23 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

GÜMÜŞE SEVDALI AŞIK BAŞKAN

GESAD ( Gümüş Eşya El Sanatkârları Derneği ) Başkanı Halit Kandemir ile Kapalıçarşı 550.yıl etkinlikleri ve dernek hakkında bir röportaj yaptık.

GÜMÜŞE SEVDALI AŞIK  BAŞKAN

16 Ocak 2011 / 09:23

TURİZMİN SESİ-HANDE KURT


Kapalıçarşı ve çevresindeki iş hanlarında 600 yıllık geçmişi olan gümüş işleme el sanatını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla 2006 yılında kurulan Gümüş Eşya El Sanatkârları Derneği GESAD Başkanı Halit Kandemir ile gümüş sevdası üzerine bir röportaj yaptık

Hande Kurt : Kısaca bize kendinizi tanıtır mısınız ?
Halit Kandemir : Ben Halit Kandemir, Gümüş Eşya El Sanatkârı Derneği başkanıyım. Gümüş eşya dediğimiz bizim geleneksel Türk sanatlarımızdan bir tanesidir.

Hande Kurt :Gümüş Eşya El Sanatkârları Derneği ustaları Kapalıçarşı'nın 550.yıl kutlamaları çerçevesinde sergi ziyaretçilerine gümüş objeleri sanata dönüştürecekleri çok özel bir gösteri sunuyor. Başka yerlerde gösteriniz olacak mı ?

Halit Kandemir : Bizleri gümüşe sevdası olanlar ,gümüşü merak edenler 550 senedir bulunduğumuz Kapalıçarşı Hanlar bölgesindeyiz.

Hande Kurt : Özellikle bulunduğunuz bir han var mı ?

Halit Kandemir :Özellikle bulunduğumuz hanlar : Büyük Yeni han, Kalcılar Han ve Büyük Pastırmacı Han . Bunlar için gümüş eşyacıların toplu olarak bulunduğu belli başlı yerler diyebiliriz.

Hande Kurt : Derneğiniz ne zaman kuruldu ? Bize çalışmalarınızdan biraz bahsedebilir misiniz ?

Halit Kandemir : Derneğimiz 2006 yılında kuruldu .Kuyumcular Odası'na bağlı olarak gümüş eşyanın odada farklı bir konumda olması gerektiğini düşündük.Odamızın çalışmalarına yardımcı olabilmek amacıyla bu derneğimizi kurduk .

Hande Kurt : Son 10 hatta 20 yıldan bu yana gümüş kadınlar arasında çok popüler oldu ? Neye bağlıyorsunuz gümüşün popülerliğini ?

Halit Kandemir : Hanımlarımızın gümüş sanatına olan ilgisine bağlıyorum. Sanata değer veriyorlar. Bizlerde de bu sanatkârlar mevcut. Bu yönden bizler de memnunuz. Ama bu memnuniyetimizin daha da pekiştirilmesi için yeni elemanlar yetiştirmemiz lazım. Bu ilginin artması ve bu tanıtımların daha da devam etmesi gerekiyor.

Hande Kurt : Üniversitelerin meslek yüksekokullarında ilgili bölümlerin açılması için girişimleriniz oldu mu ?

Halit Kandemir : Bizlerin dernek olarak üniversitelerin meslek yüksekokullarıyla sürekli görüşmelerimiz oluyor. Bunlardan bir tanesi Balıkesir Üniversitesi Dursun Bey Meslek Yüksekokulu .Buralarda genellikle takı ve tasarım ağırlıklı ,keza Marmara Üniversitesinin ilgili bölümleri ile görüştük. Gümüş objenin ayrı bir ders olarak konulması gerektiğini görüştük ,görüşüyoruz. Bu konuda çalışmalarımız başlamış durumda. Artık bundan sonra meslek yüksekokullarında takı ve tasarım bölümlerinin yanı sıra obje dersleri ve objenin tanıtımı da olacak.

Hande Kurt : Siz ne zaman bu işe başladınız ? Ne zaman gönül verdiniz gümüşe?

Halit Kandemir : Ben , şahsım olarak aslında biraz geç başladım bu mesleğe diyebilirim. Ben, 25 yaşında bu mesleğe girdim. Geç diyorum bizim bu mesleğimiz usta çırak ilişkisi ile öğrenilen bir meslek. Dolayısıyla 25 yaş için geç diyorum fakat şöyle bir şey daha vardır öğrenmenin yaşı yoktur. Şu an 59 yaşındayım ama hala daha öğrendiğimiz ve öğreneceğimiz şeyler olduğuna inanıyorum.

Mesleğe ilk girdiğimde hani görür görmez aşık oldu derler , benimki de öyle başladı. Şöyle diyorum eğer bir daha dünyaya gelecek olursam kesinlikle ve kesinlikle bir gümüş ustasının yanına girer ve bir gümüşcü ustası olmanın ilk adımlarına küçük yaşta başlamak isterim.

Hande Kurt : Bir usta olarak bu mesleğe gönül vermek isteyen gençlere önerileriniz nelerdir ?

Halit Kandemir : Bizlerin öncelikle gençlere bu mesleğin ve sanatın ne olduğunu anlatmamız lazım ki onlar da bilerek gönül versinler sadece görsel olarak değil işin iç yüzünü de görerek.
Bu da şu şekilde olabilir diye düşünüyoruz meslek liseleri veya meslek yüksekokullarındaki öğrenciler stajyer olarak buyursunlar gelsinler atölyelerimizde stajlarını yapsınlar ve birebir meslekle tanışarak o zaman eğer gönüllerinde bir yer ayırabilirlerse seve seve memnuniyetle bekleriz onları da.

Hande Kurt : Kapalıçarşı'nın 550 yıl etkinlikleri dolayısıyla yerli yabancı turistlere mesajınız nedir ?

Halit Kandemir : Kapalıçarşı , dünyada eşi benzeri olmayan bir çarşı. Dünyaya artık yavaş yavaş anlatılmaya başlandı. Kapalıçarşı'yı Kapalıçarşı yapan unsurların başında civarındaki hanlar ve hanlar bölgesinde bulunan el sanatkârları gelir. Kapalıçarşı'da vitrinlerde görmüş olduğumuz bu değerli eserler ,civarındaki hanlarda çalışan ustaların eserleridir.Benim tavsiyem vitrinlerde görmüş oldukları bu eserlerin nerelerde üretilmiş olduğunu fazla uzağa gitmeden hemen Kapalıçarşı civarındaki atölyeleri gezerek yerinde izleyebilirler. İzlemelerini de tavsiye ederim. Yabancılar zaten bunu biliyorlar. Yerli halkımızı da her zaman bekliyoruz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.