EREN ÖZMEN:“EŞSİZ BİR KABİLİYETE SAHİBİZ”
Uzun yıllardır Amerika’da yaşayan, Uzay ve Havacılık alanında ABD’de büyük başarılara imza atan Sierra Nevada Corporation (SNC) şirketinin Başkanı Eren Özmen, lansmanı yapılan “Yerli Uçak” projesi konusunda ilk kez açıklamada bulundu
02 Haziran 2015 / 14:00
TURİZMİN SESİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun lansmanını yaptığı “Yerli Uçak” hakkında konuşan Eren Özmen, "Bu Proje, uçak tasarım modifikasyonları alanında onlarca yıllık kapsamlı deneyimimizden ve müşterilerimiz için değer yaratma konusundaki yenilikçiliğimizden ve çevikliğimizden güç almaya devam eden SNC'nin ve bağlı şirketlerimizin doğal ilerlemesini yansıtmaktadır” dedi.Özmen, “Şirketimiz D328'in kanıtlanmış teknolojisine ve havacılık sertifikasyon uzmanlığına dayanarak, çok farklı pazarlar için gerekli sertifikasyonların alınmasını hızlandırmak gibi eşsiz bir kabiliyete sahip" diye konuştu.
Proje, 30 ila 33 yolcu kapasiteli TRJ328-150 TP ve TRJ328-310 Jet uçaklarının üretim süreciyle paralel olarak, ileride 56-64 yolcu kapasiteli olması öngörülen yeni ve daha yüksek kapasiteli TRJ628 jet ve turboprop uçaklarının tasarım, sertifikasyon ve imalat sürecini de kapsıyor. Bu benzersiz uçaklar, Türkiye'de hâlihazırda büyük uçakların pratik bir şekilde hizmet veremediği küçük şehirlerarasında doğrudan ve sıklıkla gerçekleştirilecek seferlere imkân sağlayarak doldurulmayı bekleyen bir pazarı da doldurmuş olacak. Böylece Türkiye'de bu Projeyle gerek iş gerekse eğlence seyahati için yeni bir alan açılmış olacak.
SNC CEO'su Fatih Özmen, şirketin, Türkiye'nin Bölgesel Uçak Projesi kapsamında ülkenin ilk bölgesel jet uçağının üretilmesi için dün başbakan Ahmet Davutoğlu’nun tanıtımının ardından Başbakan ve bakanların şahitliğinde bir Mutabakat Zaptı imzaladı. Temeli mevcut Dornier 328 (D328) uçaklarının modernize edilmiş versiyonlarının geliştirilmesine dayanan Proje kapsamında üretilecek olan uçaklar, Türkiye'nin ilk yerli yolcu uçağı olma özelliğini taşıyacak. Bu uçakların ardından ise yeni yüksek teknoloji 628 uçak serisi gelecek. Proje aynı zamanda Türkiye'de dünya standartlarında bir havacılık ve uzay endüstrisi altyapısının kurulmasını sağlayacak.
Düşük riskli maliyet etkin strateji
ABD'de Eren ve Fatih Özmen çiftinin sahibi olduğu özel bir uzay ve havacılık entegrasyon şirketi olan SNC, bu Projede Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ile ortak bir çalışmayla, mevcut D328 uçakları üzerinde geliştirmeler yaparak, jet motor versiyonu "TRJ328-310 Jet", turboprop versiyonu ise "TRJ328-150 TP" adıyla piyasaya sürülecek olan uçağı üretecek. SNC'nin bağlı şirketleri olan 328 Support Services GmbH, 3S Certification LLC ve 3S Engineering LLC firmaları da bu uçağın yapım ve üretim sürecinde SNC'ye destek vererek, Türkiye'de Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) onaylı 21G uçak üretim tesisinin kurulmasına yardımcı olacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bu proje için düşük riskli, maliyet etkin bir strateji benimseyerek, uzay ve havacılık alanında köklü ve global bir şirket olan SNC ile kamu-özel ortaklığı yapmayı seçti ve SNC şirketinin kısa bir süre önce satın aldığı D328 uçağının mevcut fikri mülkiyetinden ve varlıklarından yararlanma yoluna gitti. SNC şirketinin ana yüklenici olduğu Projede ayrıca birçok yerli firmanın kabiliyetlerinden de yararlanılacak. Bu global şirket ortaklığı, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığının vazgeçilmezlerinden olan bölgesel uçak girişiminin hızlı ve başarılı bir şekilde hayata geçirilmesini sağlayacak.
Proje, 30 ila 33 yolcu kapasiteli TRJ328-150 TP ve TRJ328-310 Jet uçaklarının üretim süreciyle paralel olarak, ileride 56-64 yolcu kapasiteli olması öngörülen yeni ve daha yüksek kapasiteli TRJ628 jet ve turboprop uçaklarının tasarım, sertifikasyon ve imalat sürecini de kapsıyor. Bu benzersiz uçaklar, Türkiye'de hâlihazırda büyük uçakların pratik bir şekilde hizmet veremediği küçük şehirler arasında doğrudan ve sıklıkla gerçekleştirilecek seferlere imkân sağlayarak doldurulmayı bekleyen bir pazarı da doldurmuş olacak. Böylece Türkiye'de bu Projeyle gerek iş gerekse eğlence seyahati için yeni bir alan açılmış olacak.
Proje uçağı, SNC'nin önemli yatırımlarıyla, Türkiye'de kurulacak yeni bir ticari imalat tesisinde yapılacak ve sertifikalandırılacak. Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ise koordineli bir şekilde, SNC üretim tesisinin yapımı, işletimi ve bakımı için gereken desteği sağlayacak altyapı ve hizmetlerin geliştirilmesi için yüklü teşvikler verecek. Bu modern tesisler, proje kapsamında SNC ve Türk mühendisler tarafından geliştirilecek olan yüksek teknoloji, ticari havacılık teknolojisi ile birlikte, Türkiye'de gelişmeye başlayan bir havacılık ve uzay endüstrisi yaratacak. Ayrıca, yapılan kapsamlı pazar araştırmaları, bu uçaklara sadece yerli arenada ihtiyaç olmadığını, bölgesel ve uluslararası taleplerin de söz konusu olduğunu gösteriyor. Son olarak, SNC'de bu uçağın ABD hükümeti de dahil olmak üzere, ABD'de satışa sunulmak için SNC veya bağlı şirketleri/iştirakleri tarafından üretilmesi öngörülüyor.
Kaynak:
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.