22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

“FIKTION OKZIDENT” SERGİSİ” AÇILDI!

On dokuz sanatçının eserlerinin yer aldığı Fiktion Okzident başlıklı sergi, 26 Kasım'a kadar devam edecek

“FIKTION OKZIDENT” SERGİSİ” AÇILDI!

31 Ekim 2011 / 09:31

TURİZMİN SESİ-HANDE KURT
Almanya ve Türkiye arasında imzalanan İşçi Alımı Anlaşması'nın 50. yılını çeşitli kültür ve sanat etkinlikleriyle kutlayan Goethe Enstitüsü'nün, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliği ile düzenlediği “; 30 Ekim Pazar günü MSGSÜ Tophane- i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde açıldı. On dokuz sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi, 26 Kasım'a kadar devam edecek. “Türkiye ve Almanya Arasında Sanat Alışverişi” sloganıyla gerçekleştirilen “Fiktion Okzident” sergisi; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Onur Bilge Kula, Almanya Federal Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı Kültür ve İletişim Dairesi Başkan Yardımcısı Anna Prinz, Goethe Enstitüsü Genel Sekreteri Hans Georg Knopp, sergi küratörleri Johannes Odenthal ile Çetin Güzelhan ve Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir'in konuşmalarıyla açıldı.

Türkiye ile Almanya arasındaki kültürel diyaloga bir yandan umut verici özlemler diğer yandan ön yargılar damgasını vurmuştur. Her iki kültürde de var olan bu kurgulanmış dünyalar, kültürel, toplumsal ve düşünsel ortak yaşamın temelini belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. İstanbul'da MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde açılan “Fiktion Okzident” sergisi; on dokuz sanatçının yapıtlarıyla, zihinlerimizde var olan ve gündelik hayatımıza yansıyan olguları, değişik açılardan, sanatçıların gözüyle ele alıyor.

“Fiktion Okzident” sergisinde eserleriyle yer alan sanatçılar; Banu Birecikligil, Altan Çelem, Neco Çelik, Timur Çelik, Nezaket Ekici, Esra Ersen, Ali Kepenek, Azade Köker, Sedat Mehder, Kınay Olcaytu, İrfan Önürmen, Denizhan Özer, Ferhat Özgür, Şener Özmen, Esat Tekand, Cengiz Tekin, Nurseren Tor, Vahit Tuna ve Hanefi Yeter. Sergi, Türkiye-Almanya ilişkilerini kalıcı bir biçimde tamamen yeni bir toplumsal ve politik temele dayandıran, Türkiye'den Almanya'ya işçi göçünün 50. yıldönümü nedeniyle tasarlandı. Serginin içeriği iki kültür politikası alanına dayanıyor. Birinci alan, Almanya'ya göç ve toplumsal değişimleri konu edinen ve bu değişimleri dillendiren verimli bir Türkiye-Almanya sanat gelişimi ile tanımlanıyor. İkinci alan ise, Türkiye'de Batı'nın algılanışı ile globalleşme ve göç sonucunda kültürel ve toplumsal değişimlere odaklanıyor.

Goethe Enstitüsü, “Fiktion Okzident” sergisi için, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle bu gelişmenin Türkiye'deki etkisini irdeleyen çalışmaları seçerek, ilgililere sunuyor. Serginin kuratörlüğünü Çetin Güzelhan, Johannes Odenthal ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Emre Zeytinoğlu üstleniyor. Serginin organizasyonunu yapan kurumlar, hayali dünyaların hassas alanına giriyor ve seçilmiş örnekler üzerinden bir yakınlaşma deneyine girişiyorlar. Serginin gerçekleşmesi T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Stiftung Mercator'un desteğiyle mümkün oldu. Stiftung Mercator, sergiye paralel olarak gerçekleştirilen bir eğitim programını teşvik ediyor. Özel turlar, etkinlikler ve eğitim malzemeleri içeren bu program, Türkiye ile birlikte Almanya'da da kültürel politik ve pedagojik alanda özellikle öğrencilere, öğretmenlere ve kültür elçilerine hitap ediyor. MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde açılan “Fiktion Okzident” sergisi, 26 Kasım'a dek ziyaret edilebilecek. Goethe Enstitüsü, serginin yanı sıra; aynı konuya farklı açılardan değinen çeşitli edebiyat ve film etkinlikleri, farklı kültürel ve toplum-bilimsel projeler gerçekleştiriyor.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.