03 Mayıs 2024
  • İzmir23°C
  • İstanbul20°C
  • Antalya26°C
  • Ankara20°C

GÜNEY AMERİKA’NIN DOPİNGİ TÜRK DİZİLERİ!

Türkiye’nin yılda 200 bin civarında turist ağırladığı Güney Amerika pazarlarında Türk dizilerinin olumlu etkisi sürüyor

Güney Amerika’nın dopingi Türk dizileri!

27 Ekim 2015 / 11:00

TURİZMİN SESİ


TUROB’un konuyla ilgili değerlendirmesinde, özellikle Brezilya ve Arjantin’de Türk imajının diziler sayesinde adeta moda haline geldiğini belirtilerek, “Türk  dizilerinin  bu olumlu etkisi tanıtım  faaliyetlerinde  kullanılmalı. Duygusal  bir  karaktere  sahip  Latin  Amerikalılar’ı  etki  altına  alan  bu  furyanın  süresi dolmadan avantaja çevrilmeli” denildi. TUROB, Güney Amerika’da ünlü olan  Türk  oyuncuların tanıtım  yüzü olarak kullanılmasının fayda sağlayacağına işaret etti.

Bu yıl turizm sektöründe kayıplar yaşanırken, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği’nin (TUROB) yeni pazar arayışları ve bu kapsamdaki tanıtım faaliyetleri hız kesmeden devam ediyor. TUROB yetkililileri kısa bir süre önce Brezilya’nın Sao Paolo kentinde gerçekleştirilen ABAV 2015 ve Arjantin'in  başkenti Buenos  Aires'te düzenlenen FIT 2015 fuarlarına katılarak, Güney Amerika pazarında Türkiye’nin tanıtımına yönelik etkinliklerde bulundular. TUROB yetkilileri Güney Amerika’nın iki lokomotif pazarı durumundaki Brezilya ve Arjantin’den gelen turist sayısının geçen yıl bir miktar düşse de ileriye dönük olarak potansiyel vaadettiğini dile getirdiler. Yetkililer, Güney Amerika’dan yılda yaklaşık 200 bin civarında turist geldiğini belirterek, bu turistlerin ağırlıklı olarak İstanbul’u tercih ettiğine dikkat çekti.

Türk oyuncu izdihamı

Bu ülkelerde yayına giren Türk dizilerinin de tanıtımda önemli bir katkı sağladığı belirtilirken, Arjantin’deki FIT 2015 Fuarı’nda  bu katkının ne bir bizimde gözler önüne serildiği vurgulandı. Fuar kapsamında Türkiye standına gelen Türk oyuncu Ergün Demir ziyaretçiler tarafından büyük bir ilgi ile karşılandı. Türkiye’de yaklaşık 10 yıl önce yayımlanan Binbir Gece adlı televizyon dizisinde rol alan Ergün Demir’in; dizi Arjantin'de, ülkenin  önde  gelen  kanalı  El  Trece'de (Canal  13) yayınlanmaya başlayınca,  farklı  projeler  için  Arjantin'e  yerleştiği ve  yaklaşık  5  aydır  Buenos  Aires'de yaşadığı ifade edildi. Çeşitli televizyon  programları,  dergi  ve  gazetelerde  geniş  haberler  ile  yer  alan  Demir’in, ünlü futbolcu Maradona'nın  evine  konuk  olmasıyla  da  ülkede  büyük  ün  kazandığı  kaydediliyor.  Geniş  bir  hayran  kitlesi  bulunan  oyuncunun,  fuara  katılımı ve  ziyaretçiler  ile  bir  araya gelip, fotoğraf çekilmesi Türkiye standında neredeyse izdiham yarattı.

Dizi yıldızları tanıtımda kullanılmalı

TUROB’un Arjantin pazarıyla ilgili değerlendirmesinde, “Uzak  mesafe  ve  ülkenin  ekonomik  durumu  dezavantaj  yaratmış  olsa  da,  televizyon  dünyasındaki Türkiye  imajı, Arjantin  ve  tüm  Güney  Amerika'da  adeta  bir  moda  yaratmıştır. Türk  dizilerinin  bu olumlu  etkisi,  pazardaki  tanıtım  faaliyetlerinde  özellikle  Kültür  ve  Turizm  Bakanlığı  projelerinde kullanılmalı . Duygusal  bir  karaktere  sahip  Latin  Amerikalıları  etki  altına  alan  bu  furyanın  süresi dolmadan avantaja çevrilmeli” denildi. TUROB raporunda, her hedef  pazar  için  ayrı  bir  politika  oluşturulması gerekliliği, bölgedeki  toplumsal  yapının  beklenti  ve  hassasiyetlerine  göre  imaj,  reklam  ve  tanıtım çalışmaları  yürütülmesi gerektiğinin ortaya  çıktığı belirtilerek, “Televizyon  dizilerinin  ve  televizyon  dünyasının etkin  olduğu  Latin  Amerika'da,  ünlü  olan  Türk  oyuncu/müzisyen/sanatçıların  tanıtım  yüzü olarak kullanılmasının fayda sağlayacağına işaret edildi.

Türkiye’ye gelen G. Amerikalı turistlerin yüzde 70’i iki ülkeden

Yıl       Brezilya   Arjantin     Güney Amerika toplamı

2010    65.2                 22.2                 118.7

2011    89.4                 27.1                 159.0

2012    88.9                 28.5                 165.9

2013    113.4               46.7                 225.6

2014    91.6                 44.4                 202.8

(Bin kişi)

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.