27 Temmuz 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya30°C
  • Ankara28°C

EMİRATES GRUBU 2022-23 SONUÇLARINI AÇIKLADI

Emirates Grubu; yıllık kârını 3 milyar dolar olarak açıklayarak yeni bir kâr ve gelir rekoruna imza attı ve geçen yıla kıyasla önemli bir geri dönüş gerçekleştirdi

Emirates Grubu 2022-23 sonuçlarını açıkladı

17 Mayıs 2023 Çarşamba 11:55

TURİZMİN SESİ


Emirates Grubu; yıllık kârını 3 milyar dolar olarak açıkladı

•    Grubun 32,6 milyar dolar seviyesindeki geliri, seyahat kısıtlamalarının kaldırılması sonrası dünya çapında oluşan güçlü yolcu talebiyle birlikte %81 arttı.
•    Grup, yılı 11,6 milyar dolar ile şimdiye kadarki en yüksek nakit dengesiyle kapattı.
•    Grup, sahibi Investment Corporation of Dubai’ye (ICD) 1,2 milyar dolar temettü dağıtılacağını açıkladı. 
•    COVID-19 krizi sırasında 817 milyon dolar’a yükselen borç, vade öncesi kısmen geri ödendi.
•    Yönetim Kurulu Başkanı, Grubun rekor performansını ve sürekli başarısını Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum’un liderliğine ve Dubai’nin ilerici politikalarına atfediyor.
Emirates, geçtiğimiz yılki 1,1 milyar dolar zarara kıyasla 2,9 milyar dolar kârla şimdiye kadarki en kârlı yılına imza attı.
•    Havayolunun global uçuş ağını eski haline getirmesi ve daha fazla seferi yeniden başlatmasıyla gelirleri %81 yükselerek 29,3 milyar dolara ulaştı.
•    Havayolunun kapasitesi, filosuna eklediği iki yeni 777 kargo uçağıyla %32 artarak 48,2 milyar ATKM’ye ulaştı.
dnata, geçtiğimiz yılki 30 milyon dolar kâr sonrası güçlü bir büyümeye imza atarak 90 milyon dolar kâr açıkladı.
•    Gelirler BAE’de ve dünya çapında tüm departmanlar genelinde süren salgın sonrası toparlanmayı yansıtarak %74 artışla 4,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. 
•    Şirket; Zanzibar, Tanzanya seferlerine, Almanya ve Kanada’da yeni kargo faaliyetlerine başlayarak ve Brezilya’daki yer hizmetleri operasyonlarının %100 mülkiyetini alarak global faaliyet alanını genişletti.
Emirates Grubu geçtiğimiz hafta 2022-23 Faaliyet Raporunu yayınlayarak faaliyetleri genelinde görülen güçlü talebin desteğiyle şimdiye kadarki en kârlı yılını açıkladı.

Emirates, geçtiğimiz yılki zarar pozisyonundan tamamen toparlanarak rekor niteliğinde yeni kârlar elde etti.Emirates ve dnata, dünya çapında pandemiyle ilgili kısıtlamaların kaldırılması sonrası Grubun hava taşımacılığı ve seyahatle ilgili operasyonlarını genişletmesiyle birlikte 2022-23 döneminde gelirlerinde önemli artış sağladı.31 Mart 2023’te sona eren mali yıl için, Emirates Grubu geçen yılki 1 milyar dolar zarara kıyasla 3 milyar dolar rekor kâr açıkladı. Grubun geliri geçen yılki sonuçlara göre %81 artış göstererek 32,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Grubun nakit dengesi, temel iş birimleri ve pazarları genelindeki güçlü talep neticesinde geçen yıla göre %65 artışla tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 11,6 milyar dolara ulaştı.  

Emirates Havayolu ve Grubu Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Şeyh Ahmed bin Said El Maktum, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “2022-23 performansımızla gurur duyuyoruz. Tamamen toparlanmakla kalmayıp rekor niteliğinde bir sonuç elde ettik. Bu sonucu, liderliği yıllardır süregelen başarımız açısından kritik öneme sahip olan BAE Başbakanı ve Başkan Vekili ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum olmadan elde edemezdik. Dubai’nin ilerici ekonomik politikalarının mimarı olan Şeyh Muhammed, Emirates Grubu’nun izlediği yolun da lokomotifidir. Kendisinin gayret ve desteği olmasaydı, Emirates bugünkü büyüklüğünün ancak yarısına ulaşabilirdi.”

Şeyh Ahmed sözlerine şöyle devam etti: Emirates Grubu’nun 2022-23 performansıyla ve hava taşımacılığının ve turizmin hizmet ettiğimiz pazarlarda eski haline getirilmesine yaptığımız katkıyla gurur duyuyorum. Bu kapsamda, Dubai 2022 yılında uluslararası ziyaretçilerde geçen yıla göre %97 oranında muazzam bir artış gerçekleştirdi. Grup, BAE havacılık sektöründeki en büyük aktör olup 770 binden fazla istihdama destek oluyor ve GSYİH’e 47 milyar doların üzerinde katkı yaptığı tahmin ediliyor. Büyüme planlarımızla ve Dubai Ekonomik Gündemi D33 doğrultusunda, BAE’nin GSYİH’ine yaptığımız katkıyı, önümüzdeki on yılda doğrudan ve dolaylı istihdam, tedarik zinciri harcaması, turizm harcaması ve kargo hareketinden kazanılan ticaret avantajı vasıtasıyla önemli ölçüde artırmayı bekliyoruz.”

Şeyh Ahmed ayrıca Grubun 2022-23’teki toparlanma performansını değerlendirdi: “Seyahat talebinde güçlü bir geri dönüş öngörüyorduk ve son seyahat kısıtlamaları kaldırıldığında ve talep dalgasını tetiklediğinde, operasyonlarımızı hızlı ve güvenli bir şekilde genişletmeye hazırdık. Markamıza, ürünlerimize ve hizmetlerimize yaptığımız sürekli yatırımlar, yolcu tercihi sağlamaya ve pazarda olumlu bir şekilde konumlanmamıza yardımcı oldu. Sonuç olarak, 2022-23 mali yılımızda rekor finansal performans ve nakit dengesi gerçekleştirdik.  Bu durum; iş modelimizin gücünü, ileriye dönük dikkatli planlamamızı, tüm çalışanlarımızın sıkı çalışmalarını ve havacılık ile seyahat ekosistemindeki sağlam ortaklıklarımızı yansıtıyor.

Genişletilen faaliyetleri desteklemek ve Grubun ileriye dönük kapasitesini güçlendirmek için, Emirates ve dnata yıl boyunca dünya çapındaki işe alım çalışmalarını hızlandırdı. Sonuç olarak, Grubun 160’tan fazla milleti temsil eden toplam işgücü %20 artışla 102.379 çalışana ulaştı.2022-23’de, Grup faaliyetlerini geleceğe dönük büyüme için konumlandırmak adına yeni uçaklara, tesislere, ekipmana, şirketlere ve en yeni teknolojilere 2 milyar dolar yatırım yaptı. Taahhütler arasında multi milyar dolarlık devasa bir uçak kabini yenileme programı; 5 yeni 777 kargo uçağı siparişi; yeni bir pilot eğitim merkezi yapımı; CropOne ile yapılan iş ortaklığı kapsamında Dubai’de dünyanın en büyük dikey çiftliği olan Bustanica’nın açılışı; Emirates Pilot Eğitim Akademisi’ndeki öğrenciler için yeni eğitim uçağı; dnata’nın Brezilya’daki yer hizmetleri operasyonlarının %100 mülkiyetini almak için %30 hisseyi satın alması ve Irak Erbil’de yeni bir gelişmiş kargo tesisi yapımı yer alıyor.

Emirates Grubu ayrıca yıl boyunca sürdürülebilirlik yolculuğunda ilerleme kaydetmeyi sürdürdü. Özellikle, Emirates ve dnata’nın BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve İlkelerini kendi strateji, kültür ve operasyonlarının bir parçası yapmak için çalışacağı gönüllü bir inisiyatif olan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzaladı. Grup ayrıca 2025 yılına kadar ülke çapında orta-üst düzey yönetim pozisyonlarında kadın temsilini %30’a çıkarmak için BAE Cinsiyet Dengesi Konseyi’nin taahhüdünü imzaladı.

Emirates’in çok sayıda çevresel girişimi arasında, Boeing 777’nin tek motorunda %100 sürdürülebilir havacılık yakıtıyla (SAF) başarıyla gerçekleştirdiği gösteri uçuşu yer alıyor. Bölgede bir ilk olan girişim, sektörün uçuşların %100 SAF ile yapıldığı bir geleceği mümkün kılmaya yönelik toplu verilerine ve çalışmalarına katkıda bulunuyor. dnata, 2030 yılına kadar karbon ayak izini %50 azaltma hedefi doğrultusunda global faaliyetlerinde çevresel verimliliği artırmak için 2022-23 yılında 2 yıllık bir süre içinde 100 milyon dolar yatırım yapmayı taahhüt etti.Grup, yıl içinde Pakistan’daki seller ile Türkiye ve Suriye’deki deprem için yapılan yardım çalışmaları dâhil pazarlarındaki çeşitli topluluk ve insani yardım girişimlerini destekledi. Ayrıca, inovasyon geliştirme merkezlerine katılmayı ve havacılık alanındaki vasıflı yeteneklerle bir hat oluşturan ve sektör için geleceğe dönük çözümler geliştiren programları desteklemeyi sürdürdü.

Şeyh Ahmed konuyla ilgili şunları söyledi: “2022-23 döneminde, seferlerimizin çoğunu geri getirmekle kalmayıp çalışanlara, ürünlere ve yeni teknolojilerimize yatırım yaparak ayak izimizi ve kapasitemizi de büyüterek çevikliğimizi ve becerimizi ortaya koyduk. İleriye dönük başarı için güçlü temeller atmaya devam ediyor; faaliyetlerimizi büyütmek ve seyahat ile havacılık alanlarında yenilikçi çözümlerde iş birliği yapmak için iş ortaklarımızla güçlerimizi birleştiriyoruz. Faaliyetlerimiz genişledikçe, hizmet ettiğimiz topluluklar üzerinde olumlu bir etki yaratma kabiliyetimiz de artırıyor. Müşterilerimize ve paydaşlarımıza değer sunarken çevresel etkimizi en aza indirme hedefimizde kararlıyız.“2023-24’e güçlü bir pozitif görünümle giriyor ve Grubun kâr etmeye devam etmesini bekliyoruz. Enflasyonu, yüksek yakıt fiyatlarını ve siyasi/ekonomik belirsizliği yakından izleyerek hedeflerimizi tutturmak için çok çalışıyoruz.”

 

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.