22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

FIRANSIZLARIN OKULU MÜZE OLUYOR

İskenderun'da 86 yıl önce Fransızlar tarafından yapılan Mithatpaşa İlköğretim Okulu'nda, okul tarihine ışık tutacak müze açılacağı ve yapıdaki antika eşyalar sergilenecek

FIRANSIZLARIN OKULU MÜZE OLUYOR

07 Eylül 2009 / 14:10

TURİZMİN SESİ


Okul yetkililerinden alınan bilgiye göre, müze kurma hazırlıklarına başlanan okulda, tamamı 1960'tan önce mezun olmuş 80 kişiye ulaşıldı.
Kurulacak müzede Fransızlardan kalan ve 116 yıllık olduğu tahmin edilen ""Amedee Thibout, Paris" marka ahşap piyano ile 30 yıl önce okula bağışlanan 53 yıllık "Iskra" modeli sinema makinesi de sergilenecek.
Okul Müdürü Ramazan Çakır, müzenin okulun köklü tarihine yolculuk yapılmasını sağlayacağını belirterek şunları söyledi: "Ulaşabildiğimiz mezunlarımızı burada buluşturacağız. Fransızlar tarafından 1923'lerde yapıldığı belirtilen binamızda, o dönemlerde rahibelerin derslere girdiği, yine şu anki sinema salonumuzun bir bölümünde sağlık hizmetlerinin verildiği söyleniyor.

Okulumuzdaki bazı antik eşyalar ve araştırmalarımızdan o dönemlerde okulda sosyal etkinliklere çok önem verildiğini anlıyoruz. Etkinlik salonumuzda antika ahşap piyanomuz var, Paris'te yapılmış. Üzerindeki arması düştüğünden hangi yılda yapıldığını kestirmek zor ama benzer serilerine baktığımızda, yapım yılı 1893'lere uzanıyor. Çalışır hale getirebilirsek müzemizde sergileyeceğiz. Yine okulumuzda 1956 model bir sinema makinemiz var, şu an çalışmıyor. Onu da çalışır hale getirip müzemize yerleştireceğiz."

Çakır, müzeyi okulun çatı katında yaklaşık 125 metrekarelik alana kurmayı planladıklarını belirtti. Okula Fransızlar döneminden kaldığı belirtilen ahşap piyano, etkinlik salonunda sessizce beklerken, işlevini koruyan bazı tuşlarına dokunulduğunda "yorgun" bir ses tonuyla, dinleyeni adeta yüz yıl öncesinden selamlıyor. Piyanonun tuş koruma kapağı açıldığında "Amedee Thibout & CIE, Paris" markası dikkati çekiyor. İç kısmında ise "Rue De Laval 28, Paris" ibaresi işlenmiş. Geçmişte sosyal etkinliklerde adından söz ettiren, bu misyonunu günümüzde de sürdüren okula, 30 yıl önce bağışlanan ve yıllarca hizmet veren yarım asırlık sinema makinesi de müzeye kaldırılacak.

Kentte, Fener Caddesi'nde 1959'da açılan "Kervan Sineması" sahipleri tarafından, aynı yıl getirtilen "Iskra NP-21" marka, 1956 model, Yugoslavya yapımı sinema makinesi, Kervan Sineması'nda 20 yıl hizmet verdikten sonra, büyük bir salonu bulunan ve o dönemlerde sosyal etkinliklerde adından söz ettiren Mithatpaşa İlköğretim Okulu'na bağışlanmış. Makine, Kervan Sineması'nda iken 10 yıl makinistliğini yapan Rızkullah Salihoğlu, "1970'de Kervan'da çalışmaya başladım. 9 yıl çalıştım. Iskra, kömür elektrotlarla çalışıyor, elektrotlar yanarken üzerinden hafif duman çıkarır. Kervan kapanınca, sahibi makineyi okula bağışladı" dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.