Çiftlik hayvanlarını ziyaret
• Süt sağma
Narköy’de rezervasyon ve talebe bağlı olarak gerçekleşen ekstra ekinlikler ise  şöyle:
• At binme 
• Kerpe'de dalga sörfü  
• Peynir ve yoğurt atölyesi 
• Kendi bahçeni yap atölyesi 
• Çocuklar için sürdürülebilir yaşam atölyesi (günübirlik)    
• Kompost atölyesi
• Glutensiz ekmek ve kurabiye atölyesi
• Ekşi mayalı ve nohut mayalı ekmek atölyesi 
 
DÜNYANIN DÖRT YANINDAN GÖNÜLLÜLERİN BULUŞTUĞU MERKEZ
Narköy, ‘Gönüllü Projesi’ ile, dünyanın dört bir yanından gönüllü çalışanları sisteme misafir ediyor. 4 mevsim boyunca Narköy’de görev alan gönüllüler, özellikle tarım; ardından yeteneklerine ve taleplerine bağlı olarak hayvancılık, mutfak ve marangozluk işleri üzerine çalışarak hem gözlem yapma, hem bilgi alışverişinde bulunma şansı yakalıyor. Gönüllüler, Narköy’de üstlendikleri çalışmaları yörük çadırında konaklama ve organik çiftlik yemekleri karşılığında yapılıyor. 
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.