22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

“FARK YARATANLAR” PROGRAMI BEŞİNCİ SEZONUNDA

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini”, anlattığı “Fark Yaratanlar” programı beşinci sezonunda da devam ediyor

“Fark Yaratanlar” programı beşinci sezonunda

28 Mart 2014 / 08:39

TURİZMİN SESİ

Fark Yaratanlar programı, yapılan çalışmaların kısa videolarının Sabancı Vakfı tarafından hazırlanarak internet ortamında paylaşılmasını, izleyenlere ilham vermesini, böylece toplumsal gelişmeye aktif katılımın çoğalmasını amaçlıyor. Sabancı Vakfı’nın 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde hikayesini yayınladığı Fark Yaratan’ı, Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’nu kurarak köy kadınlarının sesini tiyatroyla duyuran Ümmiye Koçak oldu. 
 
sabanci-vakfi,fark-yaratanlar,arslankoy-kadinlar-tiyatro-toplulugu,2.jpg
 
Ümmiye Koçak, Mersin’in Arslanköy beldesinde köy kadınlarının yaşamını sahneye taşımak amacıyla 2001 yılında Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’nu kurdu. Tiyatroyu kurmak için köy kadınlarını ve köy halkını ikna eden Koçak, ilk olarak Remzi Özçelik’in “Taş Bademleri” adlı oyununu sahneye taşıdı. Ümmiye Koçak, kendisinin yazıp yönettiği ve köyde yaşayan kadınların sahnelediği tiyatro oyunlarıyla gerek bölge halkından, gerekse sanat dünyasından olumlu tepkiler aldı. Topluluk 2003 yılında Yapımcı Pelin Esmer’in yönettiği “Oyun” adlı belgesele konu oldu.  
 
Ümmiye Koçak’ın yazdığı “Hasret Çiçekleri” adlı oyun 2006 yılında Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nde sahne aldı. Kadına şiddet sorununa dikkat çekmek amacıyla yazdıktan sonra filmini çekmek için gerekli parayı narenciye bahçelerinde çalışarak kazandığı “Yün Bebek” filmi, Ümmiye Koçak’a, New York Avrasya Film Festivali’nde “Sinemada En İyi Avrasyalı Kadın Sanatçı” ödülünü kazandırdı. Koçak, ayrıca tiyatro alanındaki girişimciliği ve tiyatro sanatına verdiği destekle çok sayıda ödülün sahibi oldu.
 
1957 yılında Adana’da Çelemli Köyü’nde doğan Ümmiye Koçak, 10 kardeş olmaları dolayısıyla okumayı bırakmak zorunda kaldı. İlkokuldan sonra okumaya ve yazmaya azimle devam eden Koçak, bugün kadınları ekonomik ve sosyal olarak güçlendirmek amacıyla Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’yla çalışmalarını sürdürüyor. Topluluk, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle küresel ısınmaya dikkat çeken “Ozon Tabakası” adlı oyunu sahnelemeye hazırlanıyor.Ümmiye Koçak’ın fark yaratan hikayesi www.farkyaratanlar.org ve www.sabancivakfi.org internet sitelerinin yanı sıra Facebook, Twitter ve Youtube’da yayınlanıyor.
 
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.