22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

HAVADAN ERKEN UYARI KONTROL EDİLECEK

Boeing Empire Challenge askeri tatbikatında NATO AWACS'ın İnsansız Hava Sistemi kontrolünün tanıtım gösterisini gerçekleştirecek

HAVADAN ERKEN UYARI KONTROL EDİLECEK

24 Temmuz 2010 / 18:16

TURİZMİN SESİ


The Boeing Company, Empire Challenge 2010 uluslararası askeri tatbikatı sırasında ScanEagle insansız hava sisteminin NATO Havadan Uyarı ve Kontrol Sistemi (AWACS) vasıtası ile nasıl kontrol edildiğini gösterecek. Bu aktivite, Fort Huachuca Arizona'da 26 Temmuz – 13 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Boeing daha önceki Empire Challenge tatbikatlarında insansız hava araçları ve AWACS'ın testlerini gerçekleştirmişti. Fakat ilk defa bu sefer operasyonel bir senaryo sırasında insansız hava aracının tüm kontrollerini bir havadan kontrol ve kumanda (C2) platformu ile yapacak. ScanEagle Boeing'in yan kuruluşu olan Insitu Inc. tarafından üretilmiştir.

Korsanlığa karşı operasyonu içeren senaryoda NATO AWACS uçağı şüpheli hareketliliği keşfederek ScanEagle'ı belirlenmiş konuma uçması için yönlendiriyor ve ScanEagle şüpheli gemiyi (korsan gemisini temsil eden kamyonu) izlemesiyle - AWACS'a gerçek zamanlı video görüntülerini gönderiyor. AWACS uçağı, Kombine Hava Operasyonları Merkezi (Combined Air Operations Center) ile işbirliği içerisinde geminin bir tehdit oluşturup oluşturmadığına karar verecek ve diğer koalisyon öğelerini tepki vermeleri için yönlendirecek. AWACS uçağı, üzerinde bulunan operatör aracılığıyla ScanEagle'a komut göndermesini sağlayacak Taktik Ortak Data Link sistemi ile donatılacak.

NATO Havadan Erken Uyarı ve Kontrol Kuvvet Komutanlığı'ndan Alb. Greg Clark “Bu deney, NATO AWACS'ın sohbet odaları ve insansız araçlar gibi yeni veri kaynaklarına bağlanmasının gelişen Hava Savaşı Yönetim Görevlerini nasıl desteklediğinin bir örneğidir,” dedi. “Operatörler, insansız araçların tüm operasyonel avantajların kullanımı hızla geliştirmek amacıyla yeni bilgi paylaşım metotlarına erişmek için sağladığı önemli avantajların farkındadır.” Boeing'in AWACS Programlar Müdürü Jake Howitt, “ScanEagle, pilotlu uçakların yere yakınken neler olduğunu da gözlemlemesini sağlayarak AWACS'ın uzun mesafelerde yüksek irtifada uçarkenki görüş avantajını geliştirecek. AWACS, tehdide karşı daha hızlı, daha doğru ve harekete geçirecek istihbaratı üretmek için ScanEagle'dan aldığı bilgileri ve kendi sensörlerinden gelen verileri kullanacaktır, ” dedi.

Boeing,2006 yılından beri insansız hava sistemleri aracılığıyla C2 platformlarından kontrol ile ilgili çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalar arasında 2009'da Havadan Erken Uyarı ve Kontrol (AEW&C) uçağını kullanarak yaptığı bir gösteride Havadan Erken Uyarı ve Kontrol (AEW&C) uçağını kullanarak, uydu iletişimi ve diğer benzer iletişim kanalları aracılığıyla birden çok ScanEagle'ın kumanda edilmesi de yer almaktadır.
Empire Challenge 2010 deneyi, herhangi bir havadan C2 platformunun, aracı kontrol eden uçakta önemli bir modifikasyon yapılmaksızın, uzaktan sensör görevi yaparak insansız araçları (ScanEagle ve daha büyük ScanEagle Sıkıştırılmış Nakliye Aracı gibi) kontrol edebilmesini kolaylaştıracak. The Boeing Company'nin bir birimi olan Boeing Savunma, Uzay ve Güvenlik, yenilikçi ve kabiliyete dayalı müşteri çözümlerinde uzmanlaşmış olup dünyanın en büyük ve çok yönlü askeri uçak üreticisidir. Merkezi St.Louis'de bulunan Boeing Savunma, Uzay ve Güvenlik, 34 milyar dolarlık bir işletme olup dünya çapında 68.000 kişiyi istihdam etmektedir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.