22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

GENÇLİK HAZİNEDİR

Süleymaniye Kütüphanesi Müdürü Emir Eş STK'larda Olması Gereken Özellikleri Anlattı

GENÇLİK HAZİNEDİR

23 Ocak 2011 / 22:43

TURİZMİN SESİ-HABER HANDE KURT-FOTOĞRAFLAR EGEM KURT


Ak Parti İstanbul İl Başkanlığı binasında ,Halkla İlişkiler Birim Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinlikte Süleymaniye Kütüphanesi Müdürü Emir Eş ,Selçuklu ve Osmanlılarda Gençlik Organizasyonları hakkında bir sunum yaptı. AK Parti İstanbul İl Başkan yrd. ve Halkla İlişkiler Başkanı Ayşenur Bilgi Solak 'ın başkanlığındaki toplantıda sunum sonrası konu ile ilgili bir söyleşi de gerçekleştirildi.


Süleymaniye Kütüphanesi Müdürü Emir Eş, konuşmasında fütüvvet teşkilâtları ve onların çalışma sistematiğini oluşturan fütüvvetnâmeler hakkında bilgi verdi. STK'ların ( Sivil Toplum Kuruluşu) en önemli ayağını oluşturan gençlik organizasyonlarının tarihçesi hakkında önemli bilgilerin aktarıldığı toplantıda Süleymaniye Kütüphanesi Müdürü Emir Eş,”Osmanlı'da dört şey “hazine” olarak adlandırılıyor : 1-Hâzine-i Humâyûn 2- Hâzine-i Birûn 3- Hâzine-i Evrâk 4- Genç nesil .“Genç” kelimesinin gerçek anlamı “define” demektir.Fütüvvet ,bir yaş dönemini değil bir yaşam tarzını ifade eder. “ dedi.

İngilizce'de “young” kelimesi genç, küçük, acemi, yeni gibi anlamlara gelirken dilimizde “genç” Farsça bir kelime olup define anlamına gelir. İleride ruhundaki ,gönlündeki, kafasındaki projelerle topluma fayda sağlayacaktır, gençleri böyle değerlendiren bir başka toplum yok.Bizim ne kadar derin bir zenginliğe sahip olduğumuzu göstermesi açısından bu bilgiyi paylaşmaktan mutluluk duyuyorum diye devam eden Emir Eş, “Batı'nın resimlerle anlattıklarını Osmanlı sembollerle anlatmıştır. Biz yazı kültürünün mensubu insanlarız. Örneğin Süleymaniye Camii'nin 10 şerefesi ve 4 minaresi , Kanuni Sultan Süleyman'ı ifade eder . Kuruluştan bu yana 10. sultan ve İstanbul'un fethinden sonra 4. sultan olması nedeniyle.


Süleymaniye Camii içinden baktığınızda 4 ayakta 4 yuvarlak levhada Hz. Ebubekir,Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali'nin isimleri yazılmıştır. Bu sadece saygı ve hürmet arzetmesi açısından değil 4 önemli özelliği ve karakteri ifade eder. Hz. Ebubekir sadakati , Hz. Ömer adaleti, Hz. Osman cömertliği ve Hz. Ali yiğitliği sembolize eder. Sadıkları, adilleri, cömertleri ve yiğitleri olmayan hiçbir davanın ayakta kalma şansı yoktur.


İşte tam burada STK'ların önemi ortaya çıkıyor. Allah rızası için yapılan işlerdir. Örneğin sebil ,Allah rızası için yapılmıştır, turistler anlasın diye de sebilin üzerine “no money” yazıldığını gördüm .Bu tanım sebilin tanımı oldu mu ? Hayır. STK'larda 4 karakter olmalı . Adil olacak, benci ve bencil olarak stk olunamaz .Cömert ve fedakar olacak, sahip olduğu şeyleri insanlarla paylaşmayan ( akıl,zaman,bilgi vb.) insanlardan stk oluşamaz. “dedi.

Süleymaniye Kütüphanesi Müdürü Emir Eş, katılımcılara fütüvvet teşkilâtlarının tarihsel gelişimi içinde verdiği çarpıcı bir örnek de “Bugün dünyamız ağlayan çocukların göz yaşlarından kendine sorumluluk payı çıkaran devlet adamlarına muhtaç. İşte Batı'nın sahip olamadığı ve bizim sahip olduğumuz şey de bu diyerek; Batı'nın seviyesine ulaşmamız yıllar alacak yargısı bir zandan ibarettir.

Asıl Batı,bizim değerlerimize ne zaman yetişebilir diye sormalıyız da ”dedi. İyi insan olmak tek başına yetmiyor iyi organize olunmalı , bir STK olarak insanlığa karşı sorumluluğu olanlar hiçbir mazeret ve bahane arkasına sığınmadan çalışırlar.”dedi. Katılımcılar ve STK mensupları , sunum ve söyleşinin gerçekleştirilmesindeki  katkılarından dolayı Ak Parti İstanbul İl Halkla İlişkiler Birim Başkanlığı'na ve Ak Parti İstanbul İl Başkan yrd. ve Halkla İlişkiler Başkanı Ayşenur Bilgi Solak'a teşekkür ettiler.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.