23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

GAZİANTEP DOLİCHE ANTİK KENTİ

Gaziantep'teki Dülük (Doliche) Antik Kenti'nde, Jupiter Dolichenos Tapınağı'nın gün ışığına çıkarılması için kazı çalışmaları sürüyor.

GAZİANTEP DOLİCHE ANTİK KENTİ

12 Eylül 2009 / 22:30

TURİZMİN SESİ


Dülük Antik Kenti'nde 1997 yılından bu yana bilimsel kazı ve araş tırmalar yapan Alman Münster Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engelbert Winter, antik kentteki çalışmalarına kutsal alanda devam ettiklerini söyledi. Dülükbaba Ormanı içerisinde bulunan Dülükbaba Tepesi'ndeki kazı alanında önceki yıllarda yürüttükleri çalışmalarda, 3 bin yıllık kalıntılara ve MÖ 300-100 yıllarına ait büyük bir tapınağın duvarına ulaştıklarını hatırlatan Winter, tapınağın Jupiter Dolichenos inancının merkezi olduğunu belirtti.

Winter, "Jupiter Dolichenus Tapınağı Roma Dönemi'ne ait en eski inanç merkezi. Burada hüküm süren Jupiter Dolichenos inancının Romalı askerler sayesinde İngiltere'ye ve Almanya'ya kadar yayıldığı biliniyor" diye konuştu. Yaptıkları yüzey araştırmaları ve kazıların Dü lükbaba Tepesi'ndeki Jupiter Dolichenus Tapınağı'nın halkın yaşamında önemli yer tuttuğunu ortaya koyduğunu ifade eden Winter, şunları anlattı: "Doliche halkı inançlarının gereği bayramlarını, kutsal günlerini, adak törenlerini, savaş hazırlıklarını, şükür törenlerini ve diğer önemli günlerini bu tapınakta yapıyorlardı. Önemli günlerde kent merkezinde toplanan halk, tapınağa giderken yol boyunca çeşitli törenler gerçekleştiriyorlardı.

Törenlerin gerçekleştirildiği Jupiter Dolichenus Tapınağı, büy ük olasılıkla dini ve sosyal yaşam için gerekli tüm olanakların sunulabildiği, büyük ve işlevsel bir yapıydı. Halkın önemli gördüğü bütün kutsal törenlerin bu tapınakta yapılıyor olması bunun bir göstergesidir." Geçmiş yıllarda bölgede yapılan çalışmalarda bin kadar boncuk ve silindir mühürler bulunduğunu, bunlara bir bölgede ilk defa bu kadar fazla rastlandığını dile getiren Winter, boncukların ve mühürlerin kutsal alanda adak ve sunu olarak kullanıldığını vurguladı.

Winter, kazı çalışmalarının bu yılki bölümü 3 Ekimde sona ereceği bildirildi. Gaziantep'in 10 kilometre kuzeyinde bulunan Dülük Antik Kenti, üzerinde insan yaşamının devam ettiği antik kentlerden biri olarak biliniyor. Günümüzde Dülük köyü olarak da anılan bölgede vatandaşlar, Dülük Antik Kenti'nden günümüze ulaşan kalıntılarla iç içe yaşıyor.
Gaziantep'in turizmde gelişmesine önemli bir ivme kazandıracağına inanılan Dülük Antik Kenti'nin turizme kazandırılması için Şehitkamil İlçe Belediyesi tarafından çeşitli projeler gerçekleştiriliyor. Belediye ayrıca kazılara da destek veriyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.