21 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

GÜRCİSTAN TÜRK YATIRIMCILAR BEKLİYOR

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: Gürcistan hem yakın olması hem de vergi avantajları nedeniyle yatırıma çok uygun, ancak ihracatçılara KDV iadesi konusunda talepte bulunduk

GÜRCİSTAN TÜRK YATIRIMCILAR BEKLİYOR

26 Mart 2012 / 09:16

TURİZMİN SESİ
Özgür Güvenç
İstanbul(Anayurt)- Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Vera Kobalia, İmzalanan Ticaret ve vizesiz seyahat anlaşmalarının ardından Türkiye'nin, Gürcistan'ın bir numaralı ticari ortağı haline geldiğini söyledi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın konuğu olarak Türkiye'ye gelen Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Vera Kobalia, Türkiye İhracatçılar Meclisi'ni (TİM) ziyaret ederek ihracaatcılara ülkesindeki yatırım avantajlarını anlattı. Dış Ticaret Kompleksi'nde yapılan toplantıya Gürcü Bakan Kobalia başkanlığındaki heyetin yanı sıra TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve TİM Yönetim Kurulu üyeleri katılırken iki ülke arasındaki ticari ilişkiler ve yatırım imkanları ele alındı.

Türkiye bir numaralı ticaret ortağımız
Gürcü Bakan Kobalia; Gürcistan'ın küçük bir ülke olmasına rağmen kısa zamanda çok önemli atılımlar yaptığını Avrupa Birliği ile imzalanan STA'nın ardından ABD ile STA hazırlığı içinde olduklarını, ülkesinde enerji sektöründe çok ciddi Türk yatırımları olduğunu, tarım ve tekstil sektörlerine yapılacak yatırımları çok önemsediklerini belirtti.

Kobalia, “Teşvik Yasası ile cazip imkanlar sağlayacağız. Örneğin sanayi arsalarını ücretsiz veriyoruz. Tarım arazileri için de hektar başına 600 dolarlık satış bedelleri belirledik. Enerji ve işçilik çok ucuz. Tekstilde çalışan bir işçinin maliyeti vergiler dahil 250 dolar" diyerek konuşmasını noktaladı.

Gürcistan Ulusal Yatırım Ajansı Başkanı Keti Bochorisvili de Gürcistan'da yatırım olanakları avantajlarını sıraladı:"Sınırdan geçtikten sonra 40 dakikalık mesafede sanayi arsaları var ve bedelsiz olarak yatırımcıya sunuluyor. Doğal kaynak olmadığı için iş ortamını geliştirmek durumundayız bu da yatırım olanaklarını genişletmemizi sağlıyor.Bütün bürokratlar özel sektörden gelme çalışanlardan oluşuyor ve özel sektör mantığı ile hareket ediyor.1 gün içinde şirket kurulabilir ve tümü online olan işlemlerle ofis aynı gün çalışmaya başlayabilir.Gümrükleme işlemi 5 dakikada sonlandırılacak. Sermaye yapısı konusunda kısıtlama yok. Yüzde 100 yabancı sermaye yatırımları yapılabiliyor.Seracılık, dondurulmuş gıda, gıda işleme ve paketleme konusunda büyük potansiyel var. Termal kaynaklar seracılık için oldukça müsait."dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi d e Gürcistan'ın gerek iş gücü maliyetleri gerekse vergi avantajları açısından yatırıma uygun bir ülke olduğunu, Gürcistan'ın yatırım için hem yakınlık hem de vergi avantajları bakımından çok uygun olduğunu belirtirken ihracatçılar için KDV iadesi olanağının bulunmamasından yakındı ve Gürcü yetkililerden bu konuda düzenleme talebinde bulundu.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.