ESKİ TİP PASAPORTLAR UZATILMAYACAK
Türkiye Cumhuriyeti Lyon Başkonsolosluğu, Türk dernekleri başkanlarına "biyometrik" pasaport bilgilendirme toplantısı düzenledi
19 Aralık 2010 / 23:33
TURİZMİN SESİ
Lyon Başkonsolosluğunun Rue de Seze'deki başkonsolosluk salonunda düzenlediği toplantıya 20'ye yakın dernek yöneticisi katıldı.Muavin konsolos Hilmi Cengiz'in dernek başkanlarına yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ve 190 ülkeden oluşan "Uluslar Arası Sivil Havacılık Örgütü" ICAO tarafından alınan tavsiye kararı uyarınca, en geç 24 Kasım 2015 tarihine kadar tüm dünyada kullanılması mecburi olacak "Biyometrik" pasaport uygulaması Türkiye tarafından 1 Haziran 2010 itibariyle başladı. Bu uygulama çerçevesinde 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Lyon başkonsolosluğu da dahil olmak üzere, Türkiye dış temsilciliklerinin hiçbirinde eski tip pasaportlara yasal işlem yapılmayacağını söyleyen Hilmi Cengiz, 1 Ocak 2011 den sonra pasaport gereken seyahatler yapacak vatandaşların zor durumda kalmamaları için pasaportlarının geçerlilik sürelerini kontrol etmelerini, biyometrik pasaport'un yapılış süresini de göz önünde bulundurarak eski pasaportlarını yeni yıldan önce uzatmalarını tavsiye etti.
Geçerlilik süreleri olan eski tip pasaportların 1 Ocak 2011 tarihinden sonrada yürürlükte olacağını, bu tarihten itibaren geçerlilikleri biten eski pasaportların uzatılmayacağını ve bu pasaportların yerine Biyometrik pasaportların verileceğini belirten Hilmi Cengiz, Biyometrik pasaport alabilmek için şahısların bizzat başkonsolosluğa gelerek parmak izi vermeleri gerektiğini belirtti, Yeni pasaportlarda kullanılacak fotoğraflar için başkonsolosluktaki hazır fotoğraf çekme makinesinden alınacak fotoğrafların geçerli olduğunu fakat vatandaşların arzu ettikleri yerlerde fotoğraf çektirebileceklerini, bu fotoğrafların mutlaka istenen karakterde olası gerektiğini söyleyen muavin konsolos, fotoğraftaki fonun mutlaka beyaz olması gerektiğini açıkladı.
Yeni pasaportların artık konsolosluklarda yapılamayacağını, vatandaşa ait bilgilerin (fotoğraf ve parmak izi de dahil) internet ortamı ile Türkiye'ye iletileceğini, bu bilgiler ile Türkiye'de yapılacak Biyometrik pasaportların emniyetli posta sistemi ile tekrar ilgili konsolosluklara gönderileceğini söyleyen Hilmi Cengiz, yeni pasaport için yapılacak başvuruların sadece "www.epasaport.gov.tr" internet adresinden yada 00 90 216 444 30 20 Nolu telefon ile ve sadece randevu alarak yapılabileceğini belirtti. Biyometrik pasaportlarda "uzatma" bölümlerinin bulunmadığını, 6 ay, 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl, 4 yıl, 5 yıl ve 10 yıllık olan yeni pasaportların günleri bitince yeni bir pasaport için müracaat edilmesi gerektiğini belirten Hilmi Cengiz, 2010 yılı için Biyometrik pasaportların 24 Euro cüzdan bedeli ve 10 yıllık pasaport içinde 108 Euro olarak belirlendiğini söyledi.
E-PASAPORT NEDIR?
Türkiye Cumhuriyeti Içisleri Bakanligi'nin e-pasaportla ilgili olarak olusturdugu http://www.epasaport.gov.tr web sitesinde e-Pasaport söyle tanitiliyor:
190'in üzerinde üyesi bulunan ve ülkemizin de üyesi oldugu Uluslararasi Sivil Havacilik Örgütü ICAO tarafindan alinan tavsiye karari uyarinca, üye ülkelerin en geç 1 Nisan 2010 tarihi itibariyle Makinede Okunabilir Pasaport (MOP) üretimine baslamalari gerekmektedir. Makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlarin ise tüm dünyada 24 Kasim 2015 tarihi itibariyle yürürlükten kaldirilmasi ICAO tarafindan öngörülmektedir.
Makinede Okunabilir Pasaportlarda, klasik pasaportlardan farkli olarak kimlik sayfasinin alt kisminda her biri 44 karakterden olusan ve özel okuyucu cihazlarla okunabilen iki satirlik bir alan bulunmaktadir. Pasaportun kimlik sayfasinda çiplak gözle görülebilen bilgiler Makinede Okunabilir Alan adi verilen bu alanda da bulunmaktadir.
Çipli pasaport, biyometrik pasaport ya da elektronik pasaport olarak da bilinen e-Pasaportlar ise eski tip pasaportlarin kimlik sayfalarinda bulunan pasaport numarasi, ad, soyad, uyruk, dogum tarihi, kimlik no, düzenleyen makam, düzenlenme ve geçerlilik tarihi vb. kisisel kimlik ve pasaport bilgilerinin yani sira içinde fotograf, parmak izi, imza gibi biyometrik verilerin saklanabildigi yongali (çipli) pasaportlardir. e-Pasaportlar esasinda Makinede Okunabilen Pasaportlarin bir türü olmakla birlikte Makinede Okunabilir Pasaportlardan daha ileri düzeyde güvenlik katmanlarina sahiptir.
Ülkemizde, 1 Haziran 2010 tarihi itibariyle e-Pasaport uygulamasina geçilmesi öngörülmektedir. Tüm dünyada e-Pasaportlarin kullanima girmesine ve bu sayede belge güvenliginin artmasina bagli olarak giderek artan sayidaki ülkede sinir geçislerinde otomatik pasaport okuma/tanima sistemleri kullanilmakta ve böylece pasaport kontrol islemleri hizlanmaktadir. Ülkemizin de e-Pasaport üretmesiyle vatandaslarimizin seyahatleri bundan böyle daha süratli ve kolay hale gelecektir. Örnegin sinir geçislerinde isim benzerliginden kaynaklanabilen gecikmeler ortadan kalkacaktir.
e-Pasaport tanzimi ülkemizin AB ile uyum sürecinde de önemli bir kademe teskil etmektedir.
Halihazirda kullanilan ve makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlar geçerlilik süreleri boyunca ve ancak 24 Kasim 2015 tarihine kadar kullanilabilecektir. Bu tarihten sonra makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlarla seyahat etmek mümkün olmayacagindan e-Pasaport basvurusunda bulunulmasi gerekecektir.
Türkiye'de yasayan vatandaslarimiz e-Pasaport almak için 81 Il ve 110 Ilçe Emniyet Müdürlügü bünyesinde halen hizmet veren toplam 191 basvuru merkezine; yurt disinda yasayan vatandaslarimiz ise bulunduklari ülkedeki Büyükelçiliklerin Konsolosluk Subelerine veya Baskonsolosluklara basvurabilirler.
Diplomatik pasaport basvurulari ise yurt içinde Disisleri Bakanligi, yurt disinda Büyükelçilikler ve Baskonsolosluklar tarafindan alinacaktir.
Basvurusu tamamlanan ve tanzim edilen e-Pasaportlar yurt içinde dogrudan basvuru sahiplerinin adreslerine gönderilecek; yurt disinda ise basvurunun yapildigi Büyükelçilik veya Baskonsoloslukta imza karsiliginda teslim edilecektir.
e-Pasaport üretiminin her asamasinda, tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de vatandaslarimizin kisisel kimlik bilgilerini herhangi bir sahtekarlik girisimine karsi güvence altina alan ICAO standartlariyla uyumlu ileri teknolojiler kullanilacaktir. Yazilimi Içisleri ve Disisleri Bakanliklarinin bilgi islem birimleri tarafindan gerçeklestirilen basvuru kabul sistemi araciligiyla alinan bilgiler sifreli veri haline dönüstürülerek güvenlikli baglantilar üzerinden fiziki güvenligi saglanmis merkezi tanzim birimlerine iletilecek, e-Pasaportlarin ilgili sayfalarina ve yongaya yazilacaktir.
e-Pasaportlar hangi yasta olursa olsun tüm bireyler için müstakil olarak düzenlenmektedir. Bu nedenle, e-Pasaportlarda refakat hanesi bulunmamaktadir.
Umuma mahsus e-Pasaportlar; en az 6 ay olmak üzere 1 yillik, 2 yillik, 3 yilllik ve üstü süreli olarak düzenlenebilecektir. Hususi damgali e-Pasaportlar dört sene için; hizmet damgali e-Pasaportlar dört seneyi geçmemek üzere pasaport sahibinin görevinin müddetine göre tespit edilecek süre için geçerli olmak üzere düzenlenecektir.
e-Pasaportlarda temdit (uzatma) imkani bulunmamaktadir. Bu nedenle, e-Pasaportun süresi doldugunda yeni bir basvuruda bulunulmasi gerekmektedir.
Pasaport defter ve harç bedelleri her yil Maliye Bakanligi tarafindan belirlenmekte ve 492 Sayili Harçlar Kanununa bagli Harçlar Kanunu Genel Tebligi (6) sayili tarife ve Degerli Kagitlar Kanunu Genel Tebligi ile Resmi Gazetede yayimlanmaktadir.Hürriyet
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.