22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

FİRUZ BAĞLIKAYA, TURİZM DESTEK PAKETİNİ DEĞERLENDİRDİ

Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, dün Turizm destek paketini açıkladı; Sadece Seyahat Acenteciliği yapan, bizler ile ilgili iki madde var..

Firuz Bağlıkaya, Turizm Destek Paketini değerlendirdi

23 Şubat 2016 / 15:28

TURİZMİN SESİ

Detur Ceo'suFiruz Bağlıkaya Dün Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamış olduğu 9 maddeli Turizm Eylem Paketin değerlendirdi.

1- ‘’A grubu  Seyahat Acentelerine verilen yakıt desteği, tüm dünyadan turist getiren Acentelere uygulanacak ‘’  dedi; Yakıt desteği  şimdilik sadece Nisan ve Mayıs ayları için uygulanıyor ayrıca  her seferde 100 koltuk ve üzeri koltuk riskiniz varsa alabileceksiniz. Bu madde zaten daha önceden açıklanmış idi.. Bu destek tüm yılamı yayıldı, bu anlaşılamadı.

 
2- ‘’ Türkiyeye turist getiren A grubu  Seyahat Acentelerine teminatsız kredi kullanma imkanı sağlandı ‘’
Bir önceki yıl en az 400.000 turist getirme şartı var.  Bunun sebebi nedir bilen varmı ? , 195.000 veya 395.000 getirene teminatsız kredi yok. O zaman  400.000 kişi getirene kadar Seyahat Acentesi belgesi verilmesin .. Türkiyede bu sayıyı tamamlayan kaç tane A grubu Seyahat Acentesi var ?.
 
Bir faydası olsun diyemi veriliyor bu teşvikler yoksa adrese teslimmi ?. 
 
Kamuyu, bu konuda, bu kadar adaletsiz bir uygulamaya kimler ikna ediyor ?.
 
Örneğin, bu teşvikler A grubu Seyahat Acentelerinin bir önceki yıldaki, cirolarına oranlı olarak verilse daha adil, daha kucaklayıcı ve daha kapsayıcı olmazmıydı?. Buna benzer başka kıstaslar bulunamazmıydı ?.  
 
Bir başka sıkıntıda seçilen ülkelerde ; neye göre seçildiğini anlamak mümkün değil.  Örneğin ,Norveç ten , İsveç ten , Danimarka dan, Finlandiya dan, Türkmenistan dan, Italya dan, Çek Cumhuriyetinden , Bulgaristan dan, Romanya dan hangi Seyahat Acentesi  400.000 in üzerinde turist getiriyor ?. Burada sayılan ülkelerin ne mantıkla yazıldığı meçhul. Bu ve bunun gibi  sayabileceğimiz ülkelerden operasyon yapan tüm tur operatörleri , dolayısı ilede  o pazarlar kredi teşviğinin dışında  kalmış durumda.
 
Bu metne bakınca kamu görevlilerinin hala Tur operatörü ile  Seyahat Acentesinin farkını kavrayamadıkları çok açıkça görünüyor.. Türkiyede A grubu Seyahat Acentesi ve aynı zamanda Tur Operatörü olan kaç firma var ?.  A grubu Acente sayısı 7 binlere yaklaşırken, teşvik kapsamına giren girenlerin sayısı belki 10 dur, belki 15.Sanki kamuoyu birşeyler bekliyor motivasyonu ile, sektörün gerçek temsilcilerinin görüşleri alınmadan, hiçbir şekilde Seyahat Acentelerinin  sıkıntılarını çözemeyecek bir paket açıklanmış.Ben her zamanki gibi bu işin sorumlularının kamu görevlileri değil, sektör temsilcisi kurumlar olduğunu tekrar etmek istiyorum.Kendini anlatamayan bir sektördür Seyahat Acenteciliği sektörü. Bu kriz döneminde dahi, yerinde ihracat yaptığımız gene anlatılamamış, gene ihracatçı statüsüne geçememişiz..
 
Sayın Başbakanımız’dan , Sayın Cumherbaşkanımız’dan randevu alamayıp , mektup arkadaşlığı yapmak zorunda kalırsanız, sorunları mektupla bu kadar anlatabilirsiniz.. Başkanımızın senede ancak birkaç kez yakalayabildiği  ‘’ Sayın Başbakanımız ile tv kameraları önünde 2 dakikalık konuşma fırsatını’’  binlerce Seyahat Acentasını kapsam dışı bırakan destek paketini  övmek için ve gene onlarca  hayati sorunlarımız varken, Acenteler ile alay eder gibi, inadına gene  Yenikapı ya  liman isteğini 1000 inci kez tekrar etmek için,  heba etti.
 
Ticketing cilerin, Incoming çilerin, Outgoing çilerin,  Ingoing çilerin , Mice çıların, Rent a car cıların, Local Acentelerin,  Yatçılık yapan acentelerin, ki bunlar sektörün % 99  luk kısmıdır, sorunları hallolmuş ta sadece Kurvaziyer turizmi yapanların sorunları  bekliyor gibi bir tavrı sürekli olarak sergilemesi , bıktırırcasına bu isteği dile getirmesi,  bilinçsizcemidir sizce?. Zannedersiniz ki , Çanakkalede gemiler bekliyor da  liman yok diye gelemiyorlar. Ülkemizde var olan limanları ağzına kadar yolcu gemileri ile dolu sanki. Bu kadar çok Yenikapı limanı isteğinin altında ne yatıyor, biz biliyoruz.
 
Kamuya, ezberlediği bir kaç havalı cümleden başka söyleyeceği birşey olmayanların, doğruları söylemek yerine yapılan yapılmayan herşeyi övmekten başka çareleri olmayanların, meslek örgütünü ticarethaneye çevirenlerin, çoğunluğun oyunu alamadan kotukta oturanların, ittifak becerili  seçim cambazlığından başka hiçbir mahareti olmayanların yönetiminin sonucudur bu.Beklentimiz, koltuğu korumadaki maharet ve ustalığın Seyahat Acentesinin hakkını korumadada aynen gösterilmesidir..Acaba, ters birşey söylersem koltuktan olurmuyum, düzenim bozulurmu  korkusu ile sektörün hakkıda hukukuda anca bu kadar korunur. Açıklanan destek paket Seyahat Acentelerinin sorunlarını çözmekten çok uzak kalmıştır ve kanayan yaraya merhem olamayacaktır. Bu sektörü, bu sektörden ekmek yemeyenler, olumsuz gidişattan canı yanmayanlar temsil ettiği sürecede bu hiçlik devam edecektir. Sektörün önemli bir bölümü, tarihin en büyük krizi  ile karşı karşıyadır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.