HER GÜN AÇLIK VE AÇLIĞA BAĞLI SEBEPLERLE YAKLAŞIK 25,000 İNSAN HAYATINI KAYBETMEKTEDİR
Büyüyen gıda israfını önlemek için alınması gereken tedbirler, birçok ülkenin gündeminde ilk sıralarda yer almaktadır
02 Nisan 2018 Pazartesi 15:42
TURİZMİN SESİ
İsraf ve hızlı tüketim yaşadığımız dönemin en ciddi sorunlarından biri. Bu israf, üzerimize giydiğimizden, zevkimiz için aldığımız elektronik eşyadan, yediğimiz-içtiğimiz besin maddelerine kadar geniş bir çevreye yayılmış durumda. Gerçekte yaşadığımız dünyada herkese yetebilecek kadar yiyecek üretilmesine karşın, her gün açlık ve açlığa bağlı sebeplerle yaklaşık 25,000 insan hayatını kaybetmektedir. Yapılan araştırmalar ışığında, dünya üzerinde her 7 kişiden biri açlıkla savaşırken, gün geçtikçe büyüyen gıda israfını önlemek için alınması gereken tedbirler, birçok ülkenin gündeminde ilk sıralarda yer almaktadır. Gıda israfı konusunda insanların bilinçlendirilmesi adına çeşitli projeler hayata geçirilmektedir.Güzel ülkemiz Türkiye, besin maddeleri üretiminde kendi kendine yeten, yedi ülkeden biri. Ancak bizde de israf konusunda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, büyük kentlerimizde besin maddelerinin onda biri çöplüğe atılmaktadır.
Bu oran, özellikle de turizm işletmelerinin yoğun olduğu bölgelerde katlanarak artmaktadır. Bir kişinin günde tüketebileceği azami yiyecek miktarı 1.500 gram iken, otellerin veya restaurantların açık büfelerinde kişi başına 5 kiloya kadar yemek servisi yapılmaktadır. Ülkemizdeki turizm destinasyonları ve binlerce otel düşünüldüğünde, gıda israfı miktarı hesaplanamayacak boyutlara ulaşmakta ve endişe verici bir israf haline gelmektedir.Turuncu Bayrak projesi, tüketicileri ve işletme sahiplerini israfa karşı bilgilendirme maksadıyla, öncelikle turizm sektörüyle çalışmalar yapmaya başladı. Bu proje kapsamında uygulama, otel ve restaurant işletmelerinde gıda israfının ciddi boyutta azaltılması amaçlanıyor.
Turuncu Bayrak Uygulaması’nın Genel Koordinatörü Ali Akgün yaptığı açıklamada; “Turuncu Bayrak çatısı altında toplanacak işletmelerde; gıdaların satın alma, üretim, tüketim, değerlendirme, ayrıştırma ve geri dönüşüm süreçleri düzenleniyor ve oluşturulacak “Gıda Bankası” aracılığıyla fazla yemekler ihtiyaç sahipleri ile buluşturulması planlanıyor. Aynı zamanda gıda israfı hakkında satın alma, mutfak ve servis personellerine eğitimler aracılığıyla sertifikalar da vereceğiz. Ayrıca tesis çalışanlarının yanı sıra israfı azaltmaya yönelik tesisin misafirlerinin ilgisini çekecek bilinçlendirici görsel materyaller oteller içerisinde yer alacak. Proje süresince yapılacak anketler ile proje süreci takip edilerek, sürekli gelişen ve kendini yenileyen bir uygulama olmasını amaçlıyoruz.
Yola çıkış amacımız, Türkiye’den başlamak kaydıyla, bu projeyi uluslararası geçerliliği olan Turuncu Bayrak sertifika programı haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi. Projeye destek veren, Türkiye’nin otel arama motoru Neredekal.com’un Genel Müdürü Özkan Hacıoğlu, “Türkiye’de 14.000’in üzerinde otel listeleyen Türk sermayeli en büyük otel arama motoruyuz. Bu projeye dahil olarak, çalışmakta olduğumuz tüm tesislere ulaşarak, her birini bilinçlendirmeyi hedefledik. Öncelikle, bu bilinçlendirme çalışmalarımızı, gerek basın iletişimimizde kullanmak kaydıyla, gerekse partner otellerimize gönderdiğimiz düzenli bültenler eşliğinde yapacağız. Zamanla otellerin katılımları sonucunda, Turuncu bayrak sayısı artmaya başladığında, gelecek yıllarda tüketiciler nezdinde de Turuncu Bayrak etiketinin, aranılan bir kriter olacağını düşünüyoruz.” dedi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.