23 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

ERBİL'DE İLK HİLYE-İ ŞERİF SERGİSİ

Erbil’in en modern sergi salonlarından biri olan Erbil Saad Abdullah Kongre Merkezi eşsiz bir hat koleksiyonuna ev sahipliği yaptı

ERBİL'DE İLK HİLYE-İ ŞERİF SERGİSİ

13 Mayıs 2013 / 23:33

TURİZMİN SESİ


Ortadoğu’da düzenlenen en büyük hat sergisi olan ve geçtiğimiz günlerde Kürt Bölgesi Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani himayesinde açılan sergi büyük ilgi gördü.Dünyanın önemli çağdaş hat koleksiyoncularından biri olan Mehmet Çebi, bu kez Ortadoğu’nun en büyük hat sergisini Erbil’de açtı. Erbil’de yapılan ilk Hilye-i Şerif sergisi olması nedeniyle iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin dışında kültürel işbirliği için zeminin hazırlanmasını amaçlayan serginin açılışına Kürt Bölgesi Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanı sıra Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Safeen Dizayee, IKBY Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi, IKBY Kültür ve Gençlik Bakanı Kawa Mahmoud Shakir, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, Türkiye Irak Dostluk Derneği Genel Başkanı Mehmet Kapkiç, Fezalar Egitim Kurumları Genel Müdürü Talip Büyük, Başbakanlık Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı Başkan Vekili Hüseyin Arslan ve İş Kadını Ferda Cemiloğlu katıldı.

Bu miras korunmalı
Hazırlanan sergi kataloğunda Barzani ve Ömer Çelik’in önsözleri de yer aldı. Neçirvan Barzani önsöz yazısında hat sanatını anlayan ve bu alanda çalışanların bu mirası canlandıracağını ve bu sergide olduğu gibi eserlerin korunmasına katkı sağlayacaklarını ümit ettiklerini ifade etti.  Barzani; “Şüphesiz ki böylesi bir hat sergisi açılışının, devletlerarası manevi ve kültürel ilişkilerin güçlenmesine katkısı önemli ve faydalıdır. Bu nedenle bu serginin Erbil’de, Kürdistan Bölge Başkent’inde açılmasını memnuniyetle karşılıyorum” ifadelerini kullandı.
 
Bu buluşma çok değerli
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise yazısında, bazı coğrafyaların kaderinde bütün dünyayı etkilemek, insanlık için derin izler bırakmak gibi bir durum ve duruşu olduğunun altını çizerek Anadolu ve Ortadoğu’nun büyük din ve kültürlerin kadim beşiği ve kesişme noktası olduğunu bu sebeple bu toprakların, zaman içinde gelişip, klasik bir sanata dönüşen çeşitli sanat formlarına da ev sahipliği yaptığını belirtti. Çelik; “Çok boyutlu bir düşünce ve sanat havzasında, İslam medeniyetinin evlatları olarak "yazı" etrafında gerçekleşen bu buluşmayı değerli buluyorum” ifadelerini kullanarak misafirperverlikleri için Erbil yönetimine ve şehrin tüm sanatseverlerine teşekkür etti.
 
Nadide eserler
Sergide yaklaşık 53 adet Hilye-i Şerif yer aldı. Sergideki hat koleksiyonu, “Hilye-i Şerif” ya da “Hilye-i Nebevi” gibi isimlerle de bilinen ve Hz. Muhammed (sav)’in fiziksel, insani ve ahlaki niteliklerini, tavır ve hareketlerini anlatan eserlerden oluştu. Sergide eserleri sergilenen isimler arasında özellikle Türk-İslam Sanatları hususunda nadide ve sıra dışı eserleri ile tanınan Hasan Çelebi, Nurullah Özdem, Eyüp Kuşçu, Fevzi Günüç, Gürkan Pehlivan, Levent Karaduman, Ahmet Bursalı, Mustafa Cemil Efe  gibi isimler yer aldı. Ahmet Faris Rızk, Cevat Huran, Said Abuzeroğlu, Abdürrezzak Karakaş, Muhammed Cevatzade, Habip Ramazanpur, İhsan Ahmedi gibi uluslararası sanatçıların eserleri de sanatseverlerin beğenisine sunuldu. 
 
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.