22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

“ENGELSİZ YAŞAM TEKNOLOJİLERİ” BAŞLIKLI SEMİNER, SABANCI CENTER’DA DÜZENLENECEK

Sabancı Vakfı’nın sivil toplum, özel sektör ve kamu temsilcilerini uluslararası uzmanlarla buluşturan Filantropi Seminerleri, 11’inci yılında yaşam teknolojilerinin engelli bireylerin hayatlarına etkisini tartışmaya açacak

“Engelsiz Yaşam Teknolojileri” başlıklı seminer, Sabancı Center’da düzenlenecek

27 Kasım 2018 Salı 11:39

TURİZMİN SESİ


Teknolojinin insan hayatına etkisi arttıkça engellerin nasıl ortadan kalkabileceğinin örnekleriyle konuşulacağı “Engelsiz Yaşam Teknolojileri” başlıklı seminer, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ev sahipliğinde 4 Aralık Salı günü Sabancı Center’da düzenlenecek. “Teknoloji, engelli bireylerin hayat kalitesini nasıl etkiliyor?” ve “Teknolojik gelişmeler ile bağımsız yaşama ulaşmak mümkün mü?” sorularına yanıt arayacak seminerin ana konuşmacısı görme engelliler için etrafındaki dünyayı betimleyen; insanları, nesneleri ve metinleri anlatan yapay zekâ uygulamasının geliştiricisi Saqib Shaikh olacak. Kendisi de görme engelli olan Shaikh, seminerde uygulamayı geliştirme sürecinden ve deneyimlerinden bahsedecek. 

Seminerde engellilere yönelik teknolojilerin konuşulduğu bir panel de düzenlenecek. Panelde görme engellilerin ihtiyaçları doğrultusunda akıllı bastonu geliştiren Kürşat Ceylan, işitme engelli çocuklar için iki dilli hikaye kitabı tasarlayan Melissa Malzkuhn, fiziksel engelliler için online harita geliştiren Jason Da Silva kendi deneyimlerini anlatırken; engelli politikalarıyla ilgilenen akademisyen Volkan Yılmaz Türkiye’deki engelli bireylerin sosyal haklarını tartışacak.Ayak parmaklarıyla korno çalan Alman sanatçı Felix Klieser’in açılış gösterisiyle başlayacak konferansta, engelli ve engelsiz bireylerin birlikte oluşturduğu Avusturyalı dans grubu “Ich Bin OK” de performans sergileyecek. 

Engelleri kaldıran teknolojiler sergilenecek
“Engelsiz Yaşam Teknolojileri” bu yıl engellilerin hayat kalitesini etkilemeyi amaçlayan inovasyonların tanıtılacağı etkinliğe de ev sahipliği yapacak. Tübitak ödüllü genç yazılımcı Arda Mavi tarafından geliştirilen ve işaret dilini konuşma diline çeviren Sesgoritma, yazılı metinleri bir eldiven aracılığıyla Braille'e çeviren Gloveye, çevredeki sesleri işitme engellilerin anlayacağı görsel uyarılara çeviren Abilisense, işitme engelliler için çevredeki konuşmaları yazıya çeviren Trelens ve merdiven çıkan tekerlekli sandalye Topchair’in de aralarında bulunduğu pek çok teknoloji sergide yer alacak. Katılımcılar bu teknolojileri deneyimleme fırsatı bulacak. 
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.