22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

HATIRLA BARBARA SERGİSİ

“Hatırla Barbara” Sergisinin ilk ayağının açılışı, 26 Mart'ta Notre Dame De Sion Lisesi'nde yapıldı. İkinci ayağı 14-24 Nisan Saint Joseph Lisesi'nde yapılacak

HATIRLA BARBARA SERGİSİ

27 Mart 2009 / 08:57

 SETURİZMİN SESİ


Uluslararası edebiyat çevrelerinde yankı yaratan dünyaca ünlü yazar Nedim Gürsel son kitabı “Hatırla Barbara”nın basın lansmanı için İstanbul'a geldi. “Uzun Sürmüş Bir Yaz”, “İzler ve Gölgeler”, “Çıplak Berlin”, “Allahın Kızları” gibi birçok eseri dünya edebiyatına kazandıran yazarın sergisinin açılışı 26 Mart'ta Notre Dame de Sion Lisesi Sergi Salonu “La Galerie”de yapıldı.

Nedim Gürsel, Notre Dame De Sion Müdürü M. Yann De Lansalut, Saint Joseph Lisesi Müdürü M. Jean-Michel Tricart ve Pergel İnşaat – Minimale Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Evman'ın da hazır bulunduğu sergiye çok sayıda basın mensubu katıldı.

Sergi açılışında Nedim Gürsel neredeyse kırk yıla yaklaşan Fransa serüvenini şöyle anlattı: “Fransa'ya tapmadım ama hayatımın en zor günlerinde bana kucak açan bu ülkeyi yabancı bir kadının gövdesini keşfeder gibi yavaş yavaş, kimi zaman karanlıkta el yordamıyla, kimi zaman da güneşten gözlerim kamaşarak, ama her defasında doyumsuz bir arzuyla dokunarak keşfettim. Hatırla Barbara benim kırk yıla yaklaşan Fransa serüvenimin bir dökümü.”

Notre Dame De Sion Lisesi ve Saint Joseph Lisesi'nde yapılacak olan serginin sponsorluğunu üstelenen Pergel İnşaat – Minimale Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Evman açılışta; “Ulu Önder Atatürk'ün dediği gibi sanat bir milletin şah damarıdır. Sanata önem veren kurumlara çok ihtiyacımız var” dedi. Pergel İnşaat ve Minimale Mimarlık olarak bu zamana kadar birçok kültürel mekanın inşai ve mimari işlerine imzamızı attıklarını belirten Sina Evman sözlerine şöyle devam etti: “Geçtiğimiz yıl Notre Dame De Sion Lisesi 2008 renovasyon işleri dahilinde “Le Galerie” adında bir sergi salonu yaptık. Şimdi de ilk ayağı Notre Dame de Sion Lisesi'nde yapılan, ikinci ayağı Saint Joseph Lisesi'nde yapılacak olan, saygıdeğer yazar Nedim Gürsel Sergisi'ne sponsor olduk” dedi.

Nedim Gürsel sergisine 26 Mart'ta ev sahipliği yapan Notre Dame De Sion Lisesi Müdürü Yann de Lansalut ise sergiyi şöyle anlattı; “20. yüzyılda artık hiçbir okulun topluma kapalı kalabileceğini düşünmüyorum. Bugünün gençleri yarının aktörleri olacak. Bizim görevimiz, gençleri bilgiyle olduğu kadar sanatla da desteklemek. Bu yüzden konser, tiyatro, gösteri ve sergilere ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz.”

Serginin ikinci ayağının 14 Nisan'da yapılacağı Saint Joseph Lisesi Müdürü Jean Michel Tricart da; “Nedim Gürsel adına düzenlenen sunuma ev sahipliği yapmaktan mutluluk duydum. Bu gün, gezgin, simgesel ve yetenekli kavramlarıyla nitelendirmek istediğim yazarın bizlerle birlikte olmasını fırsat bilerek, Fransız ve Türk ekinlerinin harmanlandığı Saint-Joseph Lisesi'nde iki ülke dilleri arasında kurulu köprüyü bir kez daha alkışlamanın zamanıdır” diye konuştu.

Nedim Gürsel'in Fransa hatıralarından bahsettiği ve Doğan Kitabevi'nden çıkan “Hatırla Barbara”nın sergisi, 26 Mart -10 Nisan tarihleri arasında Notre Dame De Sion Lisesi'nin Pergel İnşaat A.Ş.-Minimale Mimarlık A.Ş. tarafından yenilenen sergi salonunda yapılıyor. Sergide “Hatırla Barbara” dışında, İbrahim Öğretmen / Sipa Press'in cesitli yillarda Paris'te cektigi Nedim Gürsel fotoğrafları, Nedim Gürsel'in Fransa'da bulunduğu bazı şehirleri içeren Sipa fotoğrafları, Nedim Gürsel'in Fransa'ya yerleştiğinden beri Fransızca'ya çevrilen 20'den fazla kitabı, Fransız basınında çıkan yazılar ve daha başka şahsi belgeler sergileniyor. Aynı sergi 14-24 Nisan tarihleri arasında yine Pergel İnşaat A.Ş ve Minimale Mimarlık A.Ş. sponsorluğunda Saint Joseph Lisesi'nde tekrarlanacak.

Nedim Gürsel Hakkında:
İlköğrenimini Balıkesir 6 Eylül İlkokulu'nda tamamladı. Galatasaray Lisesi'nden mezun oldu. Yazıları 1960'ların sonlarından itibaren edebiyat dergilerinde yer almaya başladı. 12 Mart muhtırasının ardından bir yazısı gerekçe gösterilerek hakkında dava açıldı. Bu olayın ardından Fransa'ya gitti. Sorbonne Üniversitesi'nde Modern Fransız Edebiyatı okudu. Doktorasını yine Sorbonne'da, Louis Aragon ile Nazım Hikmet'i konu alan "karşılaştırmalı edebiyat" alanında tamamladı. Fransa'dan 1979'da döndüğü Türkiye'de kısa süre kalabildi. 12 Eylül'ün ardından yeniden Fransa'ya gitti. Akademik faaliyetlerine paralel olarak, aralarında Le Monde, Cumhuriyet ve Milliyet'in de bulunduğu çeşitli basın-yayın kuruluşlarına yazılar yazdı.

Halen Fransa Bilimsel Araştırmalar Merkezi'nde (CNRS) araştırma direktörlüğü görevinin yanı sıra Sorbonne Üniversitesi'nde Türk edebiyatı dersleri vermektedir. PEN Yazarlar Derneği, Paris Yazarlar Evi ve Akdeniz Akademisi üyesidir. Eserleri toplam 12 dile çevrildi. 1976'da ilk öykü kitabı „Uzun Sürmüş Bir Yaz“ ile Türk Dil Kurumu Hikâye Ödülü'nü kazandı. 2004'te Fransız "Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı"nı aldı. "Boğazkesen, Fatih'in Romanı" adlı eseri uluslararası edebiyat çevrelerinde de yankı yarattı.

Ödülleri
• Türk Dil Kurumu Hikâye Ödülü (Uzun Sürmüş Bir Yaz, 1976)
• Fransız PEN Kulübü Özgürlük Ödülü (Sevgilim İstanbul, 1986)
• Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülü (1986)
• Haldun Taner Öykü Ödülü (Tomris Uyar ve Murathan Mungan'la paylaştı,1987)
• Radio France İnternationale Uluslararası En İyi Öykü Ödülü (1990)
• Struga Altın Plaket (Eleştiri dalındaki çalışmalarıyla, 1992)
• Fransız hükûmeti tarafından sanat ve edebiyat şövalyesi (2004)
• France-Turquie Ödülü (Öğleden Sonra Aşk, 2004)

Hatırla Barbara Kitabından
En başta da söyledim, Fransa çok küçük yaştayken girdi hayatıma, çünkü orada bir babam vardı, Paris'te, yıllar sonra Sorbonne'da öğrenciyken neredeyse her gün önünden geçeceğim Hotel Select'te, Raskolnikov'unkine benzeyen bir çatı odasında kalan uzak bir baba. Bu uzaklık yetmiyormuş gibi on yaşımdayken büsbütün çıktı hayatımdan, hiç dönmemecesine kayıplara karıştı. Anısı sürüp gitti ama, Fransızca öğretmeni babam Orhan Gürsel'i hep içimde taşıdım.



Nedim Gürsel Fransa'ya tapmadım ama hayatımın en zor günlerinde bana kucak açan bu ülkeyi yabancı bir kadının gövdesini keşfeder gibi yavaş yavaş, kimi zaman karanlıkta el yordamıyla, kimi zaman da güneşten gözlerim kamaşarak, ama her defasında doyumsuz bir arzuyla dokunarak keşfettim. Hatırla Barbara benim kırk yıla yaklaşan Fransa serüvenimin bir dökümü. Okuru hem derin Fransa dediğimiz coğrafyada hem de anlatıcının belleğinde bir yolculuğa çağırıyor. Bu bağlamda bir gezi ve anı kitabı olarak nitelendirilebilir.

Sinan Evman
Pergel İnşaat-Minimale Mimarlık
Yönetim Kurulu Başkanı
Ulu Önder Atatürk'ün dediği gibi “Sanat bir milletin şah damarıdır.” Sanata önem veren kurumlara çok ihtiyacımız var. Pergel ve Minimale olarak bu zamana kadar birçok kültürel mekanın inşai ve mimari işlerine imzamızı attık. Örneğin geçen sene Notre Dame De Sion Lisesi 2008 renovasyon işleri dahilinde “Le Galerie” adında bir sergi salonu yaptık. Bu sergi salonunun açılışı geçtiğimiz Kasım ayında dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Gökşin Sipahioğlu sergisiyle, yine bizim sponsorluğumuzda yapıldı. Şimdi de ilk ayağı Notre Dame de Sion Lisesi'nde, ikinci ayağı Saint Joseph Lisesi'nde yapılacak olan, saygıdeğer yazar Nedim Gürsel Sergisi'ne sponsor olduk.

Pergel ve Minimale olarak kültür-sanat alanındaki sosyal sorumluluklarımızı bu şekilde gerçekleştirme karar verdik. İşbirliği yapığımız Notre Dame de Sion ve Saint Joseph gibi okulların bu konuda bize destek vermesi bizi onurlandırıyor ve bu yolda yürümeye devam etme şevki veriyor.

NDS Okul müdürü De Lansalut sanata oldukça düşkün. Önceki sene okuldaki küçük eski kiliseyi restore ettirerek, orayı konser salonu yaptırdı. Bunun da medyada yansımaları oldu. Bu salonda her hafta bir organizasyon oluyor. Bizim yaptığımız sergi salonunda da aynı şekilde her ay bir organizasyon görmek mümkün. Bu sene de açık hava organizasyonları yapabilmek için çalışmalarını yürütüyor. Böyle açık fikirli, aydın, sanata duyarlı kişilere bu sorumluluğu gösterdikleri için tekrar teşekkür ediyorum.

Yann de Lansalut
Notre Dame de Sion Lisesi Müdürü
Yirminci yüzyılda artık hiçbir okulun topluma kapalı kalabileceğini düşünmüyorum. Bugünün gençleri yarının aktörleri olacak. Bizim görevimiz, gençleri bilgiyle olduğu kadar sanatla da desteklemek. Bu yüzden konser, tiyatro, gösteri ve sergilere ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz.

Jean Michel Tricart
Saint Joseph Lisesi Müdürü
Nedim Gürsel adına düzenlenen sunuma ev sahipliği yapmaktan mutluluk duydum. Bu gün, gezgin, simgesel ve yetenekli kavramlarıyla nitelendirmek istediğim yazarın bizlerle birlikte olmasını fırsat bilerek, Fransız ve Türk ekinlerinin harmanlandığı Saint-Joseph Lisesi'nde iki ülke dilleri arasında kurulu köprüyü bir kez daha alkışlamanın zamanıdır.

NEDİM GÜRSEL ESERLERİ
• Kadınlar Kitabı (Öykü, 1975)
• Uzun Sürmüş Bir Yaz (Öykü, 1976)
• Şeyh Bedrettin Destanı Üzerine (İnceleme-eleştiri, 1978)
• Çağdaş Yazın ve Kültür (İnceleme-eleştiri, 1978)
• Yerel Kültürlerden Evrensele (Deneme, 1985)
• Sevgilim İstanbul (Öykü, 1986)
• Sorguda (Öykü, 1988)
• Seyir Defteri (Gezi, 1990)
• Son Tramvay (Öykü, 1991)
• Pasifik Kıyısında (Gezi, 1991)
• Nâzım Hikmet ve Geleneksel Türk Yazını (İnceleme-eleştiri, 1992)
• Başkaldıran Edebiyat (İnceleme-eleştiri, 1994)
• Boğazkesen, Fatih'in Romanı (1995)
• Balkanlara Dönüş (Gezi, 1995)
• Uzun Bir Ayrılık İçin Kırk Kısa Şiir (Şiir, 1996)
• Paris Yazıları (Deneme, 1996)
• Paris Kitabı (Deneme, 1998)
• Gemiler de Gitti (Gezi, 1998)
• Yüzyıl Biterken (Röportaj, 1999)
• Yaşar Kemal: Bir Geçiş Dönemi Romancısı (İnceleme-eleştiri, 2000)
• Aragon: Başkaldırıdan Gerçeğe (İnceleme-eleştiri, 2000)
• Cicipapa, Toplu Öyküler [1967-1990] (Aralık 2002)
• Öğleden Sonra Aşk (Aralık 2002)
• Güneşte Ölüm, İspanya İzlenimleri (Nisan 2003)
• Bir Avuç Dünya, Toplu Gezi Yazıları [1977-1997] (Nisan 2003)
• Sağ Salim Kavuşsak, Çocukluk Yılları (Şubat 2004)
• Resimli Dünya (Mayıs 2004)
• Paris Yazıları, Görünümler ve Görüşler, Durumlar ve Duruşlar (Eylül 2004)
• İlk Kadın (Ekim 2004)
• İzler ve Gölgeler (Şubat 2005)
• Dünya Şairi Nâzım Hikmet (Haziran 2005)
• Çıplak Berlin (Nisan 2006)
• Bozkırdaki Yabancı (Eylül 2006)
• Yedi Dervişler (Nisan 2007)
• Başkaldıran Edebiyat (Ekim 2007)
• Allah'ın Kızları (Mart 2008)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.