22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

GEZİ PARKI SÜRESİNCE OTELLERİN DURUMU

Dünya’nın en büyük otel arama motoru trivago, 28 Mayıs’ta başlayan Taksim Gezi Parkı olaylarının internet kullanıcıları ve buna bağlı olarak turizm üzerindeki etkisini araştırdı

GEZİ PARKI SÜRESİNCE OTELLERİN DURUMU

30 Haziran 2013 / 10:16

TURİZMİN SESİ

Dünya’nın en büyük otel arama motoru trivago, Türkiye’nin önemli tatil yerlerindeki arama oranları, fiyat değişimi ve doluluk oranlarına göre sıralandı
 
Tatil Merkezlerinde Fiyat Artışı Devam Ediyor
30.05.2013 ve 22.06.2013 tarihlerindeki otel fiyatlarının değişimine bakıldığında Çeşme, Antalya, Bodrum gibi önemli tatil merkezlerinde fiyat artışının devam ettiği görüldü. En büyük fiyat artışı %57’lik artış ile Çeşme’de yaşandı. Çift kişilik standart otel odalarının tek gecelik fiyatının 282 TL olduğu Çeşme’yi %41 fiyat artışı ile Marmaris takip etti. Oda fiyatlarının 170 TL olduğu Marmaris’in ardından %32’lik artış ile Bodrum, %11’lik artış ile Antalya, %10’luk artış ile Fethiye ve %8’lik artış ile Kuşadası takip etti.
 
Ancak Türkiye’nin 3 büyük şehrine baktığımızda maalesef olayların başlangıcından itibaren otel fiyatlarının düştüğü görüldü. En büyük düşüş olayların başladığı İstanbul’da görüldü. Çift kişilik standart oda fiyatlarının %15’lik düşüş yaşadığı İstanbul’da fiyatlar ortalama 308 TL’den 264 TL’ye kadar düştü. İstanbul’dan sonraki en büyük düşüş %8 ile İzmir’de gerçekleşti. İzmir’de oda fiyatlarının ortalaması 179 TL’ye kadar geriledi. Ankara’da da oda fiyatları %6’lık düşüş yaşayarak 181 TL’ye kadar indi.
 
Fiyatlar Yükselse de Doluluk Oranları Düşüyor
Her ne kadar çift kişilik standart oda fiyatlarında yükselmeler görülse de otellerin genel doluluk oranlarına baktığımızda büyük düşüşlerin yaşandığı görülüyor. Doluluk oranlarındaki en büyük düşüş başkent Ankara’da gerçekleşti. Otel odalarının %70 boşaldığı Ankara’yı %17 ile Kuşadası takip etti. Fethiye’de odaların doluluk oranının %13 düştüğü görülürken, %12 ile İzmir, %13 ile Fethiye, %10 ile Bodrum ve %8 ile Kuşadası’nda düşüşler görüldü . Antalya ve İstanbul’daki otellerin doluluk oranı diğer yerlere göre az olsa da arama sonuçları ve rezervasyon oranlarına bakıldığında bu iki şehirde de otel odalarının doluluk oranlarında %5’e varan düşüşler oldu.
 
Kullanıcı Aramalarında Nasıl Değişimler Oldu
30.05.2013 ve 22.05.2013 tarihlerindeki kullanıcı aramaları bir önceki seneye oranla kıyaslandığında çok büyük bir düşüş olmadığı görüldü. Kullanıcı aramalarının tek düştüğü şehir İstanbul oldu. İnternet kullanıcılarının yaptıkları şehir bazlı aramalarda İstanbul araması %21 oranında düşüş yaşadı. Türkiye’den tek düşüş yaşayan şehrin İstanbul olduğu verilerde Fethiye aramaları ise %70 oranında yükseldi. Fethiye’yi %49 aranma artışı ile Kuşadası takip etti. Diğer önemli tatil merkezlerinde ise arama artışları şu şekilde görüldü; Bodrum %17, Marmariz %16, Antalya %15 ve İzmir %5.
 
"trivago’nun hazırlamış olduğu bu haberde kullanılan veriler 30.05.2013 ve 22.05.2013 arasında trivago içerisinde gerçekleşmiş ve 160’dan fazla rezervasyon sitesi üzerinden alınan veriler tarafından hazırlanmıştır. Bu veriler trivago’nun aktif olduğu 35 farklı ülkeden yapılan günlük 2 milyondan fazla kullanıcının yaptığı aramalar baz alınarak hesaplanmıştır. "
 
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.