14 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

HAVA KİRLİLİĞİNİ AKILLI ŞEHİRLER ÖNLEYECEK

Çağımızın en büyük sorunlarından hava kirliliğinin yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle Türkiye’de her yıl ortalama 28 bin kişi yaşamını yitiriyor

Hava kirliliğini Akıllı Şehirler önleyecek

04 Ocak 2017 / 10:03

TURİZMİN SESİ

Geçtiğimiz yıl trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı 7 bin 500’ü bulurken hava kirliliğinin trafik kazalarından 4 kat daha tehlikeli olduğu göze çarpıyor.  Uzmanlar hava kirliliğinin KOAH, astım, akciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu vurguluyor. Hava kirliliğine karşı en belirgin çözüm olarak ise akıllı şehirler gösteriliyor. Trafikteki yoğunluğunu azaltacak sinyalizasyon sistemleri, toplu taşımanın hidrojen bazlı çalışan araçlarla sağlanması hava kirliliğine direkt olarak etki edecek akıllı şehir uygulamaları arasında yer alıyor. Son 4 yıldır HHB Fuarcılık tarafından organize edilen Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı’nda Türkiye’nin bu önemli sorununa çözüm sunan uygulamalara yer veriliyor. 

Türkiye’de 81 ilde hava kalitesi izleme istasyonları bulunuyor. Ancak bu istasyonların tümü aynı parametrelerle ölçüm yapmıyor. Bu istasyonlardan alınan verilerin yetersiz olması, kirlilik düzeyinin eksik ölçülmesine ve önemli sağlık sorunlarına yol açıyor. 2023 hedeflerine ulaşma yolunda önem verilen konulardan biri olan Akıllı Şehirler uygulamaları ile birkaç yıl içinde bu soruna teknolojik ve yenilikçi çözümler üretilmiş olacak. Kömür ve petrol gibi karbon salınımı yüksek fosil yakıtlar yerine çevre dostu jeotermal, güneş ve rüzgâr gibi enerji kaynaklarının ülke genelinde yaygın olarak kullanılması hava kirliliğini önleyeyecek çözümler arasında yer alıyor. Bu doğrultuda çağın gerekliliklerine uygun uygulamaların yer aldığı Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı, ülkenin geleceği açısından büyük önem arz ediyor.
 
hava-kirliligi,akilli-sehirler2.jpg
 
Hava kirliliğine karşı ‘Akıllı Şehirler’ ile çözüm üretiyorlar
Hava kirliliğini önleyici akıllı şehir uygulamaları Barselona, Kopenhag, Viyana ve Toronto gibi şehirlerde hayata geçirildi. Solar termik enerji tüketimi, şehir ulaşımında yüzde 40’a varan bisiklet kullanımı, elektrikli araçlar için şarj istasyonları, trafik sıkışıklığı verileri dikkate alınarak uygulanan trafik vergisi ve çöp kamyonlarının doğalgazla çalıştırılması gibi uygulamaların tamamı hava kirliliğini önlemek üzere geliştirildi.
 
Karaman ve Gaziantep ‘Akıllı Şehir’ oldu
Türkiye; Gaziantep ve Karaman ile birlikte Akıllı Şehir konseptiyle tanıştı. Gelişen Türkiye’de sayıları her geçen gün artacak olan Akıllı Şehirler; başta daha temiz bir çevre yaşamı olmak üzere şehir operasyonlarının daha verimli yapılmasını, yakıt ve enerji tasarrufu yapılmasını, trafikte bekleme süresinin azalmasını, şehir bilgilerine kolayca ulaşılabilmeyi ve doğal afetlerden daha az etkilenilmesini sağlıyor.     
 
AKILLI ŞEHİR UYGULAMALARI ICSG İSTANBUL 2017’DE OLACAK
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın himayelerinde gerçekleşecek olan 5. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı; şehir yönetimini kolaylaştıran, yaşam kalitesini artıran akıllı şehir uygulamalarına ev sahipliği yapacak. İtalya’nın ülke partneri olarak yer alacağı fuar, 19-21 Nisan 2017 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde uluslararası şirketlerin, konuşmacıların ve paydaşların katılımı ile gerçekleşecek.
 
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.