GENÇ TURİZMCİLER ZİRVESİ SONA ERDİ
İki günlük zirve boyunca, Turizm Sektöründe Gelecek Vizyonu, Turizmde İnsan Kaynakları, Turizmde e-marketing, Turizmde Markalaşma konularında oturumlar gerçekleştirildi
24 Haziran 2009 / 10:59
TURİZMİN SESİ
Kadir Has Üniversitesi Turizm Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kızıl, zirvenin açış konuşmasında sektörün önemine dikkat çekerek, Okulumuzun turizm bölümü gerekli talebi görmeyince o bölümü kapattık. Sektörün Türkiye ekonomisindeki önemine rağmen bunu yapmış olmaktan dolayı özeleştiri yapıyorum dedi.
Zirvenin ilk gününde Turizm Sektöründe Gelecek Vizyonu başlıklı Genç Turizmciler Derneği Başkanı Bulut Bağcı'nın yönettiği panele TUROB Başkanı Timur Bayandır, TÖSHİD Genel Sekreteri Musa Alioğlu, Turkuaz Havayolları Genel Müdürü Hidayet Aydoğdu ve TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Sunumunda Dünya Turizm Örgütü'nün yaptığı araştırmada; gençlik turizmi tüm uluslararası seyahatlerin yüzde 20'sine denk gelen 180 milyona ulaştığını anlatan TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, Gençlerin yüzde 70'i dil öğrenmek ve yurt dışında çalışma amaçlarıyla seyahat ediyor. Gençlik turuna katılanların yüzde 80'i ülkelerine diğer kültürlere karşı daha fazla hoşgörülü dönüyor dedi.
Gençlik, öğrenci ve eğitim amaçlı turizmin en büyük ortak örgütü olan Dünya Gençlik, Öğrenci ve Eğitim Turizmi Konfederasyonu (WYSTC) 2007 Kongresi'nin İstanbul'da yapılmasının önemine değinen Köfteoğlu, kongrede; yıllık ortalama yüzde 3'lük büyüme oranıyla gençlik turizminin en hızlı büyüyen sektör olduğunun dile getirildiğini söyledi.
Köfteoğlu, gençlerin kıpır kıpır ve sorunlarına sahip çıktığını belirterek Yarının yöneticileri olarak karşımıza çıkacak olan turizm öğrencileri, 16-18 Nisan tarihlerinde Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi'nin önemli bir gelişmeye imza attı. Turizm Öğrencileri Kurultayı'nın birincisini düzenleyen gençler, bununla yetinmeyip, Turizm Öğrencileri Kurultayı Konseyi'ni kurdular hem de kurultayın ikincisini 2010'nun 22-24 Nisan'ında yapmaya karar verdiler. Genç Turizmciler Derneği'nin çiçeği burnundayken 7 etkinlik düzenlemiş olması, gelegeğe umutu bakışımızı pekiştiriyor dedi.
Dünya gençlerinin konaklayacağı hostel sayısının azlığına dikkat çeken köfteoğlu öğrenciler önerilerini şöyle sıraları: Dünyayı kasıp kavuran ekonomik krize rağmen, turizm; Türkiye için umut olmaya devam ediyor. Bu alanda elemen arayışları sürüyor. Mevcup pozisyonların yanı sıra, yeni çalışma alanları çıkıyor.Örneğin daha geçen hafta Catapult (mancınıkla fırlatma) gibi yeni bir iş alanıyla tanıştık.
Otellere verilen 'beyaz' 'yeşil' yıldızların kriterlerini izleyecek uzmanlara, bartendere, groomere, outdoor kılavuzlarına, patrollere, deneyim kazandırıcılara, hibrit Spa pazarlamacılarına ihtiyaç var. Okyanusların dibine veya uzaya inşa edilecek oteller de yeni yeni iş alanları yaratacak. Dolayısıyla, yüzünüzü geleceğe dönerek, dünyadaki gelişmeleri yakından izleyerek yarına hazırlanmalaısnız.
Sözlerine Gençler bilebilse, yaşlılar yapabilse diye başlayan TUROB Başkanı Timur Bayındır, turizm gibi dinamik bir sektörde gençlere önemli görevler düştüğünü belitt. Yeni neslin eskiye oranla daha şanslı olduğunun altını çizen Bayındır şöyle konuştu: Türkiye, 80'li yıllarda 1.2 milyon turist ağırlarken, günümüzde bu rakam 26 milyon kişiye ulaştı. Turizm gelirmiz de o yıllardan bu yana 6 bin kat arttı. Yatak sayımız 75 bin seviyesindeydi. O yıllar sadece Rodos'da 100 bin yatak kapasitesi vardı. Özal'dan sonra Türkiye turizmde hızla yol aldı.
Bu alandaki yoğunlaşmalar turizmde 'yatırımcı' deyiminin ortaya çıkmasına yol açtı. Eskiden eli yüzü düzgün ameleler turistik tesislerde çalıştırılıyordu. Şimdi eğitimli personel çalışıyor. Bu da kariyer yapacağınız sektörün nereden nereye geldiğini ortaya koyuyor. Sizlere staja angarya gözüyle bakmamanızı öneririm. Mutlaka bir lisan öğrenin, Otelciliğin her basamağından geçin iyi niyet ve becerinizi kanıtlayın.
Taşımacılık turizm sektörünün olmazsa olmaz üç sacayağından biri olduğunun altını çizen Musa Alioğlu, insanların bir yerden bir yere gitme merakının turizm hareketlerini, ekeonomik mücadelelerin de havacılığı yarattığını belitti. Milli havayolumuz THY'nin günümüzde sahip olduğu uçak filosu ve operasyonlarıyla Avrupa'nın ilk 10 havayolu şirketi arasında olduğunu bununla da gurur duyduklarını dile getiren Alioğlu sektörün geçmişi hakkında şu bilgileri verdi: Orta Avrupa'daki savaş, eskiden sarı Mersedes'ine binip ülkesine gelen gurbetçiyi zorunlu olarak havayoluna yöneltti.
Önceleri bilet satan Türk girişimciler, tur organizasyonundan uçak şirketi kurmaya kadar hızlı bir gelişim gösterdiler. Avrupa'da peşpeşe kurulan havayolu şirketlerinden 25'i battı. Bunların içinde en uzun ömürlü olup en fazla akılda kalanı İstanbul Havayolları oldu. Halen TÖSHİD çatısı altında 17 şirket bulunuyor. Bunların üçü kargo, 5'i yurtiçi yurtdışı seferleri yapıyor. Diğerleri de uçaklarını kiralıyor. Havacılık sektörünün kapısı herkese açaık. Kabin memuru olursanız para kazanmanını yanı sıra, dünyayı tanıma şansını yakalarsınız. Uçuş harekat elemanı, teknisyen gibi alanlarda da çalışabilirsiniz.
Genç bir girişimci olduğunu belirterek söze başlayan Turkuaz Havayolları Genel Müdürü Hidayet Aydoğan, yurtdışında okuduktan sonra genç yaşta aile şirketinde işin başına geçtiğini anımsatarak şöyle konuştu: Türkiye'nin geleceği biz gençleriz. Türkiye'de yılda ortalama 200 milyon kişi yolculuk yapıyor. Bunun 30 milyonu havayolunu tercih ediyor. Genç olan özel havayolu şirketlerinin filosu 10 yılda 100 uçaktan 283 uçaga ulaştı. Bu alanda ciddi bir katma değer yaratıldı.
Bu durum bizi alanında tek olan Airport TV'yi kurmaya yöneltti. Bu yıl ekonomik daralmalara rağmen Türkiye'nin turizmde 'kazanan' ülkeler arasında olacağına inanıyorum. Parite farkı Euro kullanan Batılı turist için Türkiye'yi cazip hale getirdi. Devletin sektöre teşvik edici önlemleri alması gerekiyor. Üyesi olduğum Genç Girişimciler Derneği olarak bir CV Bankası oluşturduk. 2010 kapsamında F1 için ve alışveriş fuarı için bazı projelerimiz var. Bu projelerde Genç Turizmciler Derneği ile de ortak çalışmalar yürütebiliriz.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.