22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

FRANSA'YA SEYAHAT ETMEDEN ÖNCE BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY!

Biraz romantik, biraz pastoral, biraz çılgın; Fransa tatili her yaşa, her ilgi alanına kolayca hitap eden güzellikleriyle konuklarını büyüler

Fransa'ya Seyahat Etmeden Önce Bilmeniz Gereken Her Şey!

10 Ağustos 2024 Cumartesi 16:47

TURİZMİN SESİ


Kuzey Fransa’nin şatoları, Montpellier’in alabildiğine uzanan üzüm bağları, Atlantik kıyılarındaki eşsiz plajları ile Fransa, bir sonraki tatil durağı için davetkar ev sahibi olmaya şimdiden adaydır.

Fransa Hakkında Genel Bilgiler

Kıta Avrupası’nın batısı ve güneyini kaplayan Fransa hem nüfusu hem de yüzölçümü ile Avrupa Birliği’nin ikinci büyük devleti konumundadır. 643.801 yüzölçümü ile Fransa, Avrupa Birliği ülkeleri arasında en geniş alana sahip devlet olarak nitelendirilir. 68.4 milyon nüfusu ile Birlik ülkeleri arasında en kalabalık nüfuslu ikinci devlet olması ile böbürlenir bile diyebiliriz. Dünya Turizm Örgütü 2023 verilerine göre Fransa, yılda 100 milyon turistin ziyaret ettiği ilk ülke olarak tescillidir. Bu durum, turizm işletmecileri ve turistler için hiç de sürpriz değildir. İkonik Paris kenti, Güney Fransa’nın korunmuş doğası, Atlantik Okyanusu ve Akdeniz’i birleştiren kıyıları ve  muhteşem festivallere ev sahipliği yapan otantik şehirleri ile ziyaretçilerini fazlasıyla mutlu edecek özelliklere sahiptir.

Konumu

Sınırları Kıta Avrupası’nın dışına taşan bir devlet olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Karasal sınırları Belçika, Almanya, Lüksemburg, İtalya, İspanya, Monako ve Andorra ile çevrili olsa da Fransa, denizaşırı illeri sayesinde Atlantik Okyanusu’nun karşı kıyılarına uzanan bir alana hükmeder. Akdeniz’deki Korsika Adası, Karayipler’deki Saint Martin Adası ve Güney Amerika’da yer alan Fransız Guyanası ile hem bir okyanus hem de kara ülkesi görünümündedir.

Para Birimi

2002 yılından bu yana Fransa sınırları içinde euro para birimi kullanılır. Yanınızda yüklü miktarda nakit taşımayı sevmiyorsanız alışverişlerinizde, otel ve restoran ödemelerinizde uluslararası geçerliliği olan kredi kartınızı yanınızda bulundurmalısınız.

Resmi Dili

Fransa’da resmi dil Fransızca’dır. Latin (Roman) dil ailesinden gelen Fransızca, güçlü edebiyat eserlerinin ve romantik şarkıların duygusunu en iyi anlatan dillerden biri olarak bilinir. Fransızca sözcüklerin yazılışı ve okunuşu arasındaki farklılıklar yeni öğrenenleri biraz şaşırtsa da bu dildeki birkaç temel sözcüğü not etmeniz, size yerel halk ile iletişim kurmada yardımcı olacaktır.

  • Bonjour - Merhaba
  • Merci - Teşekkürler
  • Au revoir - Hoşçakal
  • Oui / Non - Evet / Hayır
  • Parlez vous Anglais? - İngilizce biliyor musunuz?

Konaklama

Fransa’ya yolculuk eden ister düşük bütçeli ister lüks konaklama arayan ziyaretçilerden olun, zevkinize ve cebinize uygun alternatifleri bu ülkede bulabilirsiniz. Türkiye’den ve dünyanın her yerinden başkent Paris’e ekonomik seferler yapıldığını düşündüğünüzde, Paris otelleri arasında size en uygun alternatifleri seçmeniz zor olmayacaktır. Champs-Elysee, Montmartre ve Bastille çevresindeki konaklama fiyatları bir miktar yüksek olsa da Opera bölgesinde, Le Germain ve Montparnasse bölgelerinde uygun fiyatlı Paris otelleri bulabilirsiniz.

Fransa’ya Nasıl Gidilir?

Başkent Paris, güzel Nice ve Marsilya ziyaretçilerin kara ve havayolu ile kolayca ulaştığı en popüler destinasyonlar arasındadır. Az bilinse de Fransa, demiryolu ulaşımının turizm amaçlı kullanıldığı ilk ülkelerden biridir.

Havayolu ile Ulaşım

Fransa’ya nasıl gidilir sorusunun en etkin yanıtı, ¨Paris Charles de Gaulle Havalimanı’na ucuz uçuş bulmak¨ olacaktır. Başkentin 23 km. kuzeydoğusunda yer alan havalimanı, ülkenin en büyük uçuş terminali sayılır. Üstelik hem Paris merkezine hem de ülkenin diğer büyük kentlerine kolay ulaşım imkanı sağlar. CDGval servisleri, metro, banliyo ve TGV hızlı tren seçenekleri Fransa’daki rotanıza sizi kolayca ulaştırır.

Fransa’daki büyük kentlere ucuz uçak bileti bulabileceğiniz uluslararası havalimanları listesine bir göz atın:

  • Paris Charles de Gaulle
  • Paris Orly
  • Tille Beauvais
  • Nice Côte d'Azur
  • Lyon Saint Exupéry
  • Marseille Provence

Karayolu ile Ulaşım

Otobüs seferleri, şehirlerarası ulaşımda en sık tercih edilen yöntem olmasa da ucuz Fransa bileti arayan yolcular için önemli bir alternatif oluşturur. Otobüs seyahati, Avrupa Birliği ülkelerinden kuzeyden güneye Fransa şehirleri ve çevresini keşfetmek isteyenlerin ulaşımını kolaylaştıran konforlu bir seçenektir. Rotaları takip etmek ve bilet satın almak için SNCF Connect, Omio ve BusBud gibi uygulamalara göz atabilirsiniz.

Demiryolu ile Ulaşım

Hızlı tren ve uzun mesafeli demiryolu seferleri diğer Avrupa ülkelerinden Fransa’ya düşük fiyatlı bilet alarak yolculuk etmek isteyen gezginlerin gözdesi konumundadır. Havayolu ile ulaştığınız Paris’ten TGV ve SNCF seferleri ile Lyon, Avignon, Brüksel gibi büyükşehirlere ve yakın mesafeli Avrupa başkentlerine ulaşabilirsiniz. Paris-Brüksel arası tren seferi yaklaşık 1 saat 36 dakika sürer. Az bilinen Fransız kentlerini ve kırsal destinasyonları ziyaret etmek isterseniz RER-B rotalarını takip edebilirsiniz. Demiryolu ile kolay erişim sağlayabileceğiniz alternatif Fransa turları için Coral Tatil önerilerine hemen göz atmaya ne dersiniz?

Fransa Şehirleri ve Gezilecek Yerler

Ülkenin hemen her köşesinde tarihi, turistik veya yerel ama görülmeye değer noktalar keşfedebilirsiniz. Sizin için seçtiğimiz Fransa şehirleri listesine göz atmaya ne dersiniz?

Paris

Rüyakent Paris tarihi dokusu, renkli gece hayatı ve birbirinden eşsiz müzeleri ile görülmeye değerdir. Champs Elysees’de bir öğle yürüyüşü, Louvre ve Versailles saraylarında geçireceğiniz uzun saatler, Montmartre Tepesi’nde ressamlarla buluşmanız ve Eyfel Kulesi’nden panoramik şehir seyri tatilinize renk katacaktır.

Nice

Akdeniz kıyısındaki Nice kenti muhteşem plajları, efil efil esen rüzgarları ve sanatseverleri mest eden Opera Nice performanslarıyla sizi büyüleyecektir. Buradan Côte d’Azur’a geçiş yaparak Fransız Rivierasını keşfedebilirsiniz.

Lyon

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Vlex Lyon yani Eski Lyon, Ortaçağ’dan günümüze uzanan dar sokakları ve şehir mimarisi ile sizi tarih yolculuğuna çıkarır.

Toulouse

¨Pembe şehir¨ olarak anılan Toulouse, kendine özgü mimarisi ve havacılık gelişimini temsil eden Cite de l'Espace ile ilginç bir bileşime sahip bulunur.

Marsilya

Akdeniz kıyılarında uzanan bir diğer Fransız kenti olan Marsilya, uzun plajları, eğlence hayatı ve gastronomi turizmine öncülük eden deniz ürünleri şöleni ile size farklı bir deneyim sunar.

Montpellier

Dünyaca ünlü Fransız üzüm bağlarını ve yüzyıllık şarap mahzenlerini merak ediyorsanız,  ¨Montpellier’e uğramadan geçmeyin¨ diyebilirz. Fransa’nın doğası ve iklimi ile pastoral yaşamına tanıklık etmek için Montpellier’i ziyaret edebilirsiniz.

Strasbourg

Avrupa Parlamentosu’nun ev sahipliğini yapan Strasbourg, resmi ve diplomatik yüzü yanında Noel’de kurulan özel pazarı ve tarihi dokusuyla da görülmeye değerdir.

Fransa Tatili Öncesi Bilmeniz Gerekenler

Ailenizle planladığınız Fransa tatili öncesi vize, seyahat sigortası, uçak bileti ve otel rezervasyonu gibi gerekli belgeleri hazırlamak için acele etmelisiniz. Pasaport türüne göre Fransa vizesi almanız gerekip gerekmediğini kontrol etmelisiniz. Elbette Fransa vize başvurusu için yukarıda belirttiğimiz her bir dokümanın hem kendiniz hem de aile bireyleriniz adına düzenlenmesi gerektiğini hatırlatalım.

Fransa Vizesi

Avrupa Birliği üyesi olan Fransa, 1985 yılından beri Schengen bölgesinde kabul edilir. Bu nedenle, vize muafiyeti bulunan bir pasaporta sahip değilseniz, öncelikle Schengen vize başvurusu yapmanız gerekir. Ülkede 180 gün içinde 90 günden fazla kalmayı planlamıyorsanız, vize muafiyetiniz söz konusu olabilir. Elbette bu muafiyet, Türk vatandaşı olup diplomatik, hususi veya hizmet pasaportu sahibi olmanız durumunda gerçekleşir. Fransa vize başvurusu turizm acenteleri ve yetkili vize merkezleri tarafından yürütülen işlemlerle sonuçlanır. Seyahatinizden en geç 15 gün öncesine kadar vize başvurusu yapmanız beklenir. Başvuru sonucu ortalama 4-7 gün içinde belli olur. Türkiye’den seyahate başlayıp Fransa üzerinden Avrupa Birliği sınırları dışına çıkacak vatandaşların ise Fransa transit vize başvurusu yapmaları gerektiğini unutmayınız. 

Fransa Seyahat ve Sağlık Sigortası

Avrupa Birliği ülkelerine seyahat ederken sıklıkla karşılaşılan seyahat sağlık sigortası talebi, Fransa turları için de geçerlidir. Özellikle Fransa vize başvurusu yapanların seyahat sağlık sigortası poliçesi çıktısını başvuru dosyasına eklemeleri beklenir. Fransa turları ile ülkeye seyahat edecekler için tur paketi içinde bu hizmetin yer alması mümkün olduğunda, ekstra bir başvuru yapmaları gerekmeyecektir. Kısa süreli Benelux turları için minimum 1-7 günlük sigorta süreleri mevcut olduğu gibi, ülkede kalış süresinin uzunluğuna bağlı olarak, 15-30 günlük seçenekleri de değerlendirebilirsiniz. Erasmus öğrencileri gibi 90 gün üzeri ülkede ikamet edecekler için seyahat sağlık sigortası içeriğinin farklılık gösterebileceğini dikkate almalısınız.

Fransız Havalimanlarında Güvenlik

Ülkeye girişi yasak olan gıda maddeleri ve ilaçları valizinize yerleştirmeden önce kontrollerini yapmanız önerilir. Eğer havayolu ile seyahat ediyorsanız, su, içecek, bebek maması, şampuan gibi muhtelif sıvı ya da akışkan içerikli maddeleri, gümrük kontrolü öncesi el bagajınızdan çıkardığınızdan emin olunuz. Bir evcil hayvan ile seyahat ediyorsanız, havayolu şirketinin belirlemiş olduğu kurallar doğrultusunda taşıma aparatlarının uygunluğunu ve sağlık, aşı sertifikalarının yanınızda bulunduğunu kontrol ederek check-in yapınız.

Fransa Acil Durum Numaraları

112 Uluslararası Avrupa Acil Durum Çağrı numarası Fransa sınırları içinde de geçerlidir. Bununla birlikte aşağıdaki hizmetlere özel numaraları not etmeniz faydalı olur:

  • 15 ambulans
  • 17 polis ve jandarma
  • 18 itfaiye
  • 114 ağır işitme kaybı olan vatandaşlara destek (SMS mesajı bırakabilecekleri hat)
  • 196 sahil güvenlik ve deniz arama kurtarma

Programınıza ve bütçenize en uygun Fransa turları için Coral Tatil sayfalarındaki kampanyaları takip edebilirsiniz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.